Ευπρόσδεκτοι και βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Γιώργο Κατσίγιαννη, metro, 08/03/2012

• Η κριτική που δέχεται η ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις και στα ζητήματα της οικονομίας διατυπώνει στρογγυλεμένες θέσεις. Τι απαντάτε?

Ουδέν αναληθέστερον! Διατυπώνουμε θέσεις, ιδιαιτέρως στον τομέα της οικονομίας . Αυτές όμως βρίσκονται, από τη μια στον αντίποδα των πολιτικών των κομμάτων, που στηρίζουν το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και από την άλλη μακράν από τους αφορισμούς και την συνολική απορριπτική και καταγγελτική λογική των άλλων δυνάμεων της αριστεράς. Καταθέτουμε προτάσεις , που προσπαθούν να έχουν επαφή με την οδυνηρή ελληνική πραγματικότητα για την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων αλλά και να αναδεικνύουν μιαν άλλη στρατηγική αντίληψη που επιδιώκει το ξεπέρασμα της κρίσης μέσα από την ανάπτυξη, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και τη διασφάλιση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων τάξεων. Και επειδή το παράδειγμα διευκολύνει τη δυνατότητα κατανόησης, να σας θυμίσω ότι μόλις πριν από μία βδομάδα αντιταχθήκαμε ξεκάθαρα στην επιλογή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου, από κοινού, προκρίνουν την αυτοτελή φορολόγηση των ακινήτων με συντελεστή 20%, γεγονός που ευνοεί κατάφορα τα μεγάλα εισοδήματα και δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογική δικαιοσύνη! Εμείς σταθερά είμαστε εναντίον της όποιας αυτοτελούς φορολόγησης. Θέλουμε την άθροιση όλων των εισοδημάτων, από κάθε πηγή και την ενιαία φορολόγηση. Αυτά όμως δεν …περνάνε στο ευρύτερο κοινό!

Και το πιο γενικό! Δεν ψηφίσαμε και το Μνημόνιο 2 όχι μόνο γιατί με τη δανειακή σύμβαση συνδέονται τα ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα για ευρύτατες κοινωνικές κατηγορίες, αυτά που υφιστάμεθα αλλά και αυτά που έρχονται τον Ιούνιο, αλλά και γιατί δεν …βγαίνει. Όταν ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ και ο Γιούνκερ, προαναγγέλλουν, με τον τρόπο τους, την ανάγκη και νέου δανεισμού γιατί η συμφωνία δεν είναι επαρκής, στην Ελλάδα κατηγορούν τη ΔΗΜΑΡ που κάλεσε ήδη από την περίφημη Κυριακή της κύρωσης της Σύμβασης, σε διεκδίκηση για από τώρα συμπληρωματική χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 δις.

• Η συμμετοχή σας σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές έχει ως όρο το να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα.?

Η συμμετοχή μας σε όποια κυβέρνηση συνεργασίας τίθεται με όρους προγραμματικών συγκλίσεων- βλέπετε σήμερα να υπάρχουν τέτοιοι; - φερέγγυων προσώπων καθώς επίσης και μιας ισχυρής μας παρουσίας, που ο ελληνικός λαός ευελπιστούμε να μας εμπιστευτεί. Θέλουμε να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν με στόχο να στρέψουμε τη χώρα σε προοδευτική πορεία.

• Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε ότι το μόνο αριστερό κόμμα στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το σχόλιο σας?

Ως κόμμα που βαθύτατα πιστεύει στον αυτοπροσδιορισμό, ατομικό και συλλογικό, ας αφήσουμε τον Θόδωρο στις Πιραντελλικές αναζητήσεις του. « Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε…»

• Ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, είναι ευπρόσδεκτοι στη ΔΗΜΑΡ?

Η στρατηγική μας επιλογή για την ανασύνθεση του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου φυσικά και θεωρεί ευπρόσδεκτες συλλογικότητες ή και προοδευτικούς πολίτες και προφανώς και βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως η ερώτηση υποκρύπτει και τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι αποτελεί και μια πιο σύνθετη διαδικασία.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι