Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας

Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στον Χρ. Κιμπιζή, Kontra News, 04/10/2020

Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό φαίνεται στην ανεπάρκεια και πολλές φορές στην αντιφατικότητα των μέτρων. Για παράδειγμα, ενώ τα περίπτερα κλείνουν στις 12 το βράδυ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, το πρωί οι πολίτες στοιβάζονται στα μέσα μεταφοράς. Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και δεν ενίσχυσε ουσιαστικά ούτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ούτε τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αντιθέτως, ρίχνει όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη.

“Είναι σίγουρο ότι η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να “πιαστούν” από το παραμικρό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να το διογκώσουν και να αλλάξουν την ατζέντα, ώστε να βγει για λίγο η κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει”

Ο νέος αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης μέσω της Κυριακάτικης Kontranews υποστηρίζει πως η κυβέρνηση λαμβάνει ανεπαρκή και αντιφατικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία. “Ενώ τα περίπτερα κλείνουν στις 12 το βράδυ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, το πρωί οι πολίτες να στοιβάζονται στα μέσα μεταφοράς” λέει χαρακτηριστικά και παραθέτει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ενισχυθεί η Υγεία και η Παιδεία. Ασκεί έντονη κριτική στη στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σχολιάζει την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Πώς αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη Πομπέο και τη συμφωνία για τη Σούδα; Θεωρείτε πως η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να υπερασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα;

Κάθε τέτοια επίσκεψη έχει θετική συμβολική σημασία. Ειδικά αυτή την περίοδο. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, όπου είχε διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό το δόγμα του “προβλέψιμου συμμάχου”, και η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα δείχνει ότι συνεχίζεται παρά εγκαταλείπεται αυτή η αντίληψη. Γιατί, πέρα από “ευχές” και “ελπίδες” για τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, δεν υπήρξε κάποια διαβεβαίωση προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα στο βαθμό που η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που βασίζεται στη σύγκλιση συμφερόντων, όπως συνέβαινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, το δόγμα του “προβλέψιμου συμμάχου”, που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, απομειώνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Ποια η θέση σας;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. Και αυτό γιατί τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και γιατί βρίσκονται πίσω ακόμη και από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου του 2019. Και αυτό γιατί πρώτον δεν καταδικάζονται οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ, και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει λίστα προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει τις προκλητικές της ενέργειες.

Ανησυχείτε ότι η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ενισχύσει ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτικά σχήματα;

Οι ακροδεξιές αντιλήψεις ενισχύθηκαν από τη ΝΔ, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησε μια ανεύθυνη στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, χάιδεψε ακροδεξιά αυτιά και δίχασε τον ελληνικό λαό, μόνο και μόνο για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτεται καθημερινά η πολιτική εξαπάτηση των πολιτών από τη ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση πλέον χαρακτηρίζει “ιστορική” μια συμφωνία που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε “επιζήμια”. Η υποκρισία κάποια στιγμή τελειώνει, αλλά οι νοοτροπίες που παρήγαγε η προηγούμενη στάση παραμένουν. Γι’ αυτό η ΝΔ επιχειρεί με γελοίους τρόπους να αποκρύψει την αλλαγή στάσης, ακριβώς για να συγκρατήσει τμήμα του ακροδεξιού της ακροατηρίου. Γι’ αυτό καθυστερεί να φέρει στη Βουλή και την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί φοβάται τις διαρροές από την ακροδεξιά πλευρά της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Όταν, όμως, η κεντροδεξιά υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα, ενισχυμένη βγαίνει πάντα η δεύτερη και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Πώς αξιολογείτε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση; Θεωρείτε πως το κλείσιμο των περιπτέρων τα μεσάνυχτα ήταν μια ορθή απόφαση; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού;

Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό φαίνεται στην ανεπάρκεια και πολλές φορές στην αντιφατικότητα των μέτρων. Για παράδειγμα, ενώ τα περίπτερα κλείνουν στις 12 το βράδυ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, το πρωί οι πολίτες να στοιβάζονται στα μέσα μεταφοράς. Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και δεν ενίσχυσε ουσιαστικά ούτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ούτε τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αντιθέτως, ρίχνει όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκτός από τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να τηρούν οι πολίτες απαραίτητα, απαιτείται άμεσα ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με 15.000 μόνιμες προσλήψεις, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, δωρεάν τεστ και ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Απαιτούνται επίσης 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και σπάσιμο τμημάτων. Χρειάζεται μια συνολική κρατική παρέμβαση, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να κάνει.

Πού οφείλεται η μεγάλη διαφορά που έχει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις; Μήπως ο κόσμος περιμένει πιο έντονη αντιπολιτευτική δράση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τη συγκεκριμένη περίοδο είναι χρήσιμο να βλέπουμε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Και εκεί θα δούμε μια κατακόρυφη πτώση της αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στη διαχείριση της υγειονομικής όσο και της οικονομικής κρίσης, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Όσο βαθαίνει αυτή η πολλαπλή κρίση, τόσο θα ανατρέπεται και η μαγική εικόνα που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει μια εναλλακτική προοδευτική και πλήρως κοστολογημένη πρόταση διεξόδου, η οποία θα γίνει σύντομα πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία.

Τα εσωτερικά προβλήματα αποπροσανατολίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το να ασκεί επαρκώς τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα; Με ποιον τρόπο θεωρείτε πως θα επανέλθει η εσωκομματική ηρεμία;

Αυτή τη στιγμή, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμφωνούμε σε μια στρατηγική επιλογή. Ότι απέναντι στην πολιτική της ΝΔ απαιτείται μια αντιπολίτευση με δομικά χαρακτηριστικά σε όλα τα πεδία που απασχολούν την κοινωνία. Είτε είναι η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, είτε είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε όλοι προσηλωμένοι και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος απ’ αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα όποια φαινόμενα εσωστρέφειας θα τα υπερβούμε με περισσότερη εξωστρέφεια, με προγραμματική εμβάθυνση και κοινωνική γείωση. Αυτό είναι που περιμένει ο κόσμος από εμάς και σε αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Στην τελευταία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου γίνεται αναφορά σε κοινούς κανόνες και σαφείς διαδικασίες. Πού αποσκοπεί αυτή η αναφορά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Η πολλαπλή κρίση και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ μας βάζει σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής πόλωσης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Και είναι σίγουρο ότι η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να “πιαστούν” από το παραμικρό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να το διογκώσουν και να αλλάξουν την ατζέντα, ώστε να βγει για λίγο η κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει. Συνεπώς, η αποφυγή λαθών, η τήρηση των κανόνων και ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων είναι απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να μην το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί.

Θέμα

Νέα Δημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 155

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι