Ελληνικά δώρα στην Άγκυρα

Δημήτρης Χρήστου, Αυγή, 25/08/2021

Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ενισχύσει τη συνεργασία με τα Σκόπια;

Την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα Δημοκρατία στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Αλέξη, κοίτα τι έκανες», με αφορμή την είδηση στρατιωτικής συνεργασίας Σκοπίων - Άγκυρας σημείωνε πως «κατέρρευσε το παραμύθι για τα οφέλη των Πρεσπών»!

Το ότι δύο χρόνια τώρα ο πρόεδρος της Βουλής έχει στα συρτάρια τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, πλην όμως ο πρωθυπουργός δεν τολμάει να τα φέρει προς κύρωση φοβούμενος ότι ο Αντώνης Σαμαράς και οι ακόλουθοί του μπορεί να τον ρίξουν από την εξουσία δεν θεωρήθηκε μείζον θέμα ως προσφορά τη γειτονική χώρα στη ζώνη επιρροής της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση έκανε την πάπια αναφέροντας ότι έχουν δικαίωμα δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στρατιωτικά! Λήγει εδώ το θέμα και η παρεξήγηση; Ασφαλώς όχι. Κι αυτό διότι, εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, στρατηγικής σημασίας για την πολιτική επιρροή στην εξωτερική πολιτική, έχει και η οικονομική.

Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ενισχύσει τη συνεργασία με τα Σκόπια; Ιδού λοιπόν τι έκανε η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα. Οι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία υπερέβησαν τα 1,2 δισ. δολάρια το 2019. Η τουρκική τράπεζα Ηalkbank διαθέτει 40 καταστήματα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Επίσης, η τουρκική εταιρεία TAV έχει τη διαχείριση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας, με επενδύσεις που ανέρχονται σε 120 εκατ. δολάρια. Οι εταιρείες TAV, Sutas (γαλακτοκομικά προϊόντα), Ramstore (εμπορικά κέντρα), Acibadem (νοσοκομεία), Cevahir (τουριστικά - εμπορικά κέντρα) έχουν κάνει 100 μεγάλες επενδύσεις εκεί.

Και όλα αυτά, δυστυχώς, δεν αφορούν μόνο ή κυρίως τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς με σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες η Άγκυρα έχει συνάψει συμφωνίες οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας, ακόμα και με την ορθόδοξη Σερβία. Κι αυτό συμβαίνει διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις ούτε βιομηχανίες σύγχρονου πολεμικού υλικού για να ανοίγουν δρόμους πολιτικής επιρροής, όπως γινόταν με τον κρατικό ΟΤΕ στη Ρουμανία ή την Εθνική Τράπεζα στην Τουρκία.

Δυστυχώς, το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση της εξουσίας. Τα εθνικά συμφέροντα έπονται.

Θέμα

Νέα Δημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 165

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι