Θέμα: πανδημία - Σελίδα: 1

Δύσκολες μέρες κι ακόμα πιο δύσκολες νύχτες

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 09/11/2021

Και τα γκρίζα και μαύρα χρώματα που χρησιμοποιούν οι κατεξοχήν αρμόδιοι, οι μαχόμενοι γιατροί, για να ιστορήσουν την πανδημική κατάσταση τείνουν να εξαντληθούν, και οι λέξεις με το βαρύ δραματικό φορτίο τελειώνουν. Και μάλιστα χωρίς να καταφέρνουν να συγκινήσουν ιδιαίτερα, να παρακινήσουν σε άμεσο αναπροσανατολισμό τους κυβερνώντες.

Κυνισμός: Από το ˮτέλος της πανδημίαςˮ στο ˮνα μη μετράμε πια κρούσματαˮ…

Γιώργος Καρελιάς, www.News247.gr, 03/11/2021

Αν διακρίνεται σε κάτι ιδιαίτερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η καυχησιολογία, η οποία συχνά φτάνει στα όρια του αυτοθαυμασμού. Έτσι, κάθε φορά που εμφανίζεται μια δύσκολη κατάσταση, οι υπουργοί-και αρκετά συχνά και ο πρωθυπουργός- κάνουν δηλώσεις, με τις οποίες μας λένε με πόση επιτυχία ξεπερνούν τις κρίσεις.

Η αυθεντία της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 06/10/2021

Ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, 4 Οκτωβρίου 2020: «Τα νέα κρούσματα της COVID-19 είναι 229. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 19.842. Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 4, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 409 θάνατοι». Κατόπιν αυτών, και παρότι μέχρι τότε η Θεσσαλονίκη προβαλλόταν ως υπόδειγμα, από το οποίο όφειλε να διδαχθεί η υπόλοιπη Ελλάδα, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μη γίνουν οι παρελάσεις της 28ης. Και να τηρηθούν αυστηρά οι υγειονομικές διατάξεις. Παντού. Και στον Αγιο Δημήτριο.

Οι πολιορκημένοι του 21ου αιώνα

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 20/04/2021

Στον πανδημικό χάρτη της χώρας, το βαθύ χρώμα, το βαθύ κόκκινο, είναι ανεπιθύμητο: μαρτυρεί υψηλό ποσοστό κρουσμάτων και αποκλείει τη «στιγματισμένη» περιφέρεια από την απόλαυση ακόμα και των ήπιων χαλαρωτικών μέτρων. Αντίθετα, στον παγκόσμιο χάρτη των εμβολίων που δημοσίευσαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και αναδημοσίευσε χθες η ηλεκτρονική «Κ», και ο οποίος σχηματίστηκε με βάση τα επίσημα κρατικά στοιχεία που καταγράφει το πρόγραμμα «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το βαθύ χρώμα είναι το επιθυμητό και το ευκταίο: καλύπτει όσες χώρες τα πηγαίνουν καλά στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η πανδημία και οι φυλές των αντικαραντινιστών

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/05/2020

Δεν είναι φυλακή η καραντίνα. Δεν είναι Σπιναλόγκα ή Μακρόνησος, ας μη χάνουμε την αίσθηση των μεγεθών. Παραμένει ωστόσο μια εντελώς αφύσικη κατάσταση, που μειώνει ποικιλότροπα τον άνθρωπο, τον στενεύει. Περιορισμένοι στον μικροχώρο μας, ζούμε τον χρόνο μας σαν βαλτωμένο από τη μονοτονία. Ακόμα και τώρα, με τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, παραμένουμε διά νόμου αποκλεισμένοι από μείζονα συμβάντα που δίνουν νόημα –χαρμόσυνο ή πικρό, δεν έχει σημασία– στον προσωπικό, τον οικογενειακό και τον κοινωνικό μας βίο. Αποκλεισμένοι από μια γέννηση λ.χ., που δεν γίνεται να τη χαρείς από το σκάιπ όσο θα τη χαιρόσουν αν έτρωγες κι εσύ τα νύχια σου τις ώρες της αναμονής έξω από το μαιευτήριο. Ή, έτσι πάνε τ’ ανθρώπινα, από την κηδεία ενός αγαπημένου φίλου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έφυγαν σαν μιάσματα, ασυντρόφευτοι, θαρρείς και η ανθρωπότητα οπισθοδρόμησε στην περιδεή αρχαϊκότητά της.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι