Πολιτική Αλλαγή ή Οικονομική Καταστροφή

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ναυτεμπορική, Δημοσιευμένο: 2022-07-26

theocharo

Tο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Το βιοτικό επίπεδο μειώνεται απότομα, με αποτέλεσμα αυτό που ξεκίνησε ως ενεργειακή κρίση να εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση επιβίωσης. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί αν συνεχισθεί θα οδηγήσει σε εξαθλίωση. Σήμερα δυστυχώς οι ανισότητες διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα λόγω της ακρίβειας που επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Είμαστε η ακριβότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης στην Ε.Ε. και από τις ακριβότερες στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Με πολύ ακριβά ενοίκια και πολύ χαμηλούς μισθούς. Με πληθωρισμό πολύ υψηλότερο από τον μέσο της Ε.Ε. και ενεργειακό πληθωρισμό 22% μεγαλύτερο από τον μέσο της Ε.Ε.. Η ένταση όλων αυτών των φαινομένων, ακρίβειας, πληθωρισμού, ενοικίων και χαμηλών μισθών στην χώρα μας οφείλεται στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εστιάζουν στην εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών αντί του ελληνικού λαού. Για αυτό έχουμε ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά, τις οποίες και προστατεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί έχει ισχυρή πολιτική εξάρτηση με τα συμφέροντα.

Σε μια περίοδο όμως με πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμο και ενεργειακή κρίση, το ζήτημα είναι να υπάρξουν δημόσιες πολιτικές που θα ενισχύουν τις αντοχές μιας κοινωνίας. Να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να υλοποιηθούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης για να μειωθούν οι ανισότητες. Χρειάζονται δημόσιες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Και στα ζητήματα της ακρίβειας, με έναν συνδυασμό θεσμικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δημοσιονομικών για την ελάφρυνση των πολιτών, όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, καθώς και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Και στα ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που σημαίνει κούρεμα της βασικής οφειλής έως ένα σημείο και ρύθμιση του υπόλοιπου σε δόσεις. Και στα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης με επανασχεδιασμό της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όχι μόνο τους πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Οι 5 + 1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την ακρίβεια, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά και την παραγωγική ανασυγκρότηση απευθύνονται στον ελληνικό λαό, αλλά και στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο να αποτελέσουν τη βάση για μια προγραμματική συζήτηση. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές θα δημιουργηθεί μία νέα προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της κοινωνίας και να υλοποιηθούν προοδευτικές πολιτικές προς όφελος του ελληνικού λαού.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Περισσότερα
Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Π. Πολάκη δεν ξεκίνησε (ούτε τελείωσε) χθες

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-07-26

Όταν το Νοέμβριο του 2023 ο Παύλος Πολάκης τασσόταν υπέρ των...

Περισσότερα
Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Περισσότερα

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Περισσότερα

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Περισσότερα
Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Στοίχημα για το 2026 ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος εξουσίας

Στέργιος Καλπάκης, 2026-01-04

«Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος εξουσίας που θα προκύψει...

Χρήστος Ροζάκης

Μια xρονιά γεμάτη από θαύματα, όχι πάντα θετικά

Χρήστος Ροζάκης, 2025-12-28

Καθώς το 2025 μας αφήνει και γίνεται συνεπώς ιστορία, είναι...

Πατατοφάγοι όλου του κόσμου ενωθείτε

Πέπη Ρηγοπούλου, 2025-12-24

Μπροστά στον σταθμό «Ευρώπη» στις Βρυξέλλες, παλιό σιδηροδρομικό...

Ο εχθρός

Μιχάλης Μητσός, 2025-12-24

Στις δηλώσεις που έκανε προχθές μετά το πέρας της συνάντησής...

Δημήτρης Λιάκος

Οι ανησυχητικές προειδοποιήσεις πίσω από τους αριθμούς του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού

Δημήτρης Λιάκος, 2025-12-24

Αν αναζητήσουμε τις αιτίες της διαφαινόμενης υποχώρησης...

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Βασίλης Ραπάνος

Η χώρα χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος

Βασίλης Ραπάνος, 2025-12-23

Είναι γενικά αποδεδειγμένο ότι ένα «καλό» φορολογικό σύστημα...

Ο εκλογικός χρόνος

Παύλος Τσίμας, 2025-12-20

Το ξέραμε βέβαια, αλλά το επιβεβαίωσε προχθές και η ομιλία...

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Υπάρχει και η κοινωνία

Σπύρος Γκουτζάνης, 2025-12-13

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη...

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

×
×