Η Ν.Δ. και οι ’’σκοτεινές δυνάμεις’’

Τάκης Μίχας, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-01-17

Δεν είχε προλάβει ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης καλά καλά να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα αίτια των πρόσφατων ταραχών και ήρθε η ανταμοιβή του με τον διορισμό του ως υφυπουργού Ανάπτυξης. Οι στοχασμοί του, που προφανώς εντυπωσίασαν τον πρωθυπουργό, απέδιδαν τις διαδηλώσεις και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε σχέδιο των «σκοτεινών δυνάμεων» που είχαν ενοχληθεί από τη βαθιά φιλία που συνδέει τον Κώστα Καραμανλή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία προσφεύγει σε θεωρίες συνωμοσίας προκειμένου να εξηγήσει αρνητικά γι’ αυτήν γεγονότα. Επίσης, και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ηλεία, η Ρηγίλλης διέδιδε ανάλογες θεωρίες, που είχαν πάντα στο επίκεντρο τη δράση διαφόρων «διεθνών κέντρων» που επιθυμούσαν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης λόγω της περήφανης «αντιιμπεριαλιστικής» πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Καραμανλής στο θέμα των ρωσικών αγωγών.

Η ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον Κώστα Καραμανλή σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στο κόμμα. Μία από τις πλέον σημαντικές ήταν η υιοθέτηση μιας συνωμοσιολογικής θεώρησης της Ιστορίας, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο της Αριστεράς. Σύμφωνα με αυτήν, «ξένα κέντρα», δηλαδή η Ουάσιγκτον και τα παρακλάδια της, βυσσοδομούν εναντίον των συμφερόντων του Ελληνισμού.

Ολα αυτά θα ήσαν απλώς γραφικά, όμως στο βαθμό που εμπλέκονται και με σοβαρά θέματα, όπως η τρομοκρατία, έχουν ευρύτερες πολύ σοβαρές επιπτώσεις καθώς αποπροσανατολίζουν τις έρευνες.

Στις αρχές του 2007 η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» έπληξε με ρουκέτα την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Τον ίδιο μήνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Μετεξέλιξη» (Ιαν. 2007) μια ανάλυση της επίθεσης και μια εκτίμηση για τους δράστες. Το περιοδικό αυτό ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και αποτελεί το επίσημο ιδεολογικό έντυπο του κόμματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του εντύπου της Ν.Δ., η βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία δεν είχε απολύτως καμία σχέση με Ελληνες αντιεξουσιαστές, αλλά ήταν το αποκλειστικό δημιούργημα ξένων κέντρων.«Ποιος ωφελείται;», διερωτάτο το έντυπο. «Η απάντηση είναι σαφής: η Τουρκία».

Πραγματοποιώντας μια βαθυστόχαστη ανάλυση, που ξεκινούσε από τη Βενεζουέλα και τερματιζόταν στην Παλαιστίνη, το κομματικό έντυπο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά την επίθεση δεν την είχαν κάνει Ελληνες αλλά Τούρκοι πράκτορες:

«(Η επίθεση) ήθελε να κάνει πολιτικο-διπλωματική ζημιά στη χώρα μας και όχι να σκοτώσει Αμερικανούς. Απλούστατα διότι όταν και εάν κάποια στιγμή απεκαλύπτοντο οι δράστες από τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες, δεν θα έπρεπε να θρηνούν νεκρούς Αμερικανούς πολίτες. Απλούστατα διότι τότε μοιραίως οι ΗΠΑ θα εστρέφοντο κατά των πραγματικών δραστών και οι δράστες αυτοί δεν εντοπίζονται στην ελληνική εξωκοινοβουλευτική αριστερά ή στον αντιεξουσιασιαστικο χώρο, αλλά αλλού... εκείθεν του Αιγαίου».

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα έφερε την υπογραφή «Ειδικός Συνεργάτης» και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε εγκριθεί από «πολύ ψηλά» πριν από τη δημοσίευσή του -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο με ένα τέτοιας βαρύτητας κείμενο.

Μπορεί κανείς επίσης εύκολα να προβλέψει τις επιπτώσεις που είχε η δημοσίευση ενός τέτοιου κειμένου στις διεθνείς σχέσεις της χώρας αλλά και στον προσανατολισμό των ερευνών της Αστυνομίας.

Θέματα επικαιρότητας: Τρομοκρατία

Ο Κουφοντίνας και ο λάκκος…

Γιώργος Καρελιάς, 2021-03-03

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής. Όσοι υποστηρίζουμε το αίτημα...

Περισσότερα

Η τρομοκρατία ξανά στο προσκήνιο;

Παύλος Τσίμας, 2017-05-27

Ερωτήματα πολλά βουίζουν στ’ αφτιά μας από το βράδυ της...

Περισσότερα

Ξέφυγε το τζίνιΜαρία Χούκλη

Μαρία Χούκλη, 2016-12-19

Αν ήταν ταινία θα έσπαγε ταμεία. Ξαφνικά συσσωρεύτηκε τόση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Θεέ μου, τώρα είμαι και με τη Μέρκελ;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-08-11

Όταν έγραψα, εδώ στην Athens Voice, δυο άρθρα στα οποία δήλωνα...

Περισσότερα

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Ανδρέας Πανταζόπουλος, 2016-08-07

Υπάρχει μια βαθιά υποκριτική αντίληψη για την πολιτική,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς απαντάμε στους τζιχαντιστές

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-07-31

Μετά τη σφαγή της Νίκαιας, η τρίτη μαζική επίθεση που δέχεται...

Περισσότερα

Απέναντι στον τρόμο

Παύλος Τσίμας, 2016-03-25

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα σύνορα των ΗΠΑ θα κλείσουν,...

Περισσότερα

Στα σχολεία της Ευρώπης φοίτησαν οι τρομοκράτες- Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 2016-03-24

«Φαίνεται ως εάν η τρομοκρατία, η οποία μας χτυπά σήμερα,...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

Ζωρζέτα Λάλη

Με τα χέρια δεμένα

Ζωρζέτα Λάλη, 2026-07-22

H ΕΛ.Α.Σ. θα διαπραγματευόταν για να εξασφαλίσει τα κονδύλια...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

×
×