Η προδοσία της ελπίδας

Αντώνης Μανιτάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-03-29

Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, που τώρα και αρκετό καιρό άρχισε να επικρατεί και στην κοινωνία μας, βαίνει εντεινόμενο με ανησυχητικά συμπτώματα. Η πρωτοφανής, παγκόσμια οικονομική κρίση, συνδυαζόμενη με την πολύ σοβαρότερη οικολογική κρίση, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις συμπεριφορές ατόμων και ομάδων. Καταντήσαμε, ακόμη, να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στον δρόμο και στη γειτονιά με καχυποψία, ως εν δυνάμει απειλή της σωματικής μας ακεραιότητας και της τσέπης μας.

Η προηγούμενη εικόνα είναι, πιστεύω, χαρακτηριστική μιας γενικότερης κατάστασης πάνδημης φοβίας και ανασφάλειας, που κάθε μέρα που περνά γίνεται ακόμη χειρότερη με τις ειδήσεις για απολύσεις, ακρίβεια, ανεργία και μέτρα λιτότητας, ληστείες και «βία συλλογική» που ενθαρρύνεται από πολιτικές παρατάξεις και ομάδες. Οι μονότονες και στερεότυπες καταγγελίες, τα πολιτικά αναθέματα και η απόδοση ευθυνών στους άλλους δίνουν και παίρνουν. Έχω σταματήσει τώρα και καιρό να κοιτώ τηλεόραση και οι τίτλοι των εφημερίδων μού φαίνονται τόσο απωθητικοί που αρνούμαι να τις διαβάσω. Σε πιάνει μελαγχολία.

Μελαγχολία όμως που αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης σε πιάνει όταν ακούς ή διαβάζεις τους λόγους των πολιτικών και των πολιτευτών μας, μηδενός εξαιρουμένου. Λόγοι ψεύτικοι, φτιαχτοί, προσποιητοί, στερεότυποι, φτωχοί σε λέξεις και ιδέες, κακέκτυπες απομιμήσεις του παρελθόντος, εκτός τόπου και χρόνου, έρχονται από τα παλιά και δεν αγγίζουν καθόλου το αύριο. Ακόμη και οι υποσχέσεις τους είναι άψυχες, φαΐ ξαναζεσταμένο, μια από τα ίδια. Ζούμε όλοι μας μια σχιζοφρενική αντίφαση: από τη μία μεριά έχουμε ζαλιστεί από την κοσμογονία των αλλαγών που συντελούνται γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, σε εθνικό και πλανητικό, σε επίπεδο τεχνολογίας και οικονομίας, στον τρόπο που προσλαμβάνουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας, και από την άλλη, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προηγούμενες εξελίξεις, βρίσκεται το πολιτικό επίπεδο, η πολιτική και κομματική εξουσία, ο πολιτικός λόγος.

Το ότι τα κόμματα διατηρούν ακόμη κάποια απήχηση και ασχολείται ακόμη κανείς μαζί τους, οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, σε ένα και μόνο γεγονός, στο ότι είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι και δεν έχουμε τίποτε άλλο καλύτερο να κάνουμε.

Η μεγαλύτερη όμως και μοιραία απογοήτευση προέρχεται από τις δυνάμεις και την ηγεσία της αυτοαποκαλούμενης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Δημιούργησε με την εμπιστοσύνη που έδειξε σε ένα νέο και νεανικό πρόσωπο με φρέσκο λόγο και αέρα ανανέωσης τεράστιες προσδοκίες στην κοινή γνώμη και σε ευρέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως της νεολαίας. Και όλα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, λές και ήταν όλα ψεύτικα και φρούδες οι ελπίδες. Αδυναμία διατύπωσης ενός λόγου που θα προτείνει λύσεις εδώ και τώρα, ενταγμένες σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική ριζικής αλλαγής, που θα συσπειρώνει και δεν θα περιορίζεται σε δυσοίωνες διαπιστώσεις και αυτονόητες καταστροφικές περιγραφές, που θα ενώνει και δεν θα διχάζει, που δεν θα εντείνει τον φόβο και την πολιτική καχυποψία μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης φοβίας και ανασφάλειας. Ο καταγγελτικός λόγος είναι λόγος απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας, που μόνο ψυχωτικοί και καταθλιπτικοί ελκύονται από αυτόν. Είναι όμως, πριν από όλα, λόγος πολιτικά φτωχός και στείρος.

Η ανάγκη για μια άλλη πορεία είναι μεγάλη. Η αριστερά, για να ανακάμψει, χρειαζόταν έναν λόγο οικουμενικό, που θα απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας, διότι αυτή δοκιμάζεται από την κρίση. Έναν λόγο που θα ενισχύει και θα αναδεικνύει την κοινωνική και οικολογική αλληλεγγύη και δεν θα δημιουργεί αποστροφές και αντιπαραθέσεις. Έναν λόγο που δεν θα απευθύνεται μόνο στους οπαδούς της ούτε στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της, που δεν θα είναι κομματικά εγωκεντρικός και αυτάρεσκος, αλλά θα απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν και προσδοκούν έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από αυτόν που ζούμε.

Το χειρότερο που έχει να πάθει μια πολιτική παράταξη είναι να διαψεύσει τις προσδοκίες που δημιούργησε. Η προδοσία της ελπίδας όχι μόνον δεν συγχωρείται πολιτικά, αλλά δημιουργεί και αισθήματα πολιτικής αντιπάθειας.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Το ανάποδο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-29

...Αν το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ πήγε από την πολιτική στην οικονομία,...

Περισσότερα

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Περισσότερα
Γιάννης Δραγασάκης

Η Αριστερά πρέπει να εφεύρει τη δική της απάντηση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-09-21

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και κατακερματισμού...

Περισσότερα
Χρήστος Μαχαίρας

Μυστικό… κοινής λήψης

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-09-18

Πώς γίνεται μια δήλωση με αυτονόητες παραδοχές να ανάβει...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

«Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.ΑΣ».

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία ,στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησης στα...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ιδεαλισμός, είναι αναγκαιότητα

2026-09-22

Δεν είναι διαπραγματεύσιμες αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα,...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

Γιώργος Σιακαντάρης

Το ανάποδο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-29

...Αν το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ πήγε από την πολιτική στην οικονομία,...

Κώστας Καλλίτσης

Το αξιόχρεο και τα αξιοπερίεργα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-27

Είχαμε μια καλή εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, τις αξιολογήσεις...

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Γιάννης Δραγασάκης

Η Αριστερά πρέπει να εφεύρει τη δική της απάντηση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-09-21

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και κατακερματισμού...

Χρήστος Μαχαίρας

Μυστικό… κοινής λήψης

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-09-18

Πώς γίνεται μια δήλωση με αυτονόητες παραδοχές να ανάβει...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Το πολιτικό αδιέξοδο του Ηλία Κασιδιάρη

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-09-17

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν...

▲
×
×