Δημόσια Διοίκηση 2014, 2021: η επανάληψη δεν είναι φάρσα, είναι τραγωδία

Γρηγόρης Θεοδωράκης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 26/02/2021

Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά και τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά τη διαρκή απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και των δημόσιων υπαλλήλων, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Θυμούνται τη συρρίκνωση του ΕΣΥ, την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, το «μαύρο» στην ΕΡΤ, την υποβάθμιση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παρέδωσε (τρόπος του λέγειν…) το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ μια χώρα με διαλυμένη δημόσια διοίκηση. Μια δημόσια διοίκηση υποστελεχωμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς όραμα και προοπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του ανέτρεψε αυτές τις πολιτικές. Κατάργησε τον θεσμό της διαθεσιμότητας και αποκατέστησε τους αδίκως απολυθέντες της προηγούμενης περιόδου. Στήριξε τη δημόσια εκπαίδευση και ξεκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης 15.000 μόνιμων καθηγητών. Κυρίως, εν μέσω πρωτοφανών δημοσιονομικών περιορισμών και μνημονιακών δεσμεύσεων, στήριξε το ΕΣΥ με χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι αυτό το ΕΣΥ που στέκεται ακόμη όρθιο και όχι το διαλυμένο ΕΣΥ που παρέλαβε το 2015.

Ταυτόχρονα δημιούργησε και εφάρμοσε αντικειμενικά και διαφανή συστήματα για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τις κρίσεις προϊσταμένων.

Τα έκανε όλα καλά; Προφανώς και όχι. Σε πολλούς τομείς υπήρξαν καθυστερήσεις και ενδεχομένως παραλείψεις. Δεν μπορεί όμως να παραγνωριστεί το γεγονός ότι ανακόπηκε η καταστροφική πορεία της προηγούμενης περιόδου και ότι κρατήθηκε όρθιο το κοινωνικό κράτος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οτι ενισχύθηκε το ΑΣΕΠ και εδραιώθηκε η διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις διοικητικές διαδικασίες. Και ακόμη, ότι έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μείωσης της γραφειοκρατίας, ιδίως στον τομέα των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων (κάτι που δεν είχε γίνει από τους «φιλελεύθερους» της Ν.Δ.).

Παρότι προεκλογικά η Ν.Δ. προσπάθησε να κρύψει το πραγματικό της πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση, αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνησης επανέφερε στο προσκήνιο τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

Εδώ και 19 μήνες -πότε με πρόσχημα την πανδημία, πότε εντελώς απροκάλυπτα- δεν τηρείται καμία προϋπόθεση στοιχειώδους διαφάνειας και αντικειμενικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της διοικητικής λειτουργίας: διαρκής παράκαμψη του ΑΣΕΠ, κομματικές τοποθετήσεις σε όλες τις θέσεις του κρατικού μηχανισμού, μετακλητοί και συμβασιούχοι αντί μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, απευθείας αναθέσεις κάθε είδους, αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου.

Πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο νέος υπουργός Εσωτερικών προέβη σε μια αποκαλυπτική δήλωση. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πόσο φιλόδοξη ήταν η στρατηγική που είχε εκπονήσει ο νυν πρωθυπουργός όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά που δυστυχώς «κράτησε λίγο και σε μεγάλο βαθμό ακυρώθηκε από την αριστερή αντιμεταρρύθμιση που ξήλωσε ό,τι μπορούσε να ξηλώσει».

Δυστυχώς για τον κ. Βορίδη ήρθε ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά να ολοκληρώσει τη «μεταρρύθμισή» της.

Δυστυχώς ήρθε ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ και διαχειρίστηκε με διαφάνεια και εντιμότητα τα δημόσια οικονομικά, αφήνοντας 37 δισ. στα ταμεία του κράτους.

Δυστυχώς ήρθε ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά να διαλύσει πλήρως το ΕΣΥ και τη δημόσια παιδεία.

Δυστυχώς ήρθε ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ και σταμάτησαν οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων να γίνονται με ραβασάκια από τα κομματικά γραφεία.

Δυστυχώς ήρθε ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ και σταμάτησαν ο κοινωνικός αυτοματισμός, η διαρκής στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, η άκριτη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Μετά την ομολογία του κ. Βορίδη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ολοι θυμούνται και όλοι γνωρίζουν. Ολοι θυμούνται τι συνέβη, όλοι γνωρίζουν χάρη σε ποιον στέκεται ακόμη όρθια η χώρα. Ετσι, όλοι κατανοούν τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση μας γυρίσει πίσω στην εποχή του 2014. Η επανάληψη δεν θα είναι φάρσα αλλά μόνο τραγωδία.

Θέμα

Νέα Δημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 155

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι