Θέμα: Υγεία - Σελίδα: 1

Η αναγκαιότητα της αναλυτικής λογιστικής και των κέντρων κόστους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Παύλος Παπαδόπουλος, 28/08/2014

Η Αναλυτική λογιστική `η Λογιστική του Κόστους στο πλαίσιο του Ελληνικού Λογιστικού Σχεδίου (Διπλογραφικό) προσδιορίζει το κόστος των λειτουργιών των προϊόντων και υπηρεσιών μιας οικονομικής μονάδος είτε του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα των τμημάτων, προϊόντων, και υπηρεσιών.
Η Επιστημονική Κοστολόγηση βασικός σπόνδυλος του οικονομικού λογισμού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και την απόδοση του συνόλου των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού, εξασφαλίζοντας τις πληροφορίες για την λήψη αποφάσεων και για την άσκηση της συμφεροτερότερης διαδικασίας παραγωγής . Κυρίως όμως, η επιστημονική κοστολόγηση εντοπίζει το σημείο στο οποίο επιτυγχάνεται το ευνοϊκότερο κόστος με τον ορθολογικότερο συνδυασμό των συντελεστών της παραγωγής .Η οικονομική και κοστολογική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας;

Ηλίας Μόσιαλος, Τα Νέα, 08/02/2014

Το ερώτημα είναι ερεθιστικό και το συζητάμε συχνά στις παρέες - μάλιστα πολλές φορές φορτισμένο και ιδεολογικά -, δεν είμαι όμως βέβαιος ότι νοηματοδοτούμε πάντοτε με τον ίδιο τρόπο τις λέξεις.

Ας αρχίσω από δύο επιμέρους ερωτήματα. Πρώτο, ποιος πληρώνει για το σύστημα υγείας. Και δεύτερο, ποιος και πώς παρέχει τις υπηρεσίες του.

Η υγεία στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Κακαλέτρης, 06/02/2013

Πρόσφατα έλαβα ένα e-mail από φίλο γιατρό που πραγματικά αποδεικνύει ότι το πάρτυ στην προμήθεια υλικών συνεχίζεται . Απίστευτο το θράσος τους αλλά και η < καινοτομία > που εισάγουν αφού για να λεηλατήσουν τις προμήθειες τα χαρακτηρίζουν όλα < μίας χρήσης>. Διαβάστε ένα τμήμα από το e-mail για να καταλάβετε .
<<Εδώ και δυο χρόνια έχω κάνει πρόταση που θα εξοικονομήσει 45.000 ευρώ ετησίως στο τμήμα (χωρίς μείωση στην ποιότητα) και με έχουν γράψει .Σημειώνω ότι αφορά το κύριο αναλώσιμο είδος του τμήματος που είναι και πολύ ακριβό. Για να καταλάβετε το μέγεθος σας λέω ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός είναι 85.000 ευρώ για όλα τα αναλώσιμα.

Η δημόσια περίθαλψη έχει ανάγκη μεταρρύθμισης

Κώστας Αρχοντάκης, Χανιώτικα Νέα, 06/06/2012

Νομίζω ότι η ανάδειξη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στην περίθαλψη, ως προεκλογικός διάλογος, είναι προς όφελος όλων.
Η αναβάθμιση της παροχής δημόσιας υπηρεσίας υγείας σήμερα έχει ανάγκη από:
Α. Το θεσμό του οικογενειακού ιατρού.
Β. Τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασφαλισμένων.
Γ. Την ασφαλή ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπομπή παρακλινικών εξετάσεων με ταυτόχρονη διαγνωστική τεκμηρίωση.
Δ. Την κατ΄οίκον νοσηλεία σε ειδικές ομάδες χρόνια πασχόντων.
Ε. Την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας στα νοσοκομεία μέσω της εφαρμογής επιστημονικών αλγόριθμων και όχι μόνο με οικονομικό κριτήριο ανά ασθένεια.
Ζ. Την ελάττωση της πολυφαρμακίας.
Η. Την πρόληψη ασθενειών μέσω παρεμβάσεων στην ποιότητα τροφίμων ευρείας κατανάλωσης (πχ. με την ελάττωση του αλατιού, της ζάχαρης και των λιπαρών στα έτοιμα προϊόντα διατροφής).
Θ. Την αύξηση του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.
Ι. Την εφαρμογή νέων συστημάτων έλέγχου των δαπανών στην νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η Ομιλία του Θ. Λεβέντη στη Βουλή για τον εφαρμοστικό νόμο του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας

29/02/2012

ΔΗΜΑΡ:OXI επί της αρχής. ΝΑΙ στην περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ(1), ρυθμίσεις φαρμακείων(15), γενόσημα(21), υποχρεώσεις εργοδοτών για μετανάστες(80), χορήγηση άδειας παραμονής(89), δικαιωματα εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικές επιχειρήσεις(49-61)

...Σε σχέση με τα γενόσημα πιστεύω και ως γιατρός ότι η δραστική ουσία θα πρέπει να είναι το κριτήριο. Όμως, μην ξεχνάμε ότι τα φάρμακα δεν έχουν μόνο δραστική ουσία, έχουν και διάφορα έκδοχα. Και εδώ έχουμε τα παρατράγουδα. Έχουμε και φάρμακα που έρχονται από τρίτες χώρες. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στα έκδοχα, στα στοιχεία που πρέπει να εξασφαλίζουν την καλή απόδοση και σε όλες τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίζεται υγεία και για να μην υπάρχουν μολύνσεις, μικρόβια.
...Ως Δημοκρατική Αριστερά πιστεύουμε ότι πρέπει να απελευθερωθούν όλα τα επαγγέλματα όπως πρέπει να απελευθερωθεί και το ωράριο των φαρμακείων. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και ορισμένες πραγματικότητες. Τα περισσότερα φαρμακεία έχουν έναν φαρμακοποιό και αν χρειάζεται να είναι επί εικοσιτετραώρου στο πόστο του για να προσφέρει υπηρεσίες, θα δυσκολευτεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των συνενώσεων μέσω αστικών συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, ώστε να υπάρξουν πιο μεγάλες, πιο υγιείς και πιο ευέλικτες μονάδες.

To πλήρες κείμενο της ομιλίας του Θανάση Λεβέντη

Η Δημοκρατική Αριστερά για το φάρμακο

28/02/2012

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει την ανάγκη εφαρμογής συστηματικού σχεδίου για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του όλου κύκλου παραγωγής–εμπορίας–χρήσης των φαρμάκων στην Ελλάδα. Γνώμονας για ένα τέτοιο σχέδιο οφείλει να είναι η απρόσκοπτη εξασφάλιση στους Έλληνες πολίτες των φαρμάκων που έχουν ανάγκη και η πάταξη της σημερινής υπερκατανάλωσης φαρμάκων και της στρέβλωσης των διαδικασιών. Αυτό δεν γίνεται με «οριζόντιες» περικοπές, αλλά χρειάζονται ουσιαστικές τομές στη λειτουργία των θεσμών και ρήξη με κύκλους άνομων συμφερόντων, με πρακτικές διαπλοκής, με την κυριαρχία του πελατειακού κράτους και με (καθόλου τυχαίους) οργανωτικούς ανορθολογισμούς.

Ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για την πολιτική υγείας και την κρίση της χώρας

14/03/2011

Από μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές παρουσίες, χαρακτηρίστηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο η Δημοκρατική Αριστερά, με θέμα «Πολιτική υγείας και κρίσης της χώρας».

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει σε περίοδο κρίσης το σύστημα υγείας. Ανέφερε ότι για τον πολίτη το σύστημα υγείας πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην απειλή της αρρώστιας, και για την κοινωνία ανάχωμα απέναντι στη διάλυση της συνοχής και τον κατακερματισμό που δημιουργείται από το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και το περίσσευμα κοινωνικών ανισοτήτων στα μεγάλα συμβάντα της ζωής, όπως η αρρώστια και ο θάνατος.

Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να ανοίξει και το επάγγελμα των ιατρών;

Παναγιώτης Κουτσοπίνης, 24/01/2011

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων και ελέω μνημονίου να αρχίσει μία πορεία εξευρωπαϊσμού της χώρας.
Θετική η διακήρυξη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην πράξη όμως η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να κάνει ελιγμούς ώστε στην ουσία να περισώσουν οι προνομιούχοι των κλειστών επαγγελμάτων σημαντικά οφέλη ή να αποζημιωθούν τα μέγιστα.Η διαχείριση του θέματος των μεταφορών έδωσε μια πρώτη γεύση για το πώς ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το θέμα των σημαντικών τομών, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει σαν ευρωπαϊκή χώρα.

Τιμοκατάλογος στα δικαιώματα;

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 15/01/2011

Υπάρχει μια βασική αρχή του δικαίου. Οι πλειοψηφίες ορίζουν τις πολιτικές, αλλά μέχρι του βαθμού που δεν καταπατούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Καθένας μπορεί και πρέπει να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέχρι του σημείου που δεν έχει (φυσικές) επιπτώσεις στον άλλο. Με τον ίδιο τρόπο που καθένας μπορεί σε δημόσιο χώρο να κουνά τα χέρια του όπως θέλει, αρκεί να μην χτυπήσει κάποιον τρίτο.

Άνοιγμα των δημοσίων νοσοκομείων και των άλλων υποδομών του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς και στους άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Παναγιώτης Κουτσοπίνης, 20/12/2010

Πιστεύω ότι η πρόσβαση και η χρησιμοποίηση των δημοσίων υποδομών και εγκαταστάσεων των υπηρεσιών παροχής και αποκατάστασης υγείας πρέπει να είναι αγαθό και δικαίωμα του κάθε πολίτη στην χώρα αυτή.

Οι εγκαταστάσεις αυτές, τις οποίες έχουν χρηματοδοτήσει και χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι, αυτές που ανήκουν στο ΕΣΥ, είναι σήμερα αποκλεισμένες για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι δυστυχώς χώρος μη προσβάσιμος στους πολίτες, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους έχουν κάνει την επιλογή να έχουν παρόχους υγείας που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από τα τις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ.

Αλήθεια ποια είναι η <<μεγάλη μέρα>> στο χώρο της υγείας;

Βασίλης Τραϊφόρος, 28/11/2010

Μήπως η 1η Απριλίου του 2009 όπου ο υπουργός κος Αβραμόπουλος με το γνωστό ύφος δήλωνε <<ότι>> η μέρα αυτή αποτελεί ορόσημο για την ελληνική κοινωνία, και ότι η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο χωρίς παραθυράκια; Μήπως η 31 Αυγούστου του 2010 όπου η υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου έλεγε ότι <<η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό φρένο στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, ή μήπως η πρόσφατη δήλωση του κ. Λοβέρδου που ελέω εκλογών δηλώνει ότι το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους θα επανεξετασθεί;

Θ. Λεβέντης: Ενώ θεωρούμε ότι είναι σωστή κίνηση θα ψηφίσουμε παρών γιατί έχουμε σημαντικές επιφυλάξεις στις διαδικασίες υλοποίησης

Στην Ολομέλεια για το Νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

01/11/2010

...Είναι μία κατάσταση που πρέπει να διορθωθεί και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει και ήδη έχει πάρα πολύ καθυστερήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που σε άλλες χώρες είναι δεκαετίες τώρα που εφαρμόζεται. Αλλά για να γίνουν αυτά, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξεκινήσουμε με μερικά βασικά πράγματα.

Πρώτα και κύρια, το είπαμε και στην επιτροπή, είναι υπόθεση του Υπουργείου Υγείας τα φάρμακα. Έρχεται το Υπουργείο Εργασίας, με φιλότιμη προσπάθεια, δεν το παραβλέπουμε αυτό, πλην όμως, το Υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο με τους μηχανισμούς τους, με τις ιατρικές σχολές, με τις ιατρικές εταιρείες που θα πουν ποιο φάρμακο χρειάζεται, ποιο δεν χρειάζεται, πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες, τι θα κάνουν οι γιατροί.

Σύνολο καταγραφών: 34

Θέμα

Υγεία

Σύνολο καταγραφών: 34

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι