Χρυσή Αυγή και οικονομία

Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 30/09/2013

Φτάσαμε στη δολοφονία και ξύπνησε επιτέλους η κυβέρνηση, και μαζί της όλη η χώρα. Υπάρχουν τώρα ισχυρές ενδείξεις ότι η ΧΑ συνιστά, πέραν της ναζιστικής ιδεολογίας της, και εγκληματική οργάνωση που διαπράττει αλλεπάλληλες κακουργηματικές πράξεις. Ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα μετατρέψει τις ενδείξεις σε αποδείξεις, ώστε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι για το ποιόν αυτής της οργάνωσης. Τα ποσοστά της ΧΑ μπορεί να ροκανίζονται, δεν παύει όμως να είναι ακόμα το τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Συγχρόνως, ο αρχηγός της απειλεί τη χώρα με πολιτική αποσταθεροποίηση και καταθέτει μηνύσεις κατά πάντων. Ο λαϊκίστικος λόγος της ΧΑ έχει ακόμα ακροατές. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Και τούτη την κρίσιμη στιγμή, τι κάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας; Στα λόγια όλοι καταδικάζουν τη ΧΑ. Στην πράξη όμως; Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης, παρά την καθυστερημένη αλλά ορθή τους αντίδραση, δεν αποφεύγουν πάντα να συνδέουν την καταδίκη της βίας που μετέρχεται η ΧΑ με τη βία στην οποία προσφεύγει ενίοτε και η Αριστερά, ορισμένα μάλιστα στελέχη φτάνουν μέχρι την καταγγελία των δύο άκρων, τσουβαλιάζοντας έτσι ακόμα και την αξιωματική αντιπολίτευση στον εσμό των αντιδημοκρατικών δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, ταυτίζει τη βία της ΧΑ με τη βία του μνημονίου και αποδίδει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επόμενες εκλογές με κεντρικό στόχο την καταδίκη αμφοτέρων. Οι ΑΝΕΛ, αποδέχονται να συμπήξουν αντιφασιστικό μέτωπο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, υπό τον όρο όμως ότι θα αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη και το ΚΚΕ επιμένει ότι η λύση βρίσκεται μόνο στη συνολική ανατροπή του οικονομικού-κοινωνικού συστήματος. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αναμφισβήτητα σημαίνουν ότι ευθύνεται η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εξάπλωση του φαινομένου της ΧΑ, ότι έχει ήδη καταλυθεί το δημοκρατικό πολίτευμα και πρέπει να επαναθεμελιωθεί, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πριμοδοτούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τη βία. Ακριβώς δηλαδή τα ίδια στοιχεία που αποτελούν τον προπαγανδιστικό κορμό της νεοναζιστικής ρητορείας.

Με τον τρόπο αυτόν, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αντί να συγκροτούν μέτωπο κατά της ΧΑ, στην ουσία σιγοντάρουν τους ισχυρισμούς της. Διαχέουν στην κοινωνία την αίσθηση ότι όλα είναι σαθρά και διεφθαρμένα, πράγμα που τρέφει και ενισχύει την ακροδεξιά ρητορική. Στην πραγματικότητα τα κόμματα κανιβαλίζουν το ένα το άλλο, αφήνοντας άθικτο το ναζιστικό μόρφωμα. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, το μέλλον της χώρας διαγράφεται ζοφερό. Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, το ραδιόφωνο ανακοινώνει τη σύλληψη ανώτατων στελεχών της ΧΑ. Μακάρι να είναι η αρχή του τέλους της. Μακάρι να είναι και για τους πολιτικούς μας η αρχή μιας νέας συνειδητοποίησης, μιας ηθικής ανάτασης, μιας ελάχιστης σύμπνοιας, που απαιτεί σήμερα ο τόπος.

Θέμα

Χρυσή Αυγή

Σύνολο καταγραφών: 89

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι