Η γοητεία του Κουβέλη

Νίκος Σπιτσέρης, Η Εβδόμη, Καβάλας, 17/01/2012

Τρεις είναι οι παράγοντες της δημοσκοπικής έκρηξης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρώτον, η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια την απελευθέρωση δυνάμεων που αναζητούν νέο υποκείμενο πολιτικής έκφρασης. Δεύτερον, η ξεκάθαρη θέση της ότι φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της κυβερνώσας Αριστεράς και όχι να αρκείται σε έναν ρόλο εξ ορισμού αντιπολιτευτικό όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία που οι πολίτες αναζητούν διακαώς ένα άλλο εφικτό μοντέλο διακυβέρνησης. Τρίτον, το πρόσωπο του αρχηγού της του Φώτη Κουβέλη, που όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις από την ίδρυση ακόμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, έχει τη μακράν μεγαλύτερη αποδοχή από το εκλογικό Σώμα μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Επειδή δε, η αποδοχή του κ. Κουβέλη προϋπήρχε της δημοσκοπικής ανόδου του κόμματός του, αντιλαμβάνεται κανείς τον καταλυτικό του ρόλο στην αποδοχή του νέου κομματικού σχηματισμού.

Το αξιοσημείωτο με την περίπτωση του κ. Κουβέλη είναι ότι είναι δημοφιλής με έναν τρόπο αλλιώτικο. Καταρχήν, ο κ. Κουβέλης δεν είναι ένα άφθαρτο και άγνωστο πρόσωπο, που έτυχε να αναδειχθεί λόγω συγκυρίας, όπως φερʼ ειπείν συνέβη πρόσφατα με τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής του Λουκά Παπαδήμου αφού αναδείχθηκε πρωθυπουργός ή με τον Αλέξη Τσίπρα παλαιότερα. Ο κ. Κουβέλης βρίσκεται στην πολιτική σκηνή αδιαλείπτως από τη δεκαετία του ʼ80 μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΕΑΡ και μάλιστα είναι στέλεχος πρώτης γραμμής.

Η πολιτική του γοητεία δεν οφείλεται ούτε στα νιάτα του, ούτε στον θεσμικό του ρόλο όπως συνέβη με τους Κωστή Στεφανόπουλο και Κάρολο Παπούλια μετά την εκλογή τους στην προεδρία της Δημοκρατίας. Επιπροσθέτως, ο κ. Κουβέλης δεν διαθέτει αβανταδόρικο επώνυμο, ούτε την απαράμιλλη ρητορική δεινότητα του αείμνηστου Λ. Κύρκου.

Αυτό που τον ξεχωρίζει σε τούτη την τόσο δύσκολη συγκυρία είναι η υπευθυνότητα και ο μειλίχιος λόγος του, σε συνδυασμό με την πολιτική του εμπειρία, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Κοντολογίς, σπάει τα κοντέρ στις δημοσκοπήσεις με στοιχεία που σε άλλους καιρούς δεν θα θεωρούνταν καν πλεονεκτήματα. Είναι όμως σε τούτη την ξεχωριστή για τον τόπο ιστορική συγκυρία. Στην περίπτωση του κ. Κουβέλη δεν θα ήταν υπερβολή να γίνει λόγος για τα καπρίτσια της Ιστορίας, που σε τούτη τη δεδομένη στιγμή αναδεικνύει σε μεγάλα πλεονεκτήματα τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού ηγέτη, που σε μια άλλη περίοδο θα μπορούσαν να είναι τα μειονεκτήματά του.

Νίκος Σπιτσέρης

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι