Μετρώντας μέρες

Νίκος Μπίστης, 09/03/2015

Η ζημιά που έχει προκαλέσει στην χώρα η ενός μηνός συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανυπολόγιστη. Ερείσματα που με επιμονή και συστηματικότητα οικοδομήθηκαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αμφισβητείται πλέον ανοικτά έξω αλλα και μέσα στην Ελλάδα - ακόμα χειρότερα και στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης- η χειρολαβή της ΕΕ και του ευρώ απο την οποία κράτησαν την χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης, ο καθένας με τον τρόπο του και απο την δική του ιδεολογική και κομματική αφετηρία. Τα μεγάλα κεκτημένα της μεταπολίτευσης κινδυνεύουν απο την απουσία σχεδίου ,σε συνδυασμό με την ασχετοσύνη και την αβάσταχτη ελαφρότητα που την συνοδεύει. Η λαϊκή υποστήριξη - τελευταίο καταφύγιο που το χρησιμοποιεί απειλητικά η κυβέρνηση- μέρα με την μέρα θα υποχωρεί όσο η επικοινωνία με επίχρισμα " αξιοπρέπειας" θα συγκρούεται με την πραγματικότητα.

Η ζημιά ήδη έχει γίνει, τώρα πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο Τσίπρας συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει οτι θα αναιρέσει τον εαυτό του. Μπορεί να το κάνει; Μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός εσωτερικού εμφύλιου στο κόμμα του ; Να αποδεσμευτεί απο τον Καμένο; Πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον όταν δεν προετοιμάζει το έδαφος για στροφή και εξαπολύει κυνήγι μαγισσών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα βαθύ διχασμό.

Σε κάθε περίπτωση σε μέρες - οχι σε μήνες- θα ξέρουμε αν η χώρα με " ηρωικό " τρόπο θα πέσει στα βράχια η τελευταία κυριολεκτικά στιγμή θα στρίψει. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση ο ρόλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θα είναι σημαντικός. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, με απόψεις που θέλουν αυτή την στιγμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μπουν σε κύκλο εσωστρέφειας και να αναλωθούν σε μάχες για την ηγεσία του χώρου. Οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω απο έκτακτες για να πάμε " ως συνήθως" .Για τον χώρο δε της κεντροαριστεράς το ζητούμενο δεν είναι αόριστες " αριστερές στροφές" και αναζήτηση ηγεσίας απο τα έτοιμα και πολυφορεμένα. Χρειαζόμαστε ενα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Οσοι νόμιζαν οτι αυτό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν απο την πλάνη τους.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι