Μορατόριουμ; Απεταξάμην

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 07/04/2021

Να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται...».

Ηταν η πολιτική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή και στην τηλεόραση, πριν από 15 μέρες, την οποία και επαναλάμβανε σταθερά τις ημέρες που ακολούθησαν.

Ο κ. Πρωθυπουργός, στο «καπάκι», με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (28/3/21), σε μια περίοδο όπου ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ότι «έχουμε πόλεμο», ήταν κατηγορηματικός: «Θέλει να μην ψηφίζονται νομοσχέδια για τα οποία έχει ψηφιστεί η κυβέρνηση... Θέλει, δηλαδή, τη Δημοκρατία σε καραντίνα. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί». Προηγουμένως η κυβερνητική εκπρόσωπος το είχε συνοψίσει: Ο Τσίπρας ζητά «τα μολύβια κάτω»!

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι... «αποτάσσονται» το μορατόριουμ, έσπευσαν διά του αντιπροέδρου της ΝΔ στο επόμενο «Βήμα της Κυριακής» (4/4/21) να «δυναμιτίσουν» το πολιτικό κλίμα στο άκρως ευαίσθητο για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη πεδίο των εργασιακών σχέσεων:

«Αλλάζουν όλα στην εργασία. Ο Κ. Χατζηδάκης ανατρέπει την εργατική νομοθεσία του 1982.

Ατομικές συμβάσεις κ.λπ. Τον Μάιο στη Βουλή το νομοσχέδιο».

Η πρόταση δηλαδή, που βρίσκεται στην ατζέντα των εργοδοτών του ΣΕΒ από τη δεκαετία του ʼ90 αλλά δεν έγινε κατορθωτό να περάσει ούτε την περίοδο των Μνημονίων!

«Μορατόριουμ εσείς; Νομοθετικό οργασμό εμείς»!

«Θα αφήσουμε τον Τσίπρα να συναινεί σε ένα μορατόριουμ, το οποίο θα αποτελούσε σαφή ένδειξη ενηλικίωσης και σοβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ;».

Αυτές φαίνεται να είναι οι κατευθυντήριες σκέψεις των επιτελείων του Μαξίμου...

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμπυκνώνεται σε μια έκκληση στην κυβέρνηση: «Μην προκαλείτε με πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες στη φάση της καραντίνας! Μην επιζητείτε, αυτό που ο λαός μας λέει: τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντʼ έξι...»!

«Ναι, αλλά η κυβέρνηση εξελέγη στη βάση πολιτικών δεσμεύσεων και ενός προγράμματος. Δεν θα τα εφαρμόσει;», έρχεται η απάντηση!

Προσπάθησα, για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε, να αντλήσω δύο παραδείγματα από ευαίσθητους χώρους για την αντιπολίτευση: Στον χώρο της Παιδείας και τους εργασιακούς χώρους.

Η κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ ήταν κεντρική πολιτική πρόταση και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για τα Πανεπιστήμια!

Οσο και αν υπήρχαν οι διαφωνίες, «νομιμοποιούνταν» να πραγματώσει τη δέσμευσή της, για την οποία και ψηφίστηκε!

Η θεσμοθέτηση όμως αστυνομικού σώματος μέσα στα πανεπιστήμια, που θα υπάγεται στον Υπ. ΠροΠο και η άμεση πρόσληψη των 1.030 αστυνομικών ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Εψαξα στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα (21/6/19) με τα 16 κεφάλαια. Ανέτρεξα στις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις 20/7/19, αναζήτησα και τις επιμέρους προγραμματικές ομιλίες των υπουργών Παιδείας και ΠροΠο. Δεν βρήκα ούτε νύξη!

Προέκυψε στον δρόμο, ένα χρόνο μετά... εν μέσω πανδημίας!

Για την Εργασία και την Προστασία των Εργασιακών Δικαιωμάτων επιχείρησα το ίδιο. Ούτε στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα, ούτε στις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ούτε στην προγραμματική ομιλία του υπουργού Εργασίας υπήρξε νύξη για τέτοιες... τεκτονικές παρεμβάσεις στον πολύπαθο εργασιακό χώρο. Απόψεις πολιτικών στελεχών και του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για ακραίες παρεμβάσεις στα εργασιακά έχουν ακουστεί και συνεχώς κατατίθενται. Δεν τέθηκαν όμως ΠΟΤΕ στη βάσανο της έγκρισής τους από το εκλογικό σώμα!

Ε! αυτό ακριβώς! Εδώ θα μπορούσε για να μην προκαλείται ο φοιτητικός κόσμος. Να μην προκληθεί ο ακραία δοκιμαζόμενος κόσμος της εργασίας! Να μην είχε αποτελέσει... ύλη του κυβερνητικού έργου η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στην πανδημία! Να μην αποτελέσει ύλη η σχεδιαζόμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων!

Δεν θα κατηγορούσε κανείς την Κυβέρνηση ότι... ενδίδει αποδεχόμενη τον εκβιασμό: «κατεβάστε τα μολύβια» ειδάλλως θα υπάρχουν συνεχείς αναταραχές και έκρηξη»! Υπάρχει χρόνος, για να εκδιπλώσει και τις όποιες πολιτικές της παρεμβάσεις. Οταν θα έχουμε τελειώσει με τη λαίλαπα της πανδημίας!

Θέμα

Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Σύνολο καταγραφών: 85

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι