Η ανανεωτική αριστερά πρέπει να κάνει μια νέα αρχή

Σταμάτης Μαλέλης, www.newpost.gr, 18/08/2016

Το χάσαμε το παιχνίδι; Αναρωτιούνται πολλοί συμπαθούντες την Ευρωπαϊκή σύγχρονη Αριστερά βλέποντας τους κυβερνώντες να επιταχύνουν την ταχύτητα «του σπιράλ του θανάτου» όπως έλεγε και ο Βαρουφάκης. Πολλοί απογοητεύτηκαν, και «τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι».

Αλλοι πάλι επιμένουν για ένα άλλο δρόμο που νίκησε σε ιδέες και αξίες. Αυτοί άρχισαν και πάλι τη συζήτηση για την Υπεύθυνη Αριστερά που δεν έχει σχέση με τα plan Χ, τις καθεστωτικές νοοτροπίες , το ψέμα και τον λαϊκισμό. Για την αριστερά της ευθύνης που τιμά τους αγώνες της για δημοκρατία, αλλαγές και εκσυγχρονισμό.

Η Ελληνική Αριστερά κινδυνεύει τα δυο τελευταία χρόνια να χάσει τα ηθικά της πλεονεκτήματα.

Το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας έδωσε τη θέση της στην ανάδειξη μιας νέας ολιγαρχίας και ο αγώνας για το νέο ήθος σε εθνολαικίστικες αντιλήψεις που αναπαράγουν ακροδεξιές νοοτροπίες .

Η καθημερινή πρακτική της κυβέρνησης δεν έχει καμιά σχέση με τα οράματα και τις ιδέες του Πουλαντζά , του Καστοριάδη του Κύρκου και πολλών άλλων που έθεσαν την Αριστερά στις νέες σύγχρονες ιδεολογικές της ράγες. Σε αυτή την Αριστερά που ειδοποιός διαφορά είναι το ήθος και η Δημοκρατία.

Μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται η Ανανεωτική Αριστερά έχει χρέος να κάνει μια νέα αρχή. Να επικαιροποιήσει τις θέσεις της και να προχωρήσει μπροστά.

Η Χώρα φτωχοποιείται ! Η κυβέρνηση ελπίζει στη μεταφυσική βοήθεια για να σωθεί.

Οι θεσμοί δοκιμάζονται. Και το πελατειακό σύστημα ανασυγκροτείται με τη ...βοήθεια και της λαικής Δεξιάς.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη απο βαθιές αλλαγές στο κράτος , τους θεσμούς την κοινωνία, την οικονομία που δεν μπορεί να τις δώσει η Δεξιά

Η Ανανεωτική Αριστερά, η δική μας αριστερά, οφείλει να προχωρήσει παρακάμπτοντας μηχανισμούς και νοοτροπίες του παρελθόντος. Για να πάει μπροστά η Νέα Αριστερά χρειάζεται ρήξεις αλλά και νέες συμφωνίες με την κοινωνία, Σταλινικά απολιθώματα , λαϊκισμός και νεοφιλελευθερισμός βρίσκονται πίσω μας.

Οφείλουμε να χαράξουμε το νέο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 439

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι