Με ευθύνη…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή, 07/10/2009

Η παταγώδης κατάρρευση της Ν.Δ. μέσα σε ένα μόλις χρόνο ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση όχι απλά με αυτοδυναμία, αλλά με ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, όπως δυστυχώς το απευχόμασταν.

Ο δικομματισμός κρατεί καλά και θριαμβεύει, παρά τις περί του αντιθέτου ευχές και τις επιθυμίες, αλλά και ορισμένες βαθυστόχαστες αναλύσεις… Πέρα από συγκεκριμένες συνθήκες, τον εκλογικό νόμο κλπ. κλπ, όσο δεν αναπτύσσεται μια κουλτούρα συνεργασιών στο εκλογικό σώμα η δικομματική εναλλαγή θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Η αντιστροφή της κατάστασης δεν είναι ευθύνη, προφανώς, των πολιτών, αλλά των κομμάτων της αριστεράς. Και επειδή το ΚΚΕ είναι εκ των πραγμάτων στον δικό του κόσμο και στη δική του πραγματικότητα, το βάρος πέφτει στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, δεν χωράει καμία αμφισβήτηση, κατέγραψε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο ουδείς/μία πριν τις εκλογές τολμούσε να το. .ψελλίσει, με δοσμένη την εσωκομματική κατάσταση και τις σχέσεις ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ την ίδια την ημέρα προκήρυξης των εκλογών...

Φαίνεται πως η ανοχή και η αντοχή των αριστερών είναι πολύ μεγάλη, ή αν το δούμε διαφορετικά, η αναγκαιότητα της ύπαρξης στη Βουλή, ως προγραμματική αντιπολίτευση, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη συνείδηση των αριστερών είναι πιο ισχυρή από τον θυμό που τους προκαλέσαμε και τις πικρίες που τους ποτίσαμε, από τον Δεκέμβρη και ύστερα….

Τις ώρες αυτές πρωτεύει η ανασύνταξη των δυνάμεών μας.

Η πολιτική υπόσχεση όλων μας για ουσιαστική και πολλαπλά ωφέλιμη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή σε αυτές τις συνθήκες της πραγματικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, που ποτέ δεν την υποβαθμίσαμε και παραγνωρίσαμε, θα πρέπει να υποστασιοποιηθεί και να εκφράζεται από τώρα και καθημερινά.

Από θέσεις μαχητικής προγραμματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να αναδεικνύουμε την ανάγκη για ένα άμεσο πρόγραμμα για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης, με μέτρα και κατευθύνσεις που θα εντάσσονται σε ένα νέο συνολικό στρατηγικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναδεικνύουμε σταθερά και με κάθε τρόπο τις άμεσες κοινωνικές προτεραιότητες με την επιμονή μας για τη δημιουργία αυτής της ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, με λήψη άμεσων μέτρων για το εισόδημα, την απασχόληση, την ασφάλιση, την πρόνοια.

Προφανώς και δεν θα παραγνωρίσουμε -και δεν είναι δυνατόν να γίνει- τα μεγάλα ζητήματα πολιτικής, κατευθύνσεων και φυσιογνωμίας, που στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ είχαν ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές καθώς και όλα όσα σχετίζονται με το συνεργατικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πίστωση χρόνου, που αδιαμφισβήτητα τώρα διαθέτουμε, μια και στον ορίζοντα δεν φαίνεται μείζον ζήτημα αποκλειστικής αφιέρωσής μας, μας δίνει τη δυνατότητα ψυχραιμότερων και ρεαλιστικότερων προσεγγίσεων.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά τις εκλογές 041009

Σύνολο: 42 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι