ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Οι απελάσεις ΡΟΜΑ όνειδος για τη Γαλλία και την Ευρώπη

22/08/2010

Η διάλυση καταυλισμών και οι απελάσεις Ρομά από τη γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σαρκοζί, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αποτελούν όνειδος για την ίδια τη Γαλλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης.

Η χώρα που διακήρυξε την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη και την ισονομία των πολιτών, παραβιάζει κατάφορα θεμελιώδεις ηθικές αξίες και συνταγματικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας.

Ο εκ προοιμίου στιγματισμός και η συσχέτιση της εγκληματικότητας με την φυλετική καταγωγή, την κοινωνική θέση ή το θρήσκευμα και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων παραπέμπουν στις σκοτεινότερες και πιο αιματοβαμμένες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Σωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι οι Ρομά είναι ευρωπαίοι πολίτες. Δεν αρκεί όμως η υπενθύμιση. Οι απόψεις και οι πρακτικές της άκρας δεξιάς που υιοθετεί η γαλλική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Σαρκοζί πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο των δημοκρατικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και να υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή, ο στιγματισμός και η ενοχοποίηση του «διαφορετικού» και του «άλλου», αποτελεί αδιέξοδη και επικίνδυνη πρακτική.

Θέμα

Αντιεθνικισμός- Αντιρατσισμός

Σύνολο καταγραφών: 58

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι