Πρώτα συμπαράταξη, μετά ενοποίηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γ. Μελιγγώνη, www.matrix24.gr, 01/03/2016

«Πάμε σε μία μεγάλη συμπαράταξη και στην πορεία σταδιακά θα επιτευχθεί η ενοποίηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κ. Γεννηματά για εκλογή ηγεσίας ενός νέου σχήματος της Κεντροαριστεράς από τη βάση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι «η ανάδειξη επικεφαλής μπορεί να γίνει στο τελικό στάδιο με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας».

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες το τελευταίο χρονικό διάστημα και αναρωτιέμαι αν η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Οι δρόμοι έχουν στροφές και ανηφόρες αλλά καλός οδηγός είναι εκείνος ο οποίος δεν επιστρέφει πίσω στην πρώτη δυσκολία αλλά ξέρει προς τα που θέλει να οδηγήσει το όχημα και δεν ξεχνά τον στόχο και τον προορισμό. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την διαδρομή, ο τελικός προορισμός όμως είναι συγκεκριμένος, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Είναι η ύπαρξη μίας ισχυρής προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την ύπαρξη αυτής της ισχυρής παράταξης που θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Τον Σεπτέμβριο έγινε το πρώτο βήμα, με την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής αριστεράς και το ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Συμφωνήσαμε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Τώρα έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε αυτή την κοινή προσπάθεια χωρίς φοβίες και μικροκομματικές περιχαρακώσεις.

Έχει έρθει η ώρα προκειμένου να αποκτήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη χαρακτηριστικά ενιαίου κόμματος ή θεωρείτε ότι ο χαρακτήρας της ως ομοσπονδίας κομμάτων είναι επαρκής για την πολιτική συγκυρία;

Το ενιαίο κόμμα είναι ο τελικός στόχος αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε. Σκεφτείτε να καλούμε κόμματα και κινήσεις σε μία μεγάλη συμπαράταξη και να τους λέμε ταυτόχρονα ότι πρώτα πρέπει να διαλυθούν. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τις θέσεις τους, δεν θα συμμετάσχει κανείς. Συνεπώς τι λέμε, πάμε σε μία μεγάλη συμπαράταξη και στην πορεία σταδιακά θα επιτευχθεί η ενοποίηση. Σε αυτή την πρόταση δεν μπορεί όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα κόμματα τους, να απαντούν ότι δεν θέλουν το κόμμα τους να αποτελέσει και μέρος μίας ευρείας συμπαράταξης όπου κόμματα και κινήσεις θα έχουν πολιτική και οργανωτική αυτονομία, τότε ή δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν ή θέλουν να συνεχίσουν μόνοι τους και χρησιμοποιούν προσχηματικές δικαιολογίες. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και απαιτεί συνεργασίες και εμείς ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του κόσμου το κάνουμε ήδη πράξη. Η πρότασή μας έχει το ισχυρό πλεονέκτημα μίας απλής και κατανοητής λύσης καθώς πρέπει να κινηθούμε άμεσα χωρίς υπεκφυγές, ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια και ατελείωτες συζητήσεις επιτροπών. Αν είμαστε αποφασισμένοι πρέπει να προχωρήσουμε εδώ και τώρα γιατί αλλιώς ο λαός μας λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει σηκώσει το γάντι της κ. Γεννηματά και έχει δηλώσει πως δε θα φοβόταν να διεκδικήσει από την βάση την ηγεσία ενός σχήματος της Κεντροαριστεράς. Εσείς θα σκεφτόσασταν κάτι τέτοιο;

Αισθάνομαι την ευθύνη να συνεχίσω να δρω με μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται όλοι να προσφέρουμε. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισα ότι μία μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Μακριά από λαϊκισμούς. Χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος ξεκινήσαμε να κάνουμε πράξη ότι είπαμε και συγκροτήσαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας που θα παλέψω να έχει θετική κατάληξη προς όφελος της χώρας. Όσον αφορά την εκλογή νέας ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, θεωρώ ότι ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό η ανάδειξη επικεφαλής μπορεί να γίνει στο τελικό στάδιο με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό. Σε αυτή την πορεία προς την δημιουργία μίας ισχυρής κεντροαριστεράς, δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Προηγούνται βήματα, όπως οι συλλογικές διαδικασίες με όσους θα συμμετάσχουμε στο νέο εγχείρημα, ο καθορισμός του προγραμματικού πλαισίου και η συγκρότηση του διευρυμένου φορέα. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Ζητάτε σχηματισμό κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θεωρείτε απαραίτητη προϋπόθεση την συμμετοχή και της ΝΔ και γιατί; Στην περίπτωση αυτή, δεν αναγορεύονται σε οιονεί αξιωματική αντιπολίτευση οι νεοναζί;

Από την προεκλογική περίοδο αναφέραμε ότι η χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά με οριακές πλειοψηφίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλη αντίληψη και προχώρησε σε μία αναποτελεσματική κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας σε συμμαχία με τον εθνικολαϊκισμό. Αυτό που τονίζουμε τώρα είναι ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η χώρα πήγε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε μπροστά μας τα ίδια αδιέξοδα. Η πρότασή μας είναι σταθερή για μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Από την στιγμή που οι νέες εκλογές δεν είναι λύση, είναι φανερό ότι δεν θα μπορούσε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας χωρίς τα δύο πρώτα κόμματα. Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει εντός τριετίας να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι σε περίπτωση αδιεξόδου επιλέγουν εκλογές, όμως πρώτον δεν τους ενδιαφέρει ότι δεν θα αντέξει η χώρα και δεύτερον την επόμενη ημέρα τα διλήμματα για την χώρα θα είναι τα ίδια. Όσον αφορά τώρα τους ακροδεξιούς, λύσεις για την παρούσα Βουλή μπορούν να βρεθούν και θα βρεθούν. Αντίθετα, αν δεν υπάρξει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα κρατήσει την χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία, τότε σύντομα υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αντιπολιτικής και να βρεθούν λόγω οργής της κοινωνίας στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακριβώς για να αποφύγουμε αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο καταθέτουμε αυτή την πρόταση.

Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν καρπώνεται από την πολιτική φθορά της κυβέρνησης και τις κοινωνικές αντιδράσεις;

Αν έλεγα ότι δεν με προβληματίζει, δεν θα ήμουν ειλικρινής. Να ξεκινήσουμε όμως από το αισιόδοξο στοιχείο. Μέσα σε μία κατάσταση πολύ δύσκολη για όλα τα κόμματα η Δημοκρατική Συμπαράταξη κρατάει τις δυνάμεις της σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα όμορων χώρων. Και αυτό δείχνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει την βάση για το νέο εγχείρημα. Ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς συνεχίζει όμως και είναι κατακερματισμένος. Προοδευτικοί πολίτες που ψήφισαν είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε άλλα κόμματα στις εκλογές είναι τώρα απογοητευμένοι από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και ουσιαστικά αναποφάσιστοι. Για αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων και να δημιουργηθεί άμεσα ο ισχυρός προοδευτικός πόλος. Για να απεγκλωβιστούν πολιτικά οι προοδευτικοί πολίτες. Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου. Καλούμε σε μια ευρεία συμπαράταξη. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι