Ζώντας στην «καλύτερη» χώρα του κόσμου

Κώστας Ζαφειρόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23/12/2020

«Κυβερνάμε μια χώρα που είναι 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο, το πανηγυρίζω!» είπε στις 23 Νοεμβρίου ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός (!) Ανάπτυξης. Σχεδόν έναν μήνα μετά, η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, ουραγός της Ευρώπης στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι απίθανο να πετύχατε την είδηση στα περισσότερα κανάλια χθες.

Από τις 53 χώρες που βρίσκονται στη λίστα των υπό αξιολόγηση χωρών, η Ελλάδα εντοπίζεται στην πεντηκοστή θέση, πάνω μόνο από Περού, Αργεντινή και Μεξικό. Η κατηγοριοποίηση γίνεται βάσει της θνησιμότητας, των συνολικών θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών, της πρόσβασης στα εμβόλια, της αυστηρότητας του lockdown, της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, της πρόβλεψης για το μέλλον της οικονομίας, της ανταπόκρισης του συστήματος υγείας κ.ά. Εκτός από τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από τις υπόλοιπες 52 χώρες, η Ελλάδα έχει και το χειρότερο lockdown με τη μικρότερη κινητικότητα των πολιτών, ενώ βρίσκεται στη δέκατη θέση με τη χειρότερη πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας για το 2021. Παράλληλα, ως... άριστοι ήμασταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. στο τρίτο τρίμηνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ινστιτούτο V-Dem του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η Ελλάδα αποτελεί ουραγό της Ευρώπης (μαζί με Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία) στον σεβασμό των δημοκρατικών προτύπων την περίοδο της πανδημίας. Κατατασσόμαστε σε δυσμενέστερη θέση από την Ουγγαρία του Ορμπαν και ανήκουμε στην κατηγορία των χειρότερων κρατών όπου καταγράφηκαν «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις» με την επίκληση της πανδημίας. Αυτά βλέπει και η ΕΛ.ΑΣ. του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αποφασίζει να απαγάγει και να απελάσει Ευρωπαίο πολίτη στη Γαλλία γιατί είναι δημόσιος κίνδυνος ως... αναρχικός. Χάρη τού έκαναν.

Θέμα

Νέα Δημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 155

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι