Θέμα: Κίνα - Σελίδα: 1

Γιατί η Κίνα δεν θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Minxin Pei, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 02/09/2021

Η χαοτική έξοδος της Αμερικής από το Αφγανιστάν πρέπει να θεωρηθεί από τους Κινέζους ηγέτες ως η τελευταία απόδειξη της μη αναστρέψιμης παρακμής της. Αλλά η ευφορία τους θα είναι βραχύβια. Ως απόλυτοι ρεαλιστές, γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βγάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον «τάφο των αυτοκρατοριών», ώστε να διατηρήσει τη ισχύ της Αμερικής να επικρατήσει της Κίνας στο επόμενο κεφάλαιο του ανταγωνισμού τους για παγκόσμια υπεροχή.

Ιδρυση και επανίδρυση…

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/07/2021

Το Κ.Κ. Κίνας δεν γιορτάζει στην πραγματικότητα τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του αλλά τα σαράντα και πλέον χρόνια από την επανίδρυσή του.

Ο εορτασμός προβάλλει τα πεπραγμένα ως εθνικό επίτευγμα γιατί, σε αντίθεση με το πάλαι ποτέ σοβιετικό μοντέλο αλλά και με το δυτικό μοντέλο φιλελεύθερης δημοκρατίας, δεν στοχεύει στην εξαγωγή του πολύ δε περισσότερο στην επιβολή του…

Η Κίνα κέρδισε το 2020

Joschka Fischer, Τα Νέα, 05/12/2020

Το 2020 θα περάσει στην Ιστορία ως το έτος της μεγάλης πανδημίας του COVID-19, και ορθώς. Θα το θυμόμαστε όμως επίσης ως τη χρονιά που τερματίστηκε η άθλια θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Και τα δύο αυτά συμβάντα έχουν στενούς δεσμούς και θα αφήσουν μακροχρόνια ίχνη, εν μέρει διότι εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια μιας ευρύτερης παγκόσμιας μετάβασης από έναν 20ό αιώνα κυριαρχούμενο από τις ΗΠΑ σε έναν 21ο αιώνα κυριαρχούμενο από την Κίνα.

Το οικονομικό σταυροδρόμι της Κίνας

Rosen Daniel, Rudd Kevin, Τα Νέα, 22/06/2020

Δεδομένης της αποτυχίας της Κίνας να ακολουθήσει τις πολιτικές ενίσχυσης της αγοράς που ανακοίνωσε πριν από επτά χρόνια, είναι λογικό να υποψιαζόμαστε την τελευταία μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι φοβούνται περισσότερο οι κινέζοι ηγέτες: αποδιοργανωτική αλλαγή ή προβλήματα τα οποία οι ίδιοι δημιουργούν.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι