Ο πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 16/12/2007

Κίνδυνο δημιουργίας πολλαπλών κέντρων αποφάσεων και απορύθμισης του κόμματος βλέπει ο Φ. Κουβέλης στην περίπτωση που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ δεν είναι βουλευτής. «Δεν υπερασπίζομαι επετηρίδες, ούτε τον πόλεμο των γενεών» επισημαίνει ο υποψήφιος για την αρχηγία. Ομως, «είναι λάθος η πολιτική ανανέωση να συναρτάται μονοσήμαντα με την ηλικιακή ανανέωση».

* Γιατί είστε ξανά υποψήφιος και μάλιστα δεύτερη φορά, έπειτα από εκείνη του 1993;

- Η υποψηφιότητά μου ως προέδρου του ΣΥΝ κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία πολιτική ανανέωση του κόμματος, σε μια περίοδο που τα ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις. Θεωρώ ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ πρέπει να διαθέτει και την κοινοβουλευτική ιδιότητα. Η κοινοβουλευτική διάσταση του ΣΥΝ πρέπει να προβάλλεται και να αναδεικνύεται ως ένα δυναμικό στοιχείο της παρουσίας και της δράσης του στην πολιτική ζωή. Αν προχωρήσουμε σε άλλη εκδοχή, είναι πιθανή εξέλιξη η δημιουργία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων στο χώρο μας και επομένως η απορύθμιση και υποβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος.

* Ο Αλ. Αλαβάνος, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος βουλευτής, θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν εκλεγείτε, δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική ομάδα;

- Η ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από τη συνθετική πολιτική της λειτουργία. Την ενότητά της αυτή την υπερασπιζόμαστε όλοι με όρους πολιτικούς και όχι προσωπικούς. Οι όροι αυτοί είναι εκείνοι που αποκλείουν το ενδεχόμενο που θέτει το ερώτημά σας.

* Γιατί δεν πιστεύετε στην εκλογή Τσίπρα;

- Δεν θα κρίνω πιθανές υποψηφιότητες, που σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν υπερασπίζομαι ηλικιακές επετηρίδες και ούτε τον «πόλεμο των γενεών». Είναι καλοδεχούμενη η παρουσία νέων συντρόφων. Θεωρώ, όμως, ότι η πολιτική ανανέωση είναι λάθος να συναρτάται αποκλειστικά και μονοσήμαντα με την ηλικιακή ανανέωση. Η ανανέωση πρωτίστως πρέπει να συνδέεται με τα προγραμματικά, πολιτικά και τα άλλα ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή της πολιτικής.

* Θα επιμείνετε στην προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ;

- Δεν υπάρχουν προγραμματικές συμπτώσεις και συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό, με την απουσία της προϋπόθεσης των προγραμματικών συμφωνιών, να υποστηρίζεται η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως η ανάγκη κοινής πολιτικής δράσης με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, εκεί που υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος, προκειμένου η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική να γίνεται δυναμική και αποτελεσματική. Αταλάντευτο στόχο μου αποτελεί η ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας που είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση συγκλίσεων προγραμμάτων, επιδιώξεων και δράσεων, που εμπνέονται από το σοσιαλισμό, με δημοκρατία και ελευθερία, την οικολογία, την προστασία και διεύρυνση των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, τον ορθό λόγο και τον αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Θέμα επικαιρότητας:
5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο: 44 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι