Εχουμε ευθύνη να επιλέξουμε τη ζωή

Κώστας Στρατής, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 10/11/2021

Η χώρα βιώνει την απειλή μιας αποτυχίας ιστορικών διαστάσεων. Το νέο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας που διογκώνεται, αν δεν τιθασευτεί έγκαιρα, δηλαδή με άμεσο τρόπο, θα έχει όλο και μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με εκατόμβες νεκρών καθημερινά. Θα οδηγήσει, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, σε δυσβάσταχτες αυστηρές απαγορεύσεις, όπως νέα καθολικά lockdown, για την πολιτική διαχείριση του μεγάλου αριθμού των θανάτων, της διαλογής ασθενών και της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θα αυξήσει το ήδη μεγάλο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία. Θα προκαλέσει ρήγμα στην κοινωνική συνοχή και θα διαμορφώσει συνθήκες ακραίας κοινωνικής πόλωσης, λειτουργώντας σε βάρος του πολιτικού συστήματος συνολικά. Ολοι θα είναι χαμένοι απέναντι στον ανορθολογισμό και τον αντισυστημικό λαϊκισμό, ακροδεξιάς κατά βάση προέλευσης. Απέναντι σε αυτή την απειλή χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες για το τι πρέπει να γίνει. Εστω και τώρα, την ύστατη στιγμή.

● Ισχυρή επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και μεγάλη καμπάνια, τόσο για τους ανεμβολίαστους όσους και για την αναμνηστική δόση των εμβολιασμένων.

● Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε κατηγορίες που είναι εκτεθειμένες σε επαφή με ευρύ κοινό.

● Υποχρέωση αναμνηστικής δόσης για την ανανέωση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

● Αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού της μετάδοσης που θα αφορούν και τους ανεμβολίαστους αλλά και τους εμβολιασμένους, χωρίς ακατανόητες από επιδημιολογικής άποψης εξαιρέσεις όπως οι εκκλησίες.

● Χρήση μάσκας παντού και για όλους.

● Αραίωση μαθητών και φοιτητών στην εκπαίδευση, πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς, εφαρμογή τηλεργασίας, εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού και απολύμανσης του αέρα.

● Αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης, εντατικοποίηση της ανίχνευσης κρουσμάτων με τεστ, συστηματική ιχνηλάτηση, αναλυτικές μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης.

● Ενταξη στην εθνική προσπάθεια ανάσχεσης του πανδημικού κύματος των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων.

● Εφαρμογή συστημάτων τηλεϊατρικής.

● Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με πόρους, μέσα, οργανωτικές δομές και στελεχικό δυναμικό για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αποτελώντας ταυτόχρονα και σημαντική παρακαταθήκη για το δημόσιο σύστημα Υγείας στο μέλλον.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και, χωρίς υπολογισμό (πρόσκαιρου) πολιτικού κόστους και (στείρες) αντιπαραθέσεις, να συνεννοηθεί και να συναινέσει στα αυτονόητα, εφαρμόζοντας αυτά που επιτάσσουν η επιστήμη, ο ορθός λόγος και η πολιτική ηθική.

Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Εχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε τη ζωή.

Θέμα επικαιρότητας:
εμβολιασμός

Σύνολο: 32 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι