Γενναία επανεκκίνηση με το βλέμμα στην κοινωνία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 18/12/2021

Ο διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διεξάγεται σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και η αδυναμία ανάσχεσης της ακρίβειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με τη συστηματική επίθεση στους εργαζόμενους, τη φτωχοποίηση των μικρομεσαίων, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και τη στοχοποίηση της νεολαίας δημιουργούν συνθήκες συσσωρευμένης απογοήτευσης και οργής σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Οι απαιτήσεις της συγκυρίας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Συνεπώς και οι διεργασίες μας οφείλουν να είναι αντίστοιχες των απαιτήσεων. Γι’ αυτό χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «business as usual».

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να διοχετεύσει το όλο και διογκούμενο ρεύμα απογοήτευσης και ανασφάλειας σε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση. Ως η κυρίαρχη δύναμη του προοδευτικού χώρου, οφείλει να διαμορφώσει τις προγραμματικές θέσεις που θα δώσουν απαντήσεις στα κομβικά ζητήματα της εποχής, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, την ποιότητα της δημοκρατίας. Το ζητούμενο είναι αυτές να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία που θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τη νίκη στις εκλογές και θα αποτελέσουν το πλαίσιο της συζήτησης και με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Χρέος της Αριστεράς είναι να σταθεί απέναντι στην επερχόμενη κοινωνική κρίση με καθαρές θέσεις, σαφές στίγμα, ρηξικέλευθες τομές για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Να επιβεβαιώσουμε ότι η προοδευτική συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Για να διαμορφώσουμε την αναγκαία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία οφείλουμε να τολμήσουμε μια γενναία επανεκκίνηση. Να πιάσουμε το νήμα από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αναγκαιότητα διεύρυνσης και μετασχηματισμού, καθώς οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους μας εδραίωσαν ως την κεντρική δύναμη της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να δώσει προοπτική σε αυτή την επιλογή και κοινωνική-κομματική αντιστοίχιση. Στην αυτοδιοίκηση, στους χώρους εργασίας και τα συνδικάτα, στη νεολαία, στον πολιτισμό και σε όλα τα σύγχρονα προοδευτικά κινήματα.

Το ξέσπασμα της πανδημίας αναμφίβολα επιβράδυνε αυτή την πορεία. Ο στόχος της ανασυγκρότησής μας σε ένα μαζικό κόμμα με οργανικές σχέσεις με την κοινωνία δεν έχει εκπληρωθεί και οι λόγοι, πέρα από αντικειμενικοί, συμπεριλαμβάνουν και τις δικές μας αδυναμίες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Για να πετύχει η διεύρυνση της οργανωμένης βάσης είναι αναγκαίος ο ποιοτικός μετασχηματισμός σε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Ενα κόμμα με νέες δομές και σύγχρονες μεθόδους πολιτικής συμμετοχής. Ενα κόμμα ελκυστικό ειδικά στους νέους ανθρώπους, που ενώ το επιλέγουν πλειοψηφικά στις εκλογές δεν συμμετέχουν στη δράση του, δεν συνδιαμορφώνουν την πολιτική του. Ενα κόμμα ανοιχτό και συμμετοχικό. Οχι ένα κόμμα κλειστό που η πολιτική του θα διαμορφώνεται από μια πεφωτισμένη γραφειοκρατία σε ένα απροσπέλαστο κομματικό «ιερό». Ενα κόμμα που δεν είναι προσκολλημένο σε μόνο μία αριστερή παράδοση, αλλά που συνθέτει τις ποικίλες παραδόσεις της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και το προοδευτικό κέντρο.

Να δώσουμε καθαρές απαντήσεις. Να πούμε «ναι» σε ρηξικέλευθες θέσεις και τομές και όχι σε πολιτικές του μέσου όρου. Ναι στον γόνιμο εσωκομματικό διάλογο, όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις μηχανισμών και ομάδων εσωκομματικών συμφερόντων. Η Ν.Δ. δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο, ούτε εμείς θα κυριαρχήσουμε με λογικές αυτόματου πιλότου, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και σαφή πολιτική κατεύθυνση.

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η πορεία προς αυτό πρέπει να αποτελέσουν ένα πολιτικό γεγονός στραμμένο στην κοινωνία και όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και να δώσουμε νικηφόρα τη μεγάλη μάχη για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Θέμα

Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Σύνολο καταγραφών: 88

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι