Ορισμένες άμεσες οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-03-01

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Οι αγορές, παρά την αρχική απροθυμία που έδειξαν να αντιδράσουν στον κίνδυνο του κορωνοϊού, τελικά άρχισαν να τον τιμολογούν.

Αρχικά επλήγησαν οι μετοχές εταιρειών ιδιαίτερα εξαρτημένων από διεθνείς προμηθευτικές αλυσίδες (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά), αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες πρώτων υλών και το κύκλωμα του πετρελαίου (στη Νέα Υόρκη η τιμή έπεσε κάτω από 49 δολ./βαρ.) που εξαρτώνται από τη μεγέθυνση της κινεζικής οικονομίας.

Εν συνεχεία, γενικεύτηκε η φυγή των κεφαλαίων από καθετί που ενέχει κίνδυνο, και από τα λιγότερο ασφαλή ομόλογα (έτσι, οι αποδόσεις των ελληνικών ανεβαίνουν). Τα κεφάλαια σπεύδουν σε θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια – σε ομόλογα ΗΠΑ (η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό), στο δολάριο (που κάνει ράλι), στον χρυσό (που σημειώνει νέο υψηλό ρεκόρ επταετίας).

Το μέγεθος των συνεπειών του κορωνοϊού στη παγκόσμια οικονομία παραμένει άγνωστο. Αφενός, γιατί προσώρας δεν είναι προβλέψιμες η χρονική κορύφωση και η διάδοση που θα πάρει, αφετέρου, γιατί τα μέτρα περιορισμού της διάδοσής του (μεγάλες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα, κλείνουν σύνορα, διακόπτονται μεταφορές...) άμεσα αποδιοργανώνουν τον κεντρικό ιστό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν είναι παρά ο πιο βαθύς και ευρύτατος διεθνής καταμερισμός της εργασίας. Κάθε μέτρο περιορισμού του ιού έχει ως δευτερογενές προϊόν το χτύπημα της ανάπτυξης, το ξήλωμα ισχυρών κρίκων του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας. Αυτή είναι μια υπαρκτή, αναπόφευκτη αντινομία.

Αυτή καθαυτή η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν είναι μόνο ιατρικό, όπως σωστά έχει ειπωθεί, είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό φαινόμενο. Υποδηλώνει και πόσο μικρό χωριό έχει γίνει ο πλανήτης, πόσο στενά αλληλεξαρτώνται οι γειτονιές του κόσμου, πόσο εύκολα η ιδέα περί οχύρωσης των τυχερών, που έτυχε να γεννηθούν σε χώρες ανεπτυγμένου καπιταλισμού από όλους τους άλλους, αποδεικνύεται πλάσμα της φαντασίας, πόσο η αλληλεγγύη και η συνανάπτυξη δεν είναι μόνο ουμανιστικές αλλά, τελικά, είναι (και) συνετές ιδέες.

Είναι ασαφείς και οι συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία. Ηδη, πάντως, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για απώλειες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας από τον τουρισμό κι επιπλέον μισής ποσοστιαίας μονάδας από την ελληνική ναυτιλία. Ισως αυτά είναι πρόωρα, φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι ακριβείς οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, πέραν μιας πρόσκαιρης αύξησης της κατανάλωσης που αλαφιασμένοι νεοέλληνες πυροδοτούν στα σούπερ μάρκετ, ωσάν επρόκειτο να κινδυνεύσει η ζωή τους –ούτε καν από τον ιό, αλλά– από... ασιτία, από επικείμενη πείνα.

Και –για να μιλήσουμε σοβαρά– είναι πρόωρες οι προβλέψεις πέραν ορισμένων γενικών και μάλλον εύλογων εκτιμήσεων (α) για αναστολή ή μερική αναστροφή της βελτίωσης των όρων δανεισμού της χώρας και (β) για αρνητική επίδραση στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, που σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να αγγίξει ή ελαφρά να υπερβεί το 2,8%, αλλά τώρα αναμένεται να συγκρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε μια κανονική χώρα, αυτά θα προκαλούσαν σχετική ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας – ίσως μια τολμηρή επανεκκίνηση, με σχέδιο, συνολικό όραμα και με πειθαρχία. Μένει να φανεί τι θα προκαλέσει στην περίπτωσή μας.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομία

Φίλιππος Σαχινίδης

Ο σχεδιασμός 2026-29 ως άγγελος εξάγγελος

Φίλιππος Σαχινίδης, 2025-12-06

Η κατάθεση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Πριν από 50 χρόνια και σήμερα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-15

Μερικές πινελιές: Πόλεμοι σε περιοχές που παράγουν απαραίτητες...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ακρίβεια χωρίς επιδόματα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-02

Τρία ενδιαφέροντα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας...

Περισσότερα

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Περισσότερα
Μάνος Ματσαγγάνης

Χαμηλή φορολογία ή οργανωμένη κοινωνία;

Μάνος Ματσαγγάνης, 2023-06-11

Ένας σίγουρος τρόπος για να καταλάβουμε την κοινωνική συνείδηση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

«Εγκλημα» στο πιάτο: Αργοπεθαίνει η αγρο-παραγωγή, ζητείται νέο μοντέλο

Ζώης Τσώλης, 2025-12-11

Αναζητώντας τις ρίζες του κακού που οδηγούν – απ΄ όσα βλέπουμε...

Φίλιππος Σαχινίδης

Ο σχεδιασμός 2026-29 ως άγγελος εξάγγελος

Φίλιππος Σαχινίδης, 2025-12-06

Η κατάθεση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού...

Κώστας Καλλίτσης

Οι συλλογικές συμβάσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-30

Την περασμένη Τετάρτη υπήρξε μια πολύ καλή εξέλιξη: Οι εκπρόσωποι...

Είναι βάσιμη η αισιοδοξία για τις συλλογικές συμβάσεις;

Κώστας Παπαδημητρίου, 2025-11-29

Μετά τις ανακοινώσεις για το Σχέδιο δράσης/Κοινωνική Συμφωνία...

Κώστας Καλλίτσης

Μή βιώσιμο

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-23

Το «θα» το έσπειραν αλλά δεν φύτρωσε. Ωστόσο, στο πρόσωπο...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώνεται η φοροδιαφυγή;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-16

Με λίγα 24ωρα διαφορά από την υπερψήφιση στη Βουλή των φορολογικών...

Κώστας Καλλίτσης

Κωλοτούμπες

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-09

H σταθερότητα τείνει να εκλείψει όταν μια κυβέρνηση στερείται...

Κώστας Καλλίτσης

Κράτος και αγορά

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-02

Ένας ιστορικός κύκλος που άνοιξε πριν από 50 χρόνια φαίνεται...

Κώστας Καλλίτσης

Το ισχυρό κίνητρο

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-26

Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αυτό είναι η αβεβαιότητα,...

Κώστας Καλλίτσης

Πρώτη στη γραφειοκρατία

Κώστας Καλλίτσης, 2025-09-28

Ποια λέτε είναι η χώρα που διακρίνεται για την πολυπλοκότητα...

Κώστας Καλλίτσης

Ο λογαριασμός στους επόμενους

Κώστας Καλλίτσης, 2025-09-21

Μια πραγματικά χρόνια παθογένεια της χώρας μας είναι ο...

Κώστας Καλλίτσης

Το πουγκί

Κώστας Καλλίτσης, 2025-09-14

Mέσα σε πέντε μήνες από τότε που άρχισε η δημοσκοπική κατηφόρα...

×
×