Πλεύση σε διεθνή ύδατα

Θόδωρος Τσίκας, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 14/10/2020

Εάν το «Ορούτς Ρέϊς» πλεύσει στα όρια που προσδιορίζει η νέα NAVTEX της Τουρκίας, θα είναι μια προβληματική κίνηση, που ανεβάζει την ένταση και επιβαρύνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εν όψει των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν θα παραβιάζει, όμως, την εθνική κυριαρχία ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Από την στιγμή που καμία ελληνική κυβέρνηση (ορθώς) δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μας πέραν των 6 μιλίων, η πλεύση του θα είναι σε διεθνή ύδατα. Επίσης, εφόσον δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στον βυθό της περιοχής δεν υφίσταται προσδιορισμένη ελληνική ή τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν υπάρχουν δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης.

Αποκρύπτεται από την ελληνική κοινή γνώμη ότι, πριν τη νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά της Χίου. Ποιον σκοπό εξυπηρετούσε αυτή η ενέργεια, όταν αναμένουμε έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου; Μήπως υπάρχουν ορισμένοι και στην ελληνική πλευρά που δεν επιθυμούν αποκλιμάκωση της έντασης ;

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Ελληνοτουρκικά

Σύνολο: 112 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι