Θέμα: Σοσιαλδημοκρατία - Σελίδα: 1

Ουτοπικές σκέψεις για την Σοσιαλδημοκρατία

Στέλιος Στυλιανίδης, Athens Voice, 09/10/2017

Στον πολύ επίκαιρο διάλογο που εξελίσσεται για την Κεντροαριστερά έχω την εντύπωση ότι πολύ συχνά η έλλειψη επιχειρημάτων και δυνατότητας επανακαθορισμού των αξιακών σημείων αναφοράς του χώρου αυτού συγκαλύπτεται από μια φανατική αντι-ΣΥΡΙΖΑ συνθηματολογία (καταγγελία γενικώς και αορίστως εθνικολαϊκισμού-καθεστωτισμού) είτε σε μια στάση αποϊδεολογικοποιημένης ουδετερότητας που δεν κάνει άλλο παρά να αναπαράγει μια άνευρη κεντρώα εκδοχή του προοδευτικού-δημοκρατικού χώρου.
Για να καλυφθεί το πολιτικό κενό εντατικοποιείται η επίκληση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Σοσιαλδημοκρατία και φιλελευθερισμός

ΜΑΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ

Θόδωρος Μαργαρίτης, Νέα σελίδα, 09/07/2017

Η συζήτηση για την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει φουντώσει. Χρειάζεται όμως να κάνουμε μερικές βασικές παραδοχές.

ΠΡΩΤΗ. Παρά τα λάθη και τις ελλείψεις το σοσιαλδημοκρατικό παράδειγμα παραμένει το καλύτερο παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης στο κόσμο. Το πιο φιλικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη κοινωνική πρόνοια, στην κουλτούρα της «ανοιχτής κοινωνίας». Μιλάμε πάντα για την εφαρμοσμένη πολιτική συγκρίνοντας μάλιστα με άλλα μοντέλα. Αυτά που αφορούν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο σύστημα και την κομμουνιστική περίπτωση.

Η αριστερά μετά

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 24/06/2017

Ο Μακρόν και ο Κόρμπιν, οι πρωταγωνιστές δύο εκπλήξεων στο ευρωπαϊκό εκλογικό τοπίο της χρονιάς, δεν έχουν σχεδόν τίποτε κοινό. Ούτε ως προσωπικότητες, ούτε στις πολιτικές τους θέσεις. Μοιράζονται μόνον αυτό: ότι πρωταγωνίστησαν σε δύο αναπάντεχα εκλογικά αποτελέσματα. Και ότι οι εκλογικές τους επιδόσεις αναζωπύρωσαν τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ»

H εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου για την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία με θέμα: Σοσιαλισμός και Φιλελευθερισμός πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Μετά τις εισηγήσεις των Παν. Ιωακειμίδη, Θ. Μαργαρίτης, Χρ. Πρωτόπαπα και Φ. Σαχινίδη και με το συντονισμό της Σ. Τσιτήλου ακολούθησε ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος με το πολυπληθές ακροατήριο.

Εκεί, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων από τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο γραμματέας της ΚΕ Γιώργος Μπουλμπασάκος, τα μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Εφη Παγκάλου, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, τα μέλη της ΚΕ του κόμματος Σωκρ. Βατάλης, Γ. Γιάνναρος, Κ. Καρατέγος, Γαβρ. Λαμπάτος, Δ. Ναυπλιώτης, Κ. Πανδής, Χρ. Παπαδοπούλου, Ι. Ρελάκης, Χρ Σπίγγος, από το ΠΑΣΟΚ οι Γιάννης Μανιάτης, Μανώλης Όθωνας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κατερίνα Μπατζελή, Θάνος Μωραίτης. Aπό τις Κινήσεις Πολιτών οι Νίκος Διακουλάκης και Γιάννης Τούντας και από το ΚΙΔΗΣΟ ο συντονιστής Γιώργος Ελενόπουλος και ο Θ. Τσίκας.

Επίσης παραβρέθηκαν οι Νίκος Χριστοδουλάκης (πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ραγκούσης (πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ), Νίκος Μπίστης (μέλος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και ο Γεράσιμος Γεωργάτος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ»

Εισήγηση Φίλιππου Σαχινίδη

21/06/2017

...Σήμερα για πολλούς η σχέση Σοσιαλδημοκρατίας και Πολιτικού Φιλελευθερισμού είναι αυτονόητη. Όμως η σοσιαλδημοκρατία -αν και όχι σε όλες τις εκδοχές της- κρατά μια στάση αντιπαλότητας απέναντι στον οικονομικό φιλελευθερισμό και στο πρόταγμα του για ελεύθερες και ανεξέλεγκτες αγορές.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία οδηγούν σε ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη σχέση αυτή και ο όρος σοσιαλφιλελευθερισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ιδέες της πολιτικής πλατφόρμας του νικητή των Προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς τι ακριβώς περιεχόμενο θα επιχειρήσει να προσδώσει ο Μακρόν στο Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ»

Εισήγηση Θόδωρου Μαργαρίτη

21/06/2017

Η αντιπαλότητα μας με τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η δυσφορία ότι μια ορισμένη συνθηματολογία οδήγησε στο κύκλο της πολιτικής ψευδολογίας που σήμερα επικρατεί δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε υπαναχώρηση, σε κάποιου είδους παραίτηση από τις προτεραιότητες μας. Η υπόθεση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι και δική μας υπόθεση. Δεν θα την αφήσουμε στα χέρια του αριστερού λαϊκισμού να κακοπάθει και άλλο. Δεν την χαρίζουμε.. Επομένως η σύγκρουση με τις συντηρητικές πολιτικές που παράγουν τις ακραίες κοινωνικές ανισότητες είναι μέσα στους σχεδιασμούς της κεντροαριστεράς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ»

Εισήγηση Χρήστου Πρωτόπαπα

20/06/2017

..Το κυρίαρχο δίλημμα είναι για μας πάντα μεταξύ «προόδου-συντήρησης», μεταξύ «αριστεράς-δεξιάς».

Αλλά μιας αριστεράς σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, βαθειά δημοκρατικής.

Που πιστεύει στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες στην ανθρωποκεντρική και βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, που αντιμετωπίζει τις διευρυμένες ανισότητες, που έχει ευρωπαϊκή και διεθνή προοδευτική ταυτότητα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ»

Εισήγηση Π.Κ. Ιωακειμίδη

19/06/2017

Ο Παν. Κ. Ιωακειμίδης εστίασε στην παρέμβασή του στο σύγχρονο περιεχόμενο Φιλελευθερισμού και Σοσιαλισμού ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επεσήμανε ότι οι κύριες φιλελεύθερες αξίες που συνδέονται με τα ανθρώπινα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ανεκτικότητα γίνονται σήμερα αποδεκτές από τις σοσιαλιστικές/ σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Ωστόσο οι δυνάμεις αυτές έχουν( οφείλουν να έχουν) ως διακριτή πολιτική – ιδεολογική ταυτότητα τέσσερα πρόσθετα στοιχεία/ παραμέτρους που συγκροτούν και το περιεχόμενο της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς

Αμήχανοι σοσιαλδημοκράτες

Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 18/06/2017

Οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη Ντάισελμπλουμ για τους «Νότιους που τα έφαγαν στις γυναίκες» φανερώνουν ένα μεγάλο κενό στη σκέψη μιας πλευράς της Σοσιαλδημοκρατίας. Το κενό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Από την άλλη, η δήθεν αριστεροποίηση των γάλλων, ισπανών, γερμανών και ελλήνων σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται να αποδίδει.

Η δήθεν αριστερή στροφή όμως του Κόρμπιν φάνηκε να αποδίδει στη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά από πότε η τρίτη συνεχόμενη από το 2010 εκλογική ήττα ενός κόμματος είναι νίκη; Τελευταία νίκη το 1997. Μια άλλη βρετανική φιλοευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ίσως κέρδιζε ακόμη και τις εκλογές.

Τη σοσιαλδημοκρατία που ξέρατε, ξεχάστε τη

Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 11/04/2017

Σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Μουζέλης παρουσίασε λίγο ώς πολύ ως στρατηγικό σύμμαχο της Κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνει κατά καιρούς από την ανάποδη ο Νίκος Φίλης.

Ας το δούμε λίγο αυτό. Το 1891, στο αμφιλεγόμενο Συνέδριο της Ερφούρτης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε ένας συμβιβασμός για να μην περάσει εξ ολοκλήρου η υπό επεξεργασία ευρισκόμενη ακόμη τότε άποψη του Μπερνστάιν

Τα ηττημένα οράματα των Σοσιαλιστών

Γεράσιμος Μοσχονάς, Το Βήμα της Κυριακής, 26/03/2017

«Οι κύριοι Σουμάν, Αντενάουερ, Ντε Γκάσπερι και Ζαν Μονέ διακρίνονται από εξαιρετικά χαρίσματα [...]: δεν διεκδίκησαν όμως ποτέ τον ρόλο των δημιουργών μιας εργατικής και σοσιαλιστικής Ευρώπης». Ετσι έγραφε το 1954, αρκετά πριν από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (1957), ο F. Perroux, ένας κλασικός μη Σοσιαλιστής της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Μετά - Μεταπολίτευση

Τάσος Δαρσινός, www.matrix24.gr, 24/02/2017

Πολλές αναλύσεις έχουν δει το φώς της δημοσιότητας για το πότε είναι το τέλος της μεταπολίτευσης. Η περίοδος από το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως η εποχή της μεταπολίτευσης για την Ελλάδα με χαρακτηριστικά την παγίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας , την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού και τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Η είσοδος της χώρας μας στην Ε.Ε και στη συνέχεια η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη θεωρούνται τα σημεία κλειδιά που άλλαξαν την πορεία των πολιτικών πραγμάτων που ξέραμε για πριν το 1974.

Σύνολο καταγραφών: 71

Θέμα

Σοσιαλδημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 71

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι