Θέμα: Πετρελαϊκή κρίση - Σελίδα: 1
Φούντωσε πάλι η συζήτηση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και πάλι η συζήτηση γίνεται για τα τρέχοντα, πιεστικά μεν, όχι και τόσο σημαντικά δε, προβλήματα. Μη σημαντικά για το πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα πολύ σημαντικά για τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες, όπως είναι η βάση εισαγωγής.
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
Ο ιός, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 10/09/2006
Καρπός του μεγαλύτερου τεχνάσματος της προπαγάνδας της κυβέρνησης είναι ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για τον αποκλεισμό από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ εκείνων που δεν έπιασαν τη βάση. Ακόμα κι αυτοί που διαφωνούν με το μέτρο δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν στην ουσία του.
Η τιμή του πετρελαίου είναι για τρίτη ή τέταρτη φορά μετά τον πόλεμο σε απότομη έξαρση και υποχρεώνει τους πάντες σε αναγκαστικές προσαρμογές, συνήθως τακτικού χαρακτήρα, με στόχους όπως είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, η προστασία του εισοδήματος, η ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως η θέρμανση, ο φωτισμός κ.λπ. Όλα αυτά είναι αναγκαία, άλλο αν είναι πάντοτε πλήρως εφικτά.
H ενεργειακή προσκόλληση στα κοιτάσματα της Mέσης Aνατολής τροφοδοτεί σενάρια ύφεσης, αλλά και ιδέες για απεξάρτηση από τον μαύρο χρυσό
Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν έχει προκαλέσει για την ώρα σοβαρές ανησυχίες στις κυβερνήσεις και τους αναλυτές των ανεπτυγμένων χωρών.
Μπορεί ξεπερνώντας τα 41,5 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο να έχει φθάσει σε νέα ιστορικά ύψη, όπως όμως όλοι σπεύδουν να επισημάνουν, πρόκειται για μέγιστες ονομαστικές τιμές, καθώς σε πραγματικούς όρους βρισκόμαστε σήμερα στο μισό περίπου των τιμών της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης το 1979.