Στα έδρανα των επισήμων

Από την στήλη ΑΠΟΨΕΙΣ, Ελευθεροτυπία, 10/03/2005

ΟΜΟΦΩΝΗ είναι η συνταγματική θεωρία, ότι η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αρχιεπίσκοπο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ή από νόμο. Δεν έχει συνταγματική νομιμοποίηση η θρησκευτική τελετή, όπως επεσήμανε και ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

ΥΠΑΡΧΕΙ απλώς μια παράδοση, η οποία όμως δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, ούτε με τις δημοκρατικές αρχές που θεσπίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και αποκλείουν όποιους συμβολισμούς παραπέμπουν σε θεοκρατικές αντιλήψεις.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ της ορκωμοσίας του Προέδρου πήρε μια καθαρή θέση ο Συνασπισμός, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Αιτιολογώντας την απόφαση να αποχωρήσουν οι βουλευτές του κόμματος από την αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: «Δεν θέλουμε να συναινέσουμε με την παρουσία μας στη διαδικασία που θέτει τους πολιτειακούς θεσμούς υπό τη σκέπη του θρησκευτικού όρκου και των παραγόντων της Ιεραρχίας».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ θεσμοί είναι υπό τη σκέπη της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος εκλέγεται από τους βουλευτές, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ορκίζεται ενώπιόν τους στη Βουλή. Επομένως, ο Πρόεδρος πρέπει να ορκίζεται από τον πρόεδρο της Βουλής.

ΜΕ ΑΥΤΗ τη δημοκρατική διαδικασία, χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου, αρχιερέων και ιερέων, δεν θα δημιουργείται η εντύπωση ότι χρειάζεται άνωθεν επικύρωση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφραζόμενη από το ιερατείο.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το νόημα της αποχώρησης του Συνασπισμού από την τελετή ορκωμοσίας. Οπως διευκρίνισε ο Αλέκος Αλαβάνος, η κίνηση του κόμματός του δεν στρέφεται κατά του κ. Παπούλια, ούτε εναντίον των θρησκευομένων.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΗΡΕ θέση στο ζήτημα της ορκωμοσίας, αλλά, όπως είναι γνωστό, πολλοί βουλευτές του υποστηρίζουν την άποψη ότι στην τελετή δεν θα έπρεπε να παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος.

ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης ζήτησε από το κόμμα του να πάρει θέση και να ζητήσει από την κυβέρνηση να μην παραστεί η Ιεραρχία στην ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι κάποιοι βουλευτές θα αντιδράσουν στην παρουσία του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ η άποψη, ότι η αλλαγή της τελετουργίας δεν μπορεί να γίνει εν θερμώ και θα χρειαστεί χρόνος. Η προσαρμογή, όμως, στη συνταγματική τάξη δεν μπορεί να προσκρούει σε αντίθετες προς αυτήν συνήθειες και πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις το πρόβλημα διαπιστωθεί. Εν θερμώ ή εν ψυχρώ.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ έχει θέση στη Βουλή κατά την τελετή της ορκωμοσίας. Στα έδρανα των επισήμων. Οχι να χοροστατεί στο προεδρείο.

Θέμα

Εκκλησία -Κράτος

Σύνολο καταγραφών: 74

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι