Είναι ευθύνη όλων το σχολείο να μείνει ανοιχτό και σε κανονική λειτουργία

Ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

12/09/2010

H έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τη χώρα σε βαθιά οικονομική και πολιτιστική κρίση. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για υπολειτουργία των σχολικών μονάδων και υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης. Αντίθετα, μέσα στη δυσμενή συγκυρία, η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο κοινωνικής ανασυγκρότησης, πολιτιστικής αναβάθμισης και οικονομικής ανάπτυξης. Συνεπώς, είναι ευθύνη όλων το σχολείο να μείνει ανοιχτό και σε κανονική λειτουργία, με όλους τους απαιτούμενους εκπαιδευτικούς στη θέση τους από την πρώτη μέρα, από την πρώτη ώρα. Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να φροντίσει για την άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι των διδασκόντων οφείλουν να οργανώσουν και να προγραμματίσουν τη δουλειά τους όσο γίνεται καλύτερα.

Το δημόσιο σχολείο έχει να επιτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο και να διαμορφώσει το σύγχρονο άνθρωπο, με βάση την επιστημονική θεώρηση, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον κριτικό αναστοχασμό. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στην στείρα αναπαραγωγή τετριμμένων γνώσεων και πληροφοριών, μέσα σε αφιλόξενο περιβάλλον, που απομακρύνει το μαθητή από την τάξη ή τον μετατρέπει σε παθητικό δέκτη. Η διδασκαλία οφείλει να είναι μαθητοκεντρική, με στοιχεία κριτικής και δημιουργικής προσέγγισης της γνώσης, να καλύπτει τις μαθησιακές δυσκολίες, να ενθαρρύνει την προσπάθεια και την αριστεία.

Ο μάχιμος δάσκαλος είναι ο βασικός παράγοντας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι αυτός που μπορεί, παρόλη τη δυσμενή συγκυρία, να παρακάμψει τις εγγενείς αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, να μετατρέψει τη γνώση σε προστιθέμενη αξία και να συμβάλλει στην ευημερία του λαού και στην ανάπτυξη της χώρας. Η διοίκηση οφείλει να υποστηρίζει το έργο του με δικαιοσύνη και αξιοκρατία και να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων που γεννά η καθημερινότητα του σχολείου.

Ευχόμαστε σε όλους μαθητές, δάσκαλους και γονείς, υγεία και δύναμη για μια παραγωγική σχολική χρονιά.

Θέμα

Παιδεία

Σύνολο καταγραφών: 288

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι