Δεν ανοιγοκλίνουμε ευκαιριακά τις πόρτες της συνεννόησης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Μ. Λιαλιούτη, Τα Νέα, 05/05/2018

«Εκλογές τώρα», είναι το σύνθημα του Κινήματος Αλλαγής. Ήρθε η ώρα αυτή η κυβέρνηση να φύγει;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη της χώρας. Διευρύνει τις παθογένειες σε όλους τους τομείς. Υπέγραψε τερατώδη πλεονάσματα με αβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις που στραγγίζουν την οικονομία. Μειώσεις συντάξεων και επισφαλής υποαμοιβόμενη εργασία οδηγούν σε απόγνωση. Διόγκωση της γραφειοκρατίας και ανυπαρξία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Ερασιτεχνισμοί στην εξωτερική πολιτική. O ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε επεδίωξε πραγματικά την εθνική συνεννόηση. Προφανώς χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και πρωτίστως άλλη πολιτική, προοδευτική και όχι συντηρητική.

Μπορεί η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να εξαντλήσει τετραετία;

Ο κ. Τσίπρας έχει συμβιβασθεί με την σκέψη ότι θα χάσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Συνεπώς θα σταθμίσει την επιθυμία του να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία με την επιδίωξη για την μικρότερη δυνατή ήττα. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχουν εξαντλήσει την κοινωνία με τις αδιέξοδες πολιτικές τους.

Πόση σχέση έχουν οι επιθέσεις εναντίον του Τύπου με τις αρχές της Αριστεράς;

Ασφαλώς καμία. Κατασυκοφαντούν τους πολιτικούς αντιπάλους και όποιον τους ασκεί κριτική. Η απόπειρα απαξίωσης του Τύπου είναι επικίνδυνη διολίσθηση που υπονομεύει τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Θυμηθείτε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να προκαταβάλει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις τηλεοπτικές άδειες, την επίθεση σε δημοσιογράφο που θα έχανε την δουλειά της και την επίθεση στο ΣτΕ μετά την απόφαση για τις άδειες. Αυτά δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την Αριστερά.

Τίθεται για σας ζήτημα «μετώπων»; Όλοι διεκδικούν την Κεντροαριστερά για κυβερνητικό εταίρο.

Άρα όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε στον τόπο… Εμείς πάντως διεκδικούμε την ανατροπή των συσχετισμών χωρίς να διαπραγματευόμαστε την αυτονομία μας. Σε κάθε περίπτωση, αν λάβουμε μετά τις εκλογές διερευνητική εντολή θα καταθέσουμε τη δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέα διχαστικά μέτωπα, αλλά από εθνική συνεννόηση. Για αυτό απορρίπτουμε ψευδεπίγραφα “μέτωπα” ερήμην της ίδιας της πολιτικής.

Θα μπορούσε η παρουσία πρώην κεντροαριστερών στελεχών στην σημερινή κυβέρνηση να ανοίξει παράθυρο συνεννόησης μεταξύ των δύο χώρων;

Στην σημερινή κυβέρνηση συστεγάζονται ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο πρώην Υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, “γνήσιοι αριστεροί” όπως ο Πολάκης και ελάχιστα πρώην κεντροαριστερά στελέχη. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση αλλά περιφερόμενος θίασος χωρίς καμία προγραμματική συνοχή. Σε κάθε περίπτωση η συνεννόηση δεν είναι θέμα προσώπων και μεσολαβητών, αλλά ασκούμενων πολιτικών. Εμείς δεν ανοιγοκλείνουμε ευκαιριακά πόρτες και παράθυρα συνεννόησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει την πόρτα της λογικής, εμείς έχουμε σταθερά ανοιχτή την πόρτα των προοδευτικών πολιτικών. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική.

Μέσα σε κλίμα πόλωσης, με ποιον τρόπο μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να αναδείξει την διακριτότητα των θέσεών του;

Καθορίζοντας την πολιτική ατζέντα όπως πράξαμε με την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης, αποδιοργανώνοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που κινήθηκαν βάσει μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Χωρίς πολιτικούς ετεροπροσδιορισμούς. Επιμένοντας επιθετικά στη μετριοπάθεια και τη λογική μακριά από τις σειρήνες της ακραίας πόλωσης. Αναδεικνύοντας το προοδευτικό πρόγραμμα μας και εξειδικεύοντας τις πολιτικές μας θέσεις. Όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς το Κίνημα Αλλαγής. Χρέος μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε.

Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία του νέου φορέα; Χρειάζεται χρόνος ακόμη για την ουσιαστική ενοποίηση του χώρου;

Η συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής προχωρά και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Η υπέρβαση των επιμέρους κομμάτων έχει αρχίσει να συντελείται. Χρειάζονται όμως πιο τολμηρά βήματα υπέρβασης του παρελθόντος. Για αυτό επέμενα στην άμεση ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Προχωράμε μπροστά όμως με τις αναγκαίες συνθέσεις. Ο φορέας που δημιουργούμε δεν μπορεί να είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ αλλά ένας πραγματικά νέος ενιαίος φορέας. Με ανανέωση δομών, πρακτικών και του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό για πολλά χρόνια. Να δημιουργήσουμε ένα φορέα δημοκρατικό σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Γιατί οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά από τα θεσπισμένα όργανα, χωρίς αιφνιδιασμούς, ώστε να αποφεύγονται οι μετέπειτα κραδασμοί και να ενισχύεται η συνοχή. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε.

Προσανατολίζεστε να ψηφίσετε υπέρ της αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια;

Ναι θα την ψηφίσω. Από την πρώτη στιγμή έχω ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης. Πρόκειται για αυτονόητη ρύθμιση για μια χώρα που θέλει να συγκαταλέγεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Τέτοιες προοδευτικές αλλαγές για την κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που στέκεται απέναντι σε κάθε είδους διάκριση. Το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις όποιες αποχρώσεις, τοποθετείται θετικά στο ζήτημα της επέκτασης της αναδοχής σε όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και όλες τις προοδευτικές αλλαγές ανεξαρτήτως αν τις ψήφισαν οι ΑΝΕΛ. Αυτό επιτάσσει η πολιτική αυτονομία που διακηρύσσουμε, να μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας μακριά από κάθε είδους ετεροπροσδιορισμό ιδίως στην περίπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι