Ο Άνθιμος διάλεξε

Κώστας Κάρης, Αυγή, 28/10/2010

Η ευθεία εμπλοκή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου Ρούσσα στον εκλογικό αγώνα ομολογήθηκε δημόσια ανήμερα του Αγ. Δημητρίου και αλλάζει το τοπίο του προεκλογικού αγώνα για τον δήμο.

“Δημαρχείο δεν θα δεις” είπε στον Γιάννη Μπουτάρη ο τοπικός επικεφαλής της Εκκλησίας και το επανέλαβε με θράσος και αμετροέπεια και στα κανάλια! Επιτέλους! Όσα ξέρουν όλοι, όσα λέει όλη η Θεσσαλονίκη για τον επίμονο και παρασκηνιακό πολιτικό ρόλο του συστήματος της ακροδεξιάς- δεξιάς, ομολογήθηκαν. Τώρα όλοι οφείλουν να πάρουν θέση. Από πού και έως πού ο (λειτουργός του δημοσίου) μητροπολίτης δικαιούται να εκφράζει με τόσο φανατισμό τις πολιτικές του απόψεις, να τις αποδίδει στο σύνολο της εκκλησίας και να κινεί τον μηχανισμό της - που πληρώνεται από τους φορολογούμενους - στον προεκλογικό αγώνα; Αλήθεια, τι είδους πόλεμο θέλει να ξεκινήσει ο Άνθιμος;

Η παραβίαση της δημοκρατικής τάξης είναι σαφής και ανοικτή. Όπως και όσων προβλέπει ο νόμος για τις υπηρεσίες του κράτους στην προεκλογική περίοδο. Γιατί σιωπά το υπουργείο Θρησκευμάτων; Γιατί ο πρωθυπουργός κάνει πως δεν καταλαβαίνει; Γιατί αργούν οι ανακοινώσεις των άλλων υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη; Εξαιρώ τον Τρ. Μηταφίδη που ήδη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά του Άνθιμου. Πρόκειται μήπως για προσωπικό θέμα του Μπουτάρη; Δεν βλέπουμε τι θα γίνει μετά τις 14 Νοεμβρίου όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη; Δεν υπάρχει πια χώρος για το “δεν άκουσα”, “δεν μου είπε εμένα τίποτα”, “υπερέβαλε και ο Μπουτάρης”.

Αποκατάσταση των ομαλών σχέσεων με την Εκκλησία μπορεί να υπάρξει μόνον εάν απορριφθεί πλήρως η πολιτική παρέμβαση του Άνθιμου Ρούσσα, αν υποχρεωθεί να τηρεί τον προβλεπόμενο ρόλο του. Η ανοχή πολλών έφερε τα πράγματα εδώ.

Πράγματι μπορεί σε αυτές τις εκλογές - αν το ανεχθούμε - να επιβάλει την εμπάθειά του ο Άνθιμος. Η εκκλησία πάντως δεν πρόκειται να ωφεληθεί. Ούτε και ο κ. Γκιουλέκας που δεν θα εκλεγεί με το σπαθί του αλλά με την παράνομη παρέμβαση του παρακρατικού μηχανισμού του Άνθιμου.

Το μήνυμα από την ιστορία μας είναι σαφές : όσες φορές η Εκκλησία συνωμότησε και έδρασε αντιδημοκρατικά, κατάφεραν ορισμένα στελέχη της να παίξουν κάποιο πρόσκαιρο ρόλο - ως σύνολο έχασε μακροπρόθεσμα.

Ο (δήθεν μακεδονομάχος) Άνθιμος διάλεξε. Εμείς ακόμη να διαλέξουμε και να απαντήσουμε; Οι άνθρωποι του εμφυλιακού κράτους και της χούντας θα μας επιβάλουν τις επιλογές τους;

Θέμα

Εκκλησία -Κράτος

Σύνολο καταγραφών: 74

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι