ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ τα πρώτα μέτρα για το Ασφαλιστικό

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 27/11/2009

Τα τελευταία 25 χρόνια η όποια συζήτηση για το Ασφαλιστικό ήταν μια δύσκολη συζήτηση. Υπόβαθρό της η επί πολλά χρόνια λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις τράπεζες, επιχειρήσεις, κερδοσκόπους.

Η δυσπιστία ήταν δεδομένη. Κάθε φορά που γινόταν λόγος για διάλογο ή και όταν πραγματοποιούνταν, στο τέλος υπήρχε η κατάληξη σε μέτρα ή νόμους που κατά βάση επιβάρυναν τους ασφαλισμένους.

Η δυσπιστία λοιπόν για ένα νέο διάλογο, ακόμα και από τις δυνάμεις που εμφορούνται από κουλτούρα διαλόγου, πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη.

Το ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι τις ταρζανιές και τους λεονταρισμούς θα τις κάνει και θα τις συνεχίσει. Εκμεταλλεύεται όμως και επενδύει στην αρνητική αίσθηση που έχει εντυπωθεί στο Πανελλήνιο για τoν όποιο διάλογο περί του Ασφαλιστικού.

Ο Διάλογος, που η κυβέρνηση ξεκινάει σήμερα, υπονομεύεται και από το εκρηκτικό δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και από την ρητή ή άρρητη βεβαιότητα ότι η συζήτηση έρχεται τόσο γρήγορα στο προσκήνιο όχι για την βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά για δημοσιονομικό «συμμάζεμα».

Απαγορεύει το ένα το άλλο; Σε βάθος χρόνου, όχι, σε καμία περίπτωση! Σήμερα ενδεχομένως ναι! Γιατί το πρώτο μέτρο που θα πρέπει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να λάβει η κυβέρνηση είναι το κράτος, προφανώς στην τετραετία, να αποδώσει όσα το ίδιο χρωστάει στα Ταμεία.

Δεν χρειάζεται διαδικασία Διαλόγου για να επαναλάβει ο υπουργός τα τρία ΔΕΝ για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί(όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ύψος συντάξεων, ισχύς αντιασφαλιστικών διατάξεων του νόμου Πετραλιά). Ούτε προφανώς και να διανείμει το Πρόγραμμα 4ετίας του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα. Είναι αναρτημένο από 1/10/09 στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρίζω ότι είναι απόλυτα αναγκαία να ανακοινωθούν τώρα, επιπλέον ΜΟΝΟΜΕΡΗ μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης, πέραν της απόδοσης των κρατικών χρεών. Μέτρα που θα αφορούν τη θεσμική ρύθμιση ότι ουδεμία εργασία στο δημόσιο θα παρέχεται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και την ενεργοποίηση πολύ αυστηρότερων διατάξεων και προπαντός ελέγχων για άμεση απόδοση βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Από εκεί και πέρα τη συζήτηση την αναμένει η κοινωνία και όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις θα τεθούν ενώπιοι ενωπίοις.

Θέμα επικαιρότητας:
100 πρώτες ημέρες

Σύνολο: 53 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι