Λόγος φανατικός

Κώστας Κάρης, Αυγή, 12/01/2011

Πολλοί μητροπολίτες έχουν παρεξηγήσει τη δημοκρατική ανεκτικότητα και με δηλώσεις τους επιχειρούν να παίξουν πολιτικό ρόλο στο άκρο του πολιτικού φάσματος. Με φανατισμό και απολυτότητα εξτρεμιστών επιτίθενται κατά αδυνάτων.

Είχαμε τον κ. Άνθιμο της Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές του έδωσαν αποστομωτική απάντηση. Τώρα έχουμε τον κ. Σεραφείμ από τον Πειραιά. Μετά τους εβραίους, εξαπέλυσε επίθεση στους μουσουλμάνους. Προσέξτε δεν επιτίθεται για θρησκευτικά ή θεολογικά θέματα. Δεν τον χωρά το ράσο και ντύθηκε... συνταγματολόγος! Κατά τον κ. Σεραφείμ «ο μουσουλμανισμός αποτελεί καταστροφική λατρεία μη συμβατή με τας προβλέψεις του ισχύοντος εν Ελλάδι Συντάγματος, όπου εν άρθρω 13 καθιερούται η ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως αλλά σε θρησκευτικές παραδοχές, που δεν αντίκεινται στη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη....».

Η διαστροφή του συντάγματος είναι προφανέστατη. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν χρέος να αποκαταστήσουν την αλήθεια- να μην σιωπούν. Ορθά η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας σημειώνει στην ανακοίνωσή της : «Τι σκοπό έχει ο μητροπολίτης με αυτό το ανακοινωθέν; Άραγε αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει ακραίες ομάδες, προκειμένου να στοχοποιήσουν τους μουσουλμάνους της επικράτειας;».

Η ζημιά που προκαλεί στο κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία - και διεθνώς - δεν είναι μικρή. Ας την υπολογίσουν όσοι τον προστατεύουν. Οφείλουμε να σημειώσουμε μια άλλη όψη των επιθέσεων. Όλες αυτές είναι κινήσεις με πραγματικό στόχο το πρόσωπο και την στάση ευθύνης του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που έχει κερδίσει την ευρύτερη εμπιστοσύνη και αναγνώριση με τον λόγο και το καθημερινό έργο του.

Αντί των υβριστικών επιθέσεων και την καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας στους πολίτες, ο κ. Σεραφείμ θα έπρεπε να προωθεί τον θρησκευτικό διάλογο, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων. Ας αφήσει την πολιτική - μπορούμε να “σώσουμε την πατρίδα” χωρίς τον φανατισμό των λόγων του.

Θα έλεγα ότι το καλύτερο για τη χώρα, τον λαό αλλά και την εκκλησία είναι αυτές οι φωνές του φανατισμού να σιωπήσουν.

Θέμα

Εκκλησία -Κράτος

Σύνολο καταγραφών: 74

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι