Προγραφές

Ηλίας Κανέλλης, Τα Νέα, 20/12/2010

Η ΑΦΙΣΑ είναι κολληµένη παντού στο κέντρο της Αθήνας. Κάτω από τα γιγαντιαία γράµµατα του γνωστού συνθήµατος που κοσµεί το µεγαλύτερο µέρος της, «Αλήτες ρουφιάνοι δηµοσιογράφοι», υπάρχει λίστα µε ονοµατεπώνυµα επαγγελµατιών δηµοσιογράφων. Για ποιο λόγο βρέθηκαν στη λίστα; Επειδή, κατά κύριο λόγο, έκαναν τη δουλειά τους. Κι επειδή, όπως προκύπτει από τη δηµόσια τοποθέτηση πολλών, δεν πιστεύουν ότι η τροµοκρατία είναι «κοινωνικός αγώνας», δεν συµµερίζονται τη θέση ότι η βία, σε οποιαδήποτε µορφή, µπορεί να είναι πολιτικό επιχείρηµα.

Ζούµε παράξενες µέρες.Με πρόσχηµα την κρίση, γίνεται προσπάθεια να φτιαχτεί ένα κλίµα «οργής», µια νέα µορφή «αγανακτισµένων πολιτών» που απειλούν να «αποδώσουν δικαιοσύνη». Τον περασµένο Μάιο, µια µορφή τέτοιας βίαιης «δικαιοσύνης» (βίαιης αυτοδικίας) ήδη απέφερε τρεις νεκρούς, στο πυρποληµένο κτίριο της Marfin, στην οδό Σταδίου.

Η απειλή επανέρχεται – την επαναφέρει η λίστα προγραφών. Η αφίσα θέλει να τροµάξει. Σπέρνοντας φόβο απειλεί ένα µείζον δηµοκρατικό αγαθό, το δικαίωµα στη δηµοσίευση. Κι αυτό οι επαγγελµατίες της ενηµέρωσης δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν να φαλκιδευτεί.

Θέμα

ΜΜΕ

Σύνολο καταγραφών: 91

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι