Η βαριά βιομηχανία των ελλήνων της διασποράς

Κώστας Τσαούσης, Τα Νέα, 06/09/2020

Ποια είναι η επόμενη InstaShop; Η εξαγορά της startup που έφτιαξαν το 2015 στο Ντουμπάι δύο διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης από τη γερμανική Delivery Hero έναντι του ποσού των 360 εκατομμυρίων δολαρίων - από τα οποία, τα 270 εκατομμύρια στο χέρι και τα υπόλοιπα με την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης - έστρεψε για τα καλά το ενδιαφέρον επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων προς την πλευρά του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας που αποτελεί χάρις στο έμψυχο δυναμικό του - τα «μυαλά» με τις ιδέες που γεννούν εφαρμογές και λύσεις εμπορικά αξιοποιήσιμες σε ευρεία κλίμακα - μια αναδυόμενη δύναμη.

Το έγκυρο TechCrunch γράφοντας για τη μεγάλη εξαγορά της InstaShop δεν παρέλειψε να επισημάνει μια πτυχή που συναρπάζει υποψήφιους αγοραστές. Την πτυχή της απόδοσης. Οι μέτοχοι της ελληνικής καταγωγής startup με έδρα το Ντουμπάι και χώρο δραστηριοποίησης τις αγορές του Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είχαν βάλει μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια για να εισπράξουν στο ταμείο με την εξαγορά 360 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Και πρώτα απʼ όλα ας γνωρίσουμε ορισμένες μόνο από τις επόμενες InstaShop.

Το 2018 ο Φώτης Φωτιάδης ήταν δεν ήταν 30 ετών όταν το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς παραλάμβανε από τα χέρια της Εφης Κυρτάτα και του Μάικ Σωτηράκου, εκπροσώπων του Reload Greece, το πρώτο βραβείο στη διαγωνιστική διαδικασία του RG Challenge18 στο Λονδίνο για λογαριασμό της startup στην οποία είναι συνιδρυτής - τότε Entomics, σήμερα Better Origin.

Η startup του «στήθηκε» στην πανεπιστημιούπολη του Cambridge το 2015 από μια ομάδα φοιτητών του Cambridge University, τα μέλη της οποίας γνωρίστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ενός περιβαλλοντικού hackathon.

Η βασική ιδέα τους ήταν η μετατροπή οργανικών απορριμμάτων σε ζωοτροφή, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο έντομο που ονομάζεται black soldier fly. Το έντομο τρέφεται με τα απορρίμματα, τα οποία και μετατρέπει σε πρωτεΐνη και λίπος, συστατικά σημαντικά για κάθε ζωοτροφή.

Η startup στάθηκε στα πόδια της, έγινε υπολογίσιμη δύναμη και κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,2 εκατ. στερλινών από φορείς όπως το Ιnnovate UK. Στη συνέχεια, ο Φώτης και ο συνεταίρος του, Miha Pipan, απευθύνθηκαν σε ένα ελληνικό fund, το Metavallon VC και εκείνο επέλεξε να στηρίξει την προσπάθειά τους με μια επένδυση σποράς.

«Μία από τις πιο απαιτητικές και παράλληλα πολύτιμες προσπάθειες των ελληνικών VC τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει η αναζήτηση και επανασύνδεση ελληνικού ταλέντου που έφυγε στο εξωτερικό κυρίως ως αποτέλεσμα της κρίσης, το λεγόμενο brain drain. Με την απώλεια κάθε αξιόλογου ανθρώπου μας, η χώρα χάνει τόσο μία τεράστια επένδυση σε υποδομές και παιδεία που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη όσο και την απόδοση στην οικονομία που θα είχε εάν έμενε. Η αντιστροφή αυτής της εξαιρετικά ζημιογόνας για τη χώρα μας διαδικασίας, γνωστή πλέον ως brain regain, είναι πιθανώς ένα από τα πιο άμεσα και μεγαλύτερου αντίκτυπου αποτελέσματα που πλέον έχουμε επιτύχει ως επενδυτές στην Metavallon VC», επισημαίνει η Αλεξάνδρα Χολή, partner του Metavallon VC.

ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, partner στο Velocity.Partners, πιστεύει πως «είναι όμως εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του τεχνολογικού ταλέντου της χώρας, νέοι έλληνες επιστήμονες και στελέχη στον χώρο της τεχνολογίας, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η χώρα τους μπορεί να βοηθήσει σε ένα νέο ή και πρώτο επιχειρηματικό ξεκίνημα, παρέχοντας ανθρώπινους αλλά και οικονομικούς πόρους για τη φάση της εκκίνησης».

«Δύο παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι η Intelligencia.ai (Δημήτρης Σκαλτσάς, Βαγγέλης Βεργέτης) και το SERG Technologies (Ράβι Βαϊντιανάθαν, Σαμ Ουίλσον, Αλεξ Λούις και Χρήστος Καπάτος), αμφότερες ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό μας στο Velocity.Partners». Ο λόγος και πάλι στον Δημήτρη:

«Η μεν πρώτη αναπτύσσει αλγόριθμους που βοηθούν μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να προβλέψουν την εξέλιξη νέων υπό ανάπτυξη φαρμάκων και έχει γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, η δε δεύτερη αποτελεί τεχνοβλαστό του πανεπιστημίου του Imperial στο Λονδίνο, και δημιουργεί μια συσκευή (wearable device) η οποία μπορεί να "ακούει" τους ήχους των μυών και να μεταφράσει αυτό το ηχητικό σήμα σε ψηφιακό, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη υγεία τους. Και στις δύο συμμετέχουν έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, οι οποίοι επέλεξαν να αναπτύξουν στην Ελλάδα τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων τους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο 25 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, σε διάστημα μόλις ενός έτους».

Η K-INVENT. Αλλά, για να συναντήσουμε και μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση startup. H ιστορία της K-Invent - στην οποία έχει επενδύσει το UniFund - ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη.

Βασισμένη σε μακροχρόνια έρευνα στη βιοκινητική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η ομάδα της K-Invent δημιούργησε το K-FORCE, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών για τη μέτρηση και παρακολούθηση της δύναμης, της κίνησης και της ισορροπίας αθλητών και ασθενών, μέσω τεχνολογιών Internet-of-Things (IoT) και μοντέρνων μεθόδων αποκατάστασης.

Ο Θανάσης Κόλλιας, ιδρυτής και CEO της K-INVENT, είναι Ελληνογάλλος και επέλεξε να ιδρύσει την εταιρεία το 2017 στη Γαλλία, από όπου κατάγεται η μητέρα του. Αλλά δεν έκοψε τους δεσμούς με την Ελλάδα - εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται και στις δύο χώρες - ενώ και η αρχική χρηματοδότηση βρέθηκε από ελληνικό fund, το Unifund.

Η Ντόρα Τραχανά, από την ομάδα που «τρέχει» το Unifund, μας ενημερώνει ότι η startup «κατάφερε να δημιουργήσει μια αποτελεσματική λύση που σήμερα εμπιστεύονται εθνικές ομάδες και επαγγελματίες αθλητές απʼ όλο τον κόσμο, ενώ εμπορεύεται τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες. Σε αυτή τη φάση η εταιρεία είναι στη διαδικασία διερεύνησης των ασιατικών αγορών, ενώ είναι έτοιμη να εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική και στη Βόρεια Αμερική. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό προχώρησε σε συμφωνία με τη Mayo Clinic, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές των ΗΠΑ, για την αξιοποίηση του συστήματός της».

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι