Όταν μας αγάπησαν τα ΜΜΕ

Γιάννης Μπαλάφας, Αυγή της Κυριακής, 20/01/2008

- Η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου και τα ισχυρά ρήγματα στον δικομματισμό, από τη μια πλευρά, και από την άλλη η ενίσχυση του Συνασπισμού και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι δύο κεντρικά στοιχεία που διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πορευόμαστε προς το 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ.

Το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο το Συνέδριο, με τις αποφάσεις του και την εκλογή της νέας ηγεσίας, θα συμβάλει ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που προκύπτουν για το κόμμα.

Στον προσυνεδριακό διάλογο, με τις συγκλίσεις και τις αντιπαραθέσεις απόψεων και προτάσεων, αναδεικνύονται, κατά τη γνώμη μου, ορισμένα ζητήματα ή και κριτήρια σχετικά με τα πραγματικά διακυβεύματα του Συνεδρίου, τα οποία επιχειρώ να παρουσιάσω στη συνέχεια.

- Η δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του κόμματος είναι ένα πρώτο ζήτημα. Στο κόμμα δεν έχουμε ανάγκη από ηγέτες – αρχηγούς, που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα με τις αποφάσεις τους, ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, που κάνουν επίμονες υποδείξεις για τη "διαδοχή", σήμερα, για σημαντικές πρωτοβουλίες αύριο. Για εμάς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, στο Συνασπισμό, τα ηγετικά κλιμάκια και ο πρόεδρος αναζητούν πάντοτε λύσεις και διεξόδους συναινετικές και προωθητικές. Εξαντλούν όλα τα περιθώρια συλλογικότητας και δημοκρατίας, όσο "κουραστικό" και αν φαίνεται αυτό ορισμένες φορές.

- Συνασπισμός ενιαίος και αυτόνομος. Επιλογή μακράς πνοής, όπως υποστηρίξαμε από το ξεκίνημά μας. Να απορρίψουμε αντίθετες θέσεις ή αμφισημίες γύρω από το κομβικό αυτό θέμα.

Από αυτή την άποψη επιτρέψτε μου να απορώ πώς είναι δυνατόν να εκφράζονται στην ίδια υποψηφιότητα και υποστηρικτές της άμεσης σύγκλισης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και όσοι επιμένουν στη "μεγάλη" αριστερά, κυρίως με το ΚΚΕ και όσοι ζητούν τη διάχυση του ΣΥΝ σε έναν νέο, ασαφή σχηματισμό, τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου οφείλουν να είναι σαφείς. Οι ετεροπροσδιορισμοί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν μας εκφράζουν. Οι αποφάσεις και η νέα ηγεσία πρέπει να εγγυώνται τη διάκριση των ρόλων ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ – Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη σταθερή παρουσία του κόμματος με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία.

- Ίσως, κεντρικό δίλημμα του Συνεδρίου, ή γενικότερα της περιόδου που διανύουμε, να είναι "Κόμμα ή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Να ξεκαθαρίσω, φυσικά, ότι θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η συνολική δράση του Κόμματος στη δοσμένη συγκυρία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική παρουσία του στα ΜΜΕ. Όμως δεν πρόκειται περί αυτού.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ορισμένα ΜΜΕ, εχθρικά ή αδιάφορα μέχρι χθες προς την αριστερά και τον ΣΥΝ, μας αγάπησαν ξαφνικά. Δείχνουν να ενθουσιάζονται με την ενίσχυση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα παρεμβαίνουν, με μονομέρεια, στα εσωκομματικά του ΣΥΝ, στο θέμα της ηγεσίας του. Μπορώ εύλογα να υποθέσω ότι χρησιμοποιούν τα του ΣΥΝ για να πιέσουν και να επηρεάσουν καταστάσεις σε άλλα κόμματα για να καθορίσουν τις ηγεσίες τους.

Στόχος τους, η ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος και, δι’ αυτής, ο έλεγχος και η χειραγώγησή του στις νέες ισορροπίες που επιδιώκουν να καθορίσουν.

Σήμερα και αύριο οφείλουμε να αντισταθούμε στη διαμόρφωση μιας αριστεράς τηλεοπτικού ακροατηρίου. Οι αποφάσεις μας, η εκλογή της ηγεσίας και του προέδρου μας είναι υπόθεση των συλλογικών μας διαδικασιών και μόνο αυτών.

- Κεντρικό κριτήριο για την εκλογή της νέας ηγεσίας είναι ο νέος πρόεδρος να υπηρετήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ιδιαίτερα τη φιλοσοφία και την ουσία του συνθετικού κειμένου των "Θέσεων". Ως προς τις υπάρχουσες εναλλακτικές εκδοχές ο νέος πρόεδρος πρέπει να δώσει έμφαση στην οικολογία, με αντίστοιχα ανοίγματα και συνεργασίες με τον οικολογικό χώρο, στον αριστερό ευρωπαϊσμό, αλλά και στο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ο δικομματισμός και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η νέα ηγεσία και όλο το κόμμα οφείλουν να ακολουθήσουν μια πλατιά ενωτική πολιτική με στόχο τη συγκρότηση μέσα στην κοινωνία ενός πλατιού κοινωνικοπολιτικού ρεύματος που φιλοδοξεί, σε επόμενη φάση, να εξελιχθεί σε μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα ανοίξει την προοπτική της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αναγέννησης της χώρας μας.

- Η συνολική θεώρηση όσων παραπάνω κατατέθηκαν με οδηγεί στην υπερψήφιση του συνθετικού κειμένου των "Θέσεων", ως λογική και περιεχόμενο, και στην υποστήριξη ως προέδρου του κόμματος, στην παρούσα φάση, του Φώτη Κουβέλη.

Και κάτι ακόμα. Η στήριξη του Φώτη Κουβέλη σηματοδοτεί την επιμονή στην ολόπλευρη πολιτική ανανέωση με προτεραιότητες την αναβάθμιση του ρόλου του μέλους και των οργανώσεών μας, την ενθάρρυνση και ανάδειξη μιας νέας γενιάς στελεχών.

Θέμα επικαιρότητας:
5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο: 44 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι