Εθνική ανάγκη η ισχυρή Κεντροαριστερά κσι η προοδευτική διακυβέρνηση

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2015-10-18

Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την Κεντροαριστερά θα αποτύχει”

_______________

Καθημερινά καθίσταται ολοένα και ποιο φανερό ότι η χώρα πορεύεται δίχως εθνικό πρόγραμμα και πυξίδα. Εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα οδηγούσε σε υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη και ραγδαία μείωση του εφιάλτη της ανεργίας. Σε εφαρμογή σκληρών αλλά και απολύτως αναγκαίων μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το ξεπέρασμα της κρίσης.

Σε επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση δυσμενέστατων όρων του 3ου και επαχθέστερου μνημονίου. Όροι που αφενός μεν επιβλήθηκαν εκβιαστικά στη χώρα, αφετέρου έγιναν αποδεκτοί από μια Κυβέρνηση, που μετά «τη σκληρή διαπραγμάτευση» και τα τελικά καταστροφικά αποτελέσματά της για την οικονομία και την κοινωνία, συνθηκολόγησε και παραδόθηκε άνευ όρων.

Όσο περνούν οι μέρες και αποκαλύπτονται στις λεπτομέρειές τους οι επαχθέστατοι όροι του 3ου μνημονίου, καθίσταται ολοφάνερο ότι ένα μέρος τουλάχιστο των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση είναι πολλά τα μέτρα εκείνα που δεν πρόκειται να αποδώσουν. Δεν αποτελούν την πολυπόθητη και αναγκαία λύση στο πρόβλημα.

Αντίθετα θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και θα οδηγήσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση. Θα πλήξουν δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, που άντεξαν στην κρίση και μπορούσαν να βοηθήσουν στο ξεπέρασμά της (αγρότες & κτηνοτρόφους, τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Ήδη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης.

Καθώς η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το πολιτικό μας σύστημα αποδείχθηκε ανέτοιμο και κατώτερο των περιστάσεων. Αν και εφόσον μπορούσε να πετύχει την ελάχιστη εθνική συναίνεση και συνεννόηση θα ατενίζαμε αν όχι τη λύση, τουλάχιστο φως στο βάθος του τούνελ. Άλλες χώρες που επέδειξαν πολιτική ωριμότητα και εθνική συνεννόηση τα κατάφεραν (βλ. Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).

Δυστυχώς και ενώ διαφάνηκε στα μέσα του 2015 και μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό, ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για μια ευρύτατη συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, εν τούτοις με ευθύνη κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ η πορεία αυτή τορπιλίστηκε. Άρχισαν και πάλι οι ανούσιες μικροκομματικές κοκορομαχίες στη Βουλή και στην κοινωνία.

Η χώρα χρειάζεται πρωτίστως πολιτική σταθερότητα και προοδευτική διακυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις και τα αναγκαία προς τούτο εφόδια, περγαμηνές και κουλτούρα. Υπό το βάρος των συνεπειών των νέων σκληρότατων μέτρων και της γενικευμένης αντίδρασης της κοινωνίας που ήδη άρχισε (εκπαιδευτικοί, γιατροί, αγρότες – κτηνοτρόφοι) η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μακροημερεύσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που ξαφνικά γιγαντώθηκε. Δεν διέθετε την αναγκαία κουλτούρα κυβερνησιμότητας. Μπορεί να μεταλλάσσεται αναγκαστικά σε ιδιότυπο σοσιαλιστικό κόμμα. Δεν πρόκειται όμως τουλάχιστο στο άμεσο μέλλον να καταστεί δύναμη της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Η προσπάθειά του να καταστεί Κυβερνώσα Αριστερά, ιδίως σε αυτή τη δυσχερέστατη πολιτικά περίοδο, έχει πενιχρά αποτελέσματα.

Απαιτείται άμεσα η συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Η δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου, που ως τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα θα μπορεί να επιβάλλει προοδευτική διακυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα.

Προέχει πολιτικές δυνάμεις και πολίτες δίχως ιδεοληψίες, δογματικές αγκυλώσεις και κομματικές περιχαρακώσεις να δούμε το πολιτικό σκηνικό κατάματα και να πάρουμε τα παρακάτω αναγκαία και τολμηρά πολιτικά βήματα:

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΠΟΤΑΜΙ συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο στην ίδια ευρωομάδα των Δημοκρατών – Σοσιαλιστών. Συνυπάρχουν στην ίδια πτέρυγα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα βασικά προγραμματικά και ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά είναι παρόμοια. Πάμπολλα στελέχη και Βουλευτές του Ποταμιού προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Μπορούν λοιπόν και οφείλουν το συντομότερο να συνυπάρξουν ως αυτοτελείς πολιτικές δυνάμεις με το δικό τους διακριτό λόγο στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Αυτομάτως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ εκτοπίζει τη Χρυσή Αυγή από τη θέση της τρίτης πολιτικής δύναμης του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόγος και ρόλος της αποκτά πολύ μεγαλύτερη δυναμική παρέμβασης και διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων.

Μετά από ένα τέτοιο σεισμικό πολιτικό γεγονός θα αναπτυχθεί ισχυρότατη δυναμική, που θα αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναπροσαρμόσει την τακτική του τόσο στο θέμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών όσο και των συνεργασιών.

Μέσα από μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία των κεντροαριστερών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί η χώρα να αποκτήσει πολιτική σταθερότητα. Μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για να αποτινάξει τους πλέον δυσμενείς όρους του 3ου μνημονίου, να πετύχει αναδιάρθρωση του χρέους και επωφελείς όρους για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Η κοινωνία αγωνιά για το αύριο. Η ελπίδες εξανεμίστηκαν. Οφείλουμε να σπεύσουμε για να εμφυσήσουμε στο λαό και πάλι την ελπίδα για το αύριο.

Η κοινή παρουσία ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην πρόσφατη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά και η προχθεσινή κοινή πρόταση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή προοιωνίζουν ότι ο δρόμος είναι ανοικτός. Στην πολιτική όμως μετράει το σωστό timing. Και αυτό είναι τώρα.

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα καταλήξουν σε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε προχθές ότι αν δεν είχε 4%, αλλά 10% και 35 Βουλευτές θα μπορούσε να συμμετάσχει σε Κυβέρνηση προς το συμφέρον της Κοινωνίας και της Χώρας και να επιβάλλει μεταρρυθμιστικές και επωφελείς λύσεις.

Από τη στιγμή που αυτό μπορεί να επισυμβεί τώρα μέσα από την ισότιμη συνεργασία όμορων πολιτικών δυνάμεων και μέσα από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, δεν θα μας συγχωρέσουν οι πολίτες και η ιστορία αν προτάξουμε την κομματική περιχαράκωση από το Εθνικό συμφέρον.

Γιατί διαφορετικά δεν θα αποτύχει απλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποτύχει η Χώρα.

Γιατί όπως είπε και ο Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα δίχως την κουλτούρα και εμπειρία της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας η Κυβέρνηση θα αποτύχει.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Το ανάποδο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-29

...Αν το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ πήγε από την πολιτική στην οικονομία,...

Περισσότερα

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Περισσότερα
Γιάννης Δραγασάκης

Η Αριστερά πρέπει να εφεύρει τη δική της απάντηση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-09-21

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και κατακερματισμού...

Περισσότερα
Χρήστος Μαχαίρας

Μυστικό… κοινής λήψης

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-09-18

Πώς γίνεται μια δήλωση με αυτονόητες παραδοχές να ανάβει...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

«Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.ΑΣ».

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία ,στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησης στα...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Περισσότερα

Άρθρα

Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ιδεαλισμός, είναι αναγκαιότητα

2026-09-22

Δεν είναι διαπραγματεύσιμες αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα,...

Πώς και γιατί υπάρχουν λεφτά για να… ζεσταθούμε

Ζώης Τσόλης, 2026-09-29

Εφέτος, το Δημόσιο εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους...

Εκχωρούμε στην ΑΙ την εξουσία

Τζιλ Λεπόρτ, 2026-09-13

Ο φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει κάποτε υπερβολική...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Το ανάποδο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-29

...Αν το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ πήγε από την πολιτική στην οικονομία,...

Αντώνης Λιάκος

Πώς θα μπορούσαμε να διαβάσουμε την επίσκεψη του Πάπα στο Παρίσι;

Αντώνης Λιάκος, 2026-09-28

Η μαζική υποδοχή του Πάπα στο Παρίσι δεν μπορεί να περάσει...

Κώστας Καλλίτσης

Το αξιόχρεο και τα αξιοπερίεργα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-27

Είχαμε μια καλή εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, τις αξιολογήσεις...

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

Νίκος Χριστουδουλάκης

Η χρυσόσκονη δεν φέρνει ανάπτυξη

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-09-26

Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση διαφημίζει μία αμφιλεγόμενη...

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Γιατί δεν έχουμε μπαταρίες;

Θανάσης Μαυρίδης, 2026-09-23

… Για να μην σας μπλέκουμε με πολλά νούμερα και τεχνικά....

Ανήλικη και ενήλικη βία

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-22

Εξαιρετικά λυπηρή και ανησυχητική η βία ανηλίκων κατά ανηλίκων....

▲
×
×