Να συζητήσουμε σοβαρά για το ΠΟΤΑΜΙ

Θόδωρος Μαργαρίτης, 07/10/2015

Η ανάγκη ενός ισχυρού τρίτου πόλου στον ενδιάμεσο χώρο είναι προφανής. Η ανάγκη για την ανασύνταξη της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης επισης...

Η προσπαθεια που έγινε από το ΠΑΣΟΚ την ΔΗΜΑΡ και τις ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ένα μόνο βήμα.Πολλά εξαρτώνται από την πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ ώστε να αντιληφθεί τις απαραίτητες τομές στην σημερινή εικόνα της κεντροαριστεράς με υπερβάσεις σε παραδοσιακά στερεότυπα.

Όμως και το ΠΟΤΑΜΙ οφείλει να αναστοχαστει τους λόγους της δημιουργίας του. Γιατί εκτός από την κριτική στο παλαιό πολιτικό σύστημα η συγκυρία που το γέννησε ήταν το ναυάγιο των πρωτοβουλιών των 58 και η δυσκολία συνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Τώρα αν ο Στ.Θεοδωράκης θέλει να επαναλάβει τα λάθη του Φ.Κουβελη- με την αδιαλλαξία εκείνης της εποχής- είναι μια άλλη υπόθεση. Αν θέλει να επιμείνει στις περιχαρακώσεις που και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει αρκετές φορές είναι μια επανάληψη από τα ιδία.

Η συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ σε αυτόν την φάση δίνει μια άνεση για την συμμαχία δυνάμεων με το σεβασμό της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας των κομμάτων και των κινήσεων που την απαρτίζουν.Είναι δηλαδή μια ευκαιρία!

Νομίζω πάντως ότι το πρόβλημα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είναι άλλο και πιο σοβαρό. Αφορά ένα θολό ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα που κρύβεται πίσω από τις επικοινωνιακές ικανότητες του επικεφαλής και από την εύκολη και επίκαιρη αμφισβήτηση των παραδοσιακών κομμάτων. Αφορά δηλαδή την συνύπαρξη σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων που μπορεί να γίνεται σχετικά άνετα σε κυβερνητικές η και εκλογικές συμπράξεις αλλά δεν είναι πολιτικά ορθή να γίνεται μέσα στο ίδιο κόμμα,στον ίδιο πολιτικό φορέα γιατί αντικειμενικά αλληλο-ακυρώνει τους βασικούς προσανατολισμούς.Ας μην αγνοήσουμε ολότελα τις πολιτικές επιστήμες!!!

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ένταξη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών-δημοκρατών θα επέβαλε μια πιο αποδοτική συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ που έχουν αντίστοιχη τοποθέτηση.

Αξίζει δηλαδή όλοι διδασκόμενοι από παλαιά και πρόσφατα λάθη να αναζητήσουμε επίμονα εκείνες τις συγκλίσεις για να γίνει ο χώρος της κεντροαριστεράς ένα ισχυρό και μαζικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 435

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι