Μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος

Φώτης Κουβέλης, Κόσμος του Επενδυτή, 17/01/2009

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να χτυπηθεί με θεωρητικές μόνον προσεγγίσεις. Απαιτείται κοινή δράση από όλο τον προοδευτικό κόσμο. Υπάρχει ανάγκη μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης διεξόδου.

Η βία που μπορεί να χρησιμοποιείται και από παρακρατικούς μηχανισμούς δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά. Εμείς δεν έχουμε σχέση με το σκοτάδι και την κουκούλα.

«Υπάρχει ανάγκη εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, προγραμματικής, αλλά και πρόταση κυβερνητικής εξουσίας. Και η Αριστερά οφείλει να πρωταγωνιστήσει», τονίζει στον «ΚτΕ» ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει, παράλληλα, πως η «Αριστερά οφείλει, όμως, να δώσει ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται φοβικά σε απαντήσεις περασμένων δεκαετιών». Ο Φώτης Κουβέλης εκτιμά, μάλιστα, πως «υπάρχει προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Κοινοβουλίου», αρνείται πως υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΝ, τονίζοντας, όμως, πως «για να μας εμπιστευτεί ο πολίτης οφείλουμε εκτός από κίνημα διεκδίκησης να καταθέσουμε και πρόγραμμα εξουσίας».

- Στο ενδεχόμενο που την Κυριακή των εκλογών -όποτε και αν αυτές γίνουν- δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ο ΣΥΝ θα απαντήσει θετικά σε μια ενδεχόμενη πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ;

- Πιστεύω ξεκάθαρα πως η προώθηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, της αριστερής σοσιαλοδημοκρατίας, της οικολογίας. Σας απαντώ, όμως, ευθέως, για να μη θεωρήσετε ότι αποφεύγω το ερώτημά σας, σήμερα με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια γενικευμένη συνεργασία. Είναι δυνατόν, όμως, να υπάρξουν κοινές δράσεις, μέσα και έξω από τη Βουλή για θέματα κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, για την ανεργία και τη φτώχεια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Αυτές οι δράσεις πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργήσουν τον κοινό πολιτικό τόπο, έτσι ώστε να γίνει δυνατή μια σειρά βασικών πολιτικών συμφωνιών. Το εναλλακτικό πρόγραμμα μιας σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς πρέπει να ξεκινάει από την αντίσταση στα σημερινά κακώς κείμενα με θέσεις, αλλά κυρίως να διατυπώνει προτάσεις για τη συνολική πορεία της χώρας. Είμαστε εναντίον του δικομματισμού που μονοπωλεί τα κέντρα εξουσίας και δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες της χώρας…

-Είστε αισιόδοξος για μια τέτοια προοπτική;

- Ανεξάρτητα από την απουσία προγραμματικών συμφωνιών, θα πρέπει να είναι ανοιχτή η πρόσκληση-πρόκληση στο ενδεχόμενο της κοινής πολιτικής δράσης. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον εντός και εκτός Κοινοβουλίου, κοινή δράση. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να χτυπηθεί με θεωρητικές μόνον προσεγγίσεις. Απαιτείται κοινή δράση από όλο τον προοδευτικό κόσμο. Ναι, πιστεύω ότι χωρίς ανώφελους ανταγωνισμούς μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος.

Η χώρα ζει μια σοβαρή κρίση που δεν είναι απότοκη της παγκόσμιας κρίσης, αλλά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων, η συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στους τομείς υγείας και παιδείας, κατακερματίζουν την κοινωνία και οδηγούν τον πολίτη σε προσωπικά αδιέξοδα και σε καταστάσεις απόγνωσης. Κατά συνέπεια, υπάρχει ανάγκη μιας εναλλακτικής πολιτικής και προοδευτικής πρότασης διεξόδου.

-Εκτιμάτε ότι θα διενεργηθούν σύντομα εκλογές;

- Η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Πιέζεται η κυβέρνηση. Ακόμα και ο ανασχηματισμός που δεν συνοδεύεται από αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει πολύ σύντομα την κυβέρνηση σε πολιτική ασφυξία. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει το μέγεθος της ήττας. Ρωτήστε τον κόσμο γύρω σας. Όλοι λένε πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγείρει διλήμματα και να επανέλθει, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, σε επαναληπτικές εκλογές, να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου αναφορικά με την επελαύνουσα οικονομική κρίση και να δώσει την εικόνα ότι μόνον αυτή μπορεί να περιορίσει τα δυσμενή αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείω τις πρόωρες εκλογές.

-Πολλοί εκτιμούν ότι ο ΣΥΝ στην προοπτική διενέργειας επαναληπτικών εκλογών -αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και δεν απαντήσει θετικά σε μια πρόταση από το ΠΑΣΟΚ-υπάρχει ο κίνδυνος να συρρικνωθεί…

-Εκτιμώ ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κλειστεί σε ένα εφησυχασμό ή και σε βεβαιότητες. Οι πολίτες ζητούν απάντηση στο πρόβλημα της χώρας, που είναι η προοδευτική εναλλακτική λύση. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον κινηματικό του χαρακτήρα, που καθόλου δεν υποτιμώ, πρέπει να γίνει μια δύναμη που θα πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Πρέπει να βρίσκεται με μια διαρκή ανοιχτή πρόκληση-πρόταση προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ενταγμένους ή μη σε πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις, που αντιτάσσονται στον νεοφιλελευθερισμό. Η σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά πρέπει να ενσωματώνει στον πυρήνα της συγκρότησής της ότι δεν πρέπει να είναι αδιάφορη αναφορικά με το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Χωρίς εκχωρήσεις προγραμματικών θέσεων και διεκδικήσεων, εμμένοντας, όμως, στη λογική ότι η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να λειτουργεί καταλυτικά, αποφασιστικά και να επηρεάζει την πολιτική ζωή και στο επίπεδο της κυβερνητικής εξουσίας.

-Πολλοί κάνουν λόγο για τις «μεγάλες αντιθέσεις» εντός ΣΥΝ. Λένε, δε, πως λίγο απέχετε από τη διάσπαση και πως ουσιαστικά υπάρχουν «χαώδεις ιδεολογικές διαφορές». Κάτι που αποδείχτηκε και πρόσφατα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας…

-Θα μου επιτρέψετε καταρχήν να σας πω ότι τις κατηγορίες που εκστόμισαν αρκετοί -τόσο για τον ΣΥΝ και την «κάλυψη των κουκουλοφόρων» όσο και για το ημερολόγιο της «Αυγής»- δεν τις θεωρώ μόνον υπερβολικές, αλλά κυρίως εκ του πονηρού. Δεχόμαστε μια πολιτική επίθεση και αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Έχουμε ενοχλήσει πολλούς. Αλήθεια, όμως, είναι πως η βία που μπορεί να χρησιμοποιείται και από παρακρατικούς μηχανισμούς δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά. Όπως και η απόπειρα εναντίον του αστυνομικού δεν έχει σχέση με το κίνημα της νεολαίας. Εμείς δεν έχουμε σχέση με το σκοτάδι και την κουκούλα.

-Οι διαφορές, όμως, στον ΣΥΝ…

- Προσωπικώς δεν πιστεύω ότι έχουμε «χαώδεις ιδεολογικές διαφορές». Μπορεί να υπήρξαν ασάφειες πολιτικού λόγου, αλλά αντιμετωπίστηκαν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη περισσότερο. Έχουμε κατακτήσει με μεγάλους αγώνες τον πλουραλισμό των τάσεων. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος διάσπασης. Δεν φοβόμαστε στον ΣΥΝ τις αντιθέσεις ούτε τις διαφορετικές εκτιμήσεις, ακόμα και σε επίπεδο «ιδεολογικό». Οφείλω, όμως, να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει με σαφήνεια και καθαρότητα να μιλήσει για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την παραγωγική διαδικασία, αλλά και για την Ευρώπη, τη θέση της Ελλάδας στην ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια και για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Ο πολίτης δείχνει να μας εμπιστεύεται περισσότερο και για αυτό πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Εκτός από κίνημα διεκδίκησης, οφείλουμε να καταθέσουμε και πρόγραμμα και θέσεις συγκεκριμένες και ξεκάθαρες.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι