Η λιτότητα τελείωσε: ένα νέο «κόκκινο κύμα» κατακτά την Ευρώπη

Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, Τα Νέα, 02/10/2021

Οταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008, το νεοφιλελεύθερο μάντρα της λιτότητας επιβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Μερικές προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το αφήγημα που προώθησαν οι «οικονόμοι» του Βορρά. Δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψουν τα ελαττώματα και τα ψέματα ενός δόγματος που τιμωρούσε τους πιο ευάλωτους, την ώρα που οι κερδοσκόποι γίνονταν πιο πλούσιοι και ισχυρότεροι.

Η αδικία και η ταλαιπωρία δημιούργησαν διχασμούς και υπονόμευσαν την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ - ακόμα και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι ήταν λάθος. Με τα χρόνια το μάθημα έγινε σαφές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και χάρη στην πίεση και του SPD εντός της κυβέρνησης συνασπισμού και τον ηγετικό ρόλο του αντιπροέδρου Ολαφ Σολτς, η αντίδραση στην πανδημία του COVID-19 και τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειές της ήταν πολύ διαφορετική: νέοι ίδιοι πόροι για την Ενωση, κοινές επενδύσεις μέσω τoυ Next Generation EU (NGEU), κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των θέσεων εργασίας, υποστήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Είναι ξεκάθαρο πως χωρίς τον Σολτς, η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ πιο διστακτική να εγκρίνει ένα ιστορικό πακέτο ενίσχυσης όπως το NGEU, να αντιμετωπίσει τη σημερινή οικονομική κρίση διαφορετικά από ό,τι έκανε το 2008. Το NGEU είναι η τέλεια απάντηση, η οποία συνοψίζει τη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα: αντιμετώπιση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης μέσω νέων οικονομικών εργαλείων που βασίζονται στην αλληλεγγύη και κοινή δράση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Επειτα από πολλά χρόνια λιτότητας και ατομικισμού, η πανδημία του COVID-19 έδειξε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στα χέρια των αγορών, ότι η δημόσια σφαίρα και τα κράτη έχουν σημασία και είναι πιο απαραίτητα από ποτέ. Εκεί βρισκόταν πάντα και η πολιτική μας οικογένεια: στην υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, των πιο ευάλωτων, των πολλών και όχι των λίγων. Αυτός είναι ο λόγος που ένα νέο «κόκκινο κύμα» κατακτά την Ευρώπη. Οι πολίτες αισθάνονται την ανάγκη περισσότερης πολιτικής δράσης για την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση των ανισοτήτων που δημιουργούνται από το καπιταλιστικό μοντέλο και την προστασία του πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νίκη του SPD και η προοπτική μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Σολτς δεν είναι μόνο σπουδαία νέα για τη Γερμανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό γιατί έρχεται να συμπληρώσει τους άλλους προοδευτικούς ηγέτες στο Συμβούλιο της ΕΕ, κάνοντας τη φωνή τους ισχυρότερη. Επαναφέρει την ελπίδα πως είναι εφικτή η αλλαγή μοντέλου προς μια νέα, βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία. Στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια προσπαθούμε σοβαρά να κάνουμε πράξη τις αρχές μας, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε νέες παγκόσμιες τάσεις, όπως η ψηφιοποίηση, η έκτακτη κλιματική ανάγκη, οι ροές της άγριας αγοράς κεφαλαίων και η δημογραφική πρόκληση. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά και οι πολίτες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν αυτή την ελπίδα.

Θέμα επικαιρότητας:
ΕΥΡΩΠΗ

Σύνολο: 44 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι