Η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία

Κώστας Ζαχαριάδης, Αυγή της Κυριακής, 04/05/2008

Διαφωνούμε πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ για κατάργηση όλων των αναβολών και για υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια.

Η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο αντιμετώπισης και χειραγώγησής της νεολαίας διότι φοβάται το νεολαιίστικο κίνημα. Με την υποχρεωτική είσοδο των νέων στο στρατό η κυβέρνηση έχει ως σκοπό να εγχαράξει στους νέους τις «αξίες» της πειθαρχίας και της υπακοής.

Το κεντρικό επιχείρημα της ΝΔ για υποχρεωτική στράτευση στα 18 είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα διακόπτεται η ακαδημαϊκή ή η επαγγελματική καριέρα των νέων. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται να μιλήσουν για παιδεία και εργασία, τη στιγμή που η ανεργία των νέων καλπάζει, τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, τη στιγμή που η δημόσια παιδεία υποχρηματοδοτείται και διαρκώς απαξιώνεται.

Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε νέου να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο σπουδών του και τον χρόνο στράτευσής του. Παλεύουμε ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες , για καθιέρωση ισόχρονης με τη στρατιωτική, εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, καθώς και για εκδημοκρατισμό του στρατού.

Μέλος της Γραμματείας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΝ

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι