Η μαγκιά του Καμίνη

Γιάννης Παντελάκης, www.protagon.gr, 04/05/2013

"Δεν πρέπει να περάσει η λογική του τσαμπουκά", μου έλεγε ο Γιώργος Καμίνης το πρωί της Πέμπτης, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, λίγα λεπτά μάλιστα μετά την προσωπική επίθεση που είχε δεχτεί από Χρυσαυγίτη βουλευτή. Και μάλλον έχει δίκιο. Οι νεοναζιστές της "Χρυσής Αυγής", δεν αντιμετωπίζονται με λογική διαλόγου και επιχειρημάτων. Χρειάζεται κάτι πολύ απλό. Εφαρμογή των νομών, τίποτα περισσότερο. Προωθείς τις λογικές μίσους και διαχωρισμού;

Υπάρχουν νόμοι που το απαγορεύουν. Υπερασπίζεσαι τις διακρίσεις και τον ρατσισμό; Υπάρχουν σαφείς συνταγματικές προβλέψεις γι’ αυτό. Αν η Πολιτεία, όχι γενικά και απροσδιόριστα, αλλά τα κόμματα, οι φορείς, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι κ.ο.κ. υπερασπιζόντουσαν τους νόμους της Δημοκρατίας, οι νεοναζιστές δεν θα εύρισκαν τόσο πρόσφορο έδαφος.

Το ένα θέμα είναι αυτό. Υπάρχει και ένα δεύτερο όμως που αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά με αφορμή την πρωτοβουλία του δήμαρχου της Αθήνας. Από την Τετάρτη το βράδυ, που εξήγγειλε την αντίρρησή του στην πρωτοβουλία των ακροδεξιών, μόνο δυο κόμματα έσπευσαν να τη χαιρετήσουν. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Τα υπόλοιπα; Δεν το έμαθαν, δεν το πληροφορήθηκαν, άραγε; Ρητορική η ερώτηση. Το γνώριζαν πολύ καλά, αλλά φαντάζομαι κινήθηκαν στη γνωστή μίζερη και μικροπολιτική τους στάση. Μην "επιβραβεύσουμε τον δήμαρχο, δεν είναι δικός μας, άλλωστε". Νομίζω πως αυτό συνέβη. Ναι, είναι και τα υπόλοιπα κόμματα κατά των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν χρειάζεται μέσα από αυτούς να πούμε και ένα "μπράβο" στον δήμαρχο!

Όσες αμφιβολίες είχα γιʼ αυτή την εκτίμησή μου, μου τις διέλυσε το ίδιο πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης, με τον οποίο μίλησα στην ίδια εκπομπή. Κρίνετε θετικά ή αρνητικά τη στάση του δήμαρχου, τον ρώτησα. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, απάντησε. Και επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων, όταν οι νεοναζιστές έκαναν αιμοδοσία μόνο για Έλληνες. Όλο αυτό, η στάση των κομμάτων που... ξέχασαν να στηρίξουν τον δήμαρχο σε μια καλή απόφαση, λέγεται και μιζέρια. Και θα είχε μικρή σημασία, αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό...

Στο ειδησεογραφικό κομμάτι: ο δήμαρχος Καμίνης καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση από τον βουλευτή της Χ.Α Γερμενή (Καιάδα), ο οποίος χτύπησε ένα κορίτσι και αποπειράθηκε να τραβήξει όπλο. Τα κόμματα καταδικάζουν, Χ.Α υποστηρίζει ότι ο βουλευτής της προπηλακίστηκε από ανθρώπους του δημάρχου.

Θέμα

Χρυσή Αυγή

Σύνολο καταγραφών: 89

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι