Προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης χωρίς τη Ν.Δ.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αυγή της Κυριακής, 14/09/2014

Η Δημοκρατική Αριστερά μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνει μια πολιτική πρόταση, που περιλαμβάνει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία της και την προώθηση των συμμαχιών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει θέσει ως στόχο την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Κάθε συζήτηση όμως για το αύριο δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σήμερα. Δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με τη συμμετοχή των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜ.ΑΡ. Η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τη Ν.Δ. που ασκεί συντηρητικές δεξιές πολιτικές. Η πρόταση περιλαμβάνει τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική Αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική Αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία.

Θα εργασθούμε για τη συνεργασία αυτών των δυνάμεων για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής από τη συντηρητική στην προοδευτική κατεύθυνση. Προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κοινού εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος μέσα από συνθέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται στις διαδικασίες από θέση αυτονομίας και με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Η διαδικασία δεν μπορεί να εξαντλείται όμως μόνο σε πρωτοβουλίες κορυφής αλλά θα πρέπει να προκύπτει από διαδικασίες κοινής πολιτικής δράσης στη βάση.

Διεκδικούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προοδευτικό περιεχόμενο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό πρότυπο. Απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο με αποτελεσματική διαπραγμάτευση και χωρίς μονομερείς ενέργειες. Χρειάζεται μία δεσμευτική συμφωνία για νέο ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα θέτοντας ως στόχο τη μείωση της ανεργίας. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα για ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Είναι απαραίτητη η παροχή ρευστότητας και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, η σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο καθώς και η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Δημοκρατική Αριστερά προωθώντας την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας έχει σταθερό μέτωπο στον νεοναζισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, με το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαπλοκής, με τον λαϊκισμό από όπου και εάν προέρχεται. Υποστηρίζει τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, που θα κυβερνήσει τη χώρα και θα πραγματοποιήσει αυτές τις αναγκαίες αλλαγές, με παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ως στρατηγική επιλογή για το μέλλον και με την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης. Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι επιλογή σταθερότητας στο πλαίσιο της κυβερνητικής αλλαγής και επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Θέμα

Έκτακτο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ

Σύνολο καταγραφών: 47

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι