Καθοριστικό πλήγμα με το ˮακαταδίωκτοˮ στην αξιοπιστία και το κύρος των επιστημόνων.

Στέργιος Καλπάκης, 23/04/2021

Ένας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ότι έσπασε ο "κανόνας της εμπιστοσύνης" σύμφωνα με τον οποίο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόσφατη δημοσίευση μέρους των πρακτικών επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο ήμασταν υποψιασμένοι. Ότι οι επιστήμονες προτού εισηγηθούν δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση τόσους μήνες να δημοσιεύσει τα πρακτικά.

Πλέον, με το ακαταδίωκτο η κυβέρνηση επιφέρει ένα καθοριστικό πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος των επιστημόνων. Δεν το κάνει για να προστατεύσει τους επιστήμονες από τους αρνητές της επιστήμης. Αλλά για να μην αποκαλυφθούν οι δικές της πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν, όμως, περιβάλλεις τη λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής με τέτοιο πέπλο αδιαφάνειας, κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι αντιεπιστημονικές θεωρίες, τις οποίες υποτίθεται ότι θέλεις να αντιμετωπίσεις. Και αυτό από μόνο του υπονομεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θέμα

Νέα Δημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι