Το άλμα του Φέλιξ και το "Χυτήριο"

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, 16/10/2012

Την ώρα που τα ανθρωποειδή επέβαλαν τον νόμο τους στο «Χυτήριο» βάλλοντας ευθέως όχι απλώς κατά του πολιτισμού, αλλά κατά της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης, ένας Αυστριακός αλεξιπτωτιστής ο Φέλιξ Μπαουμγκάρντνερ έκανε ελεύθερη πτώση από τα 39.000 μέτρα. Από τη στρατόσφαιρα. Το απόλυτο κοντράστ. Οι σκηνές μπροστά από το «Χυτήριο» παραπέμπουν ευθέως στους σκοτεινούς χρόνους του Μεσαίωνα, όταν η καλλιτεχνική έκφραση θεωρούνταν βλασφημία και τα τάγματα των πιστών «απέδιδαν δικαιοσύνη» ρίχνοντας στην πυρά τους άπιστους. Την ίδια ώρα ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο άλμα στο κενό, δείχνοντας ένα μέρος των ανεξάντλητων ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Μα και των δυνατοτήτων της επιστήμης. Ο Φέλιξ δεν έκανε το άλμα από τη στρατόσφαιρα μονάχος. Δεν θα μπορούσε να το κάνει όσο δυνατός, όσο ατρόμητος και αν είναι. Προηγήθηκαν μήνες ολόκληροι προετοιμασίας. Χρειάστηκε ειδική στολή, που να του επιτρέπει να σπάσει το φράγμα του ήχου πέφτοντας χωρίς να διαλυθεί. Το άλμα στο κενό από τη στρατόσφαιρα παρακολουθούσε ένα πλήθος ειδικών από έναν θάλαμο επιχειρήσεων όμοιο με αυτό των διαστημικών αποστολών, που επικοινωνούσε διαρκώς μαζί του.

Το άλμα έγινε. Μια ανθρώπινη κουκίδα βούτηξε στο κενό από τα 39.000 μέτρα για να προσγειωθεί μερικά λεπτά αργότερα με το αλεξίπτωτο και να πανηγυρίσει την κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ. Την κατάκτηση μιας ακόμα κορυφής. Λίγες ώρες πριν εκτυλίχθηκαν οι σκηνές ντροπής έξω από το χυτήριο, που μάλιστα οδήγησαν στη διακοπή των παραστάσεων. Η μισαλλοδοξία νίκησε. Ο φασισμός νέτα σκέτα πέτυχε ακόμα μια περιφανή νίκη σε τούτη την ταραγμένη περίοδο. Επίσης, λίγες ώρες πριν, είχε γίνει γνωστό ότι ένας Ελληνοαιγύπτιος, που χτυπήθηκε ανελέητα από ομάδα ακροδεξιών με αλυσίδες εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του στην πλατεία Αττικής υπέστη μερική τύφλωση στο ένα μάτι.

Δεν είναι μόνο αυτά τα τρία εμφαντικά παραδείγματα. Για κάθε επίθεση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας από ακραιφνείς μουσουλμάνους, ή χριστιανούς ταλιμπάν, υπάρχει ένας επιστήμονας, που αγωνίζεται για την υπέρβαση των συμβατικών ανθρώπινων δυνατοτήτων. Μια ανακάλυψη κατά του καρκίνου. Ένα άλμα στην εξερεύνηση του σύμπαντος. Μια νίκη ενάντια στον σκοταδισμό και τη μικρόνοια. Είναι δε τόσο το φως που ρίχνεται καθημερινά στα ανεξερεύνητα μυστήρια του σύμπαντος και της ανθρώπινης φύσης, που είναι βέβαιο πως ο σκοταδισμός δεν θα τα καταφέρει. Δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Θέμα

Χρυσή Αυγή

Σύνολο καταγραφών: 89

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι