Στην πανδημία είναι περισσότερες οι επιπλοκές

Γιώργος Μπουλουμπασάκος, Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο, Κυριακάτικη Αυγή, 20/12/2009

* Η κλινική εμπειρία σάς δείχνει ότι ο ιός Η1Ν1 της γρίπης Α έχει γίνει πιο επιθετικός από την κοινή γρίπη, κυρίως σχετικά με τις πνευμονίες;

Όχι, όχι. Οποιαδήποτε ίωση ή η κοινή γρίπη μπορούν να κάνουν ιογενή πνευμονία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Η1Ν1 αποκλειστικά κάνει πνευμονία. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, είναι πολλά τα περιστατικά και αυτή η επιπλοκή, την οποία επαναλαμβάνω κάνουν και οι ιώσεις και η εποχική γρίπη, απαντάται σε περισσότερους ασθενείς. Είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, δηλαδή. Ο Η1Ν1 δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση να κάνει πνευμονίες. Και, μάλιστα, μπορώ να πω ότι οι επιπλοκές του Η1Ν1 είναι ελαφρύτερες και από εκείνες της εποχικής γρίπης. Απλώς είναι μεγάλα τα απόλυτα νούμερα των περιστατικών. Είναι πανδημία.

* Πάντως ο Η1Ν1 "χτυπάει" νεότερα άτομα σε σχέση με την εποχική γρίπη;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Θεωρείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νεότερος πληθυσμός δεν έχει ανοσία. Υπολογίζεται ότι ένας πληθυσμός στις ηλικίες πάνω από τα 50 έχει ενδεχομένως έρθει σε επαφή με τον ιό. Δεν μιλάει κανείς για κάποια ειδική λειτουργία του Η1Ν1 στις νεότερες ηλικίες.

* Υπάρχουν προβλήματα στο νοσοκομείο σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών με γρίπη Α (Η1Ν1);

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορώ να πω ότι το σύστημα έχει "κλατάρει". Πάντα μέχρι στιγμής, βέβαια. Το σύστημα αντέχει ακόμη.

---

* Ο Γ. Μπουλμπασάκος είναι διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας "Ευαγγελισμός" και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Θέμα επικαιρότητας:
Υγεία

Σύνολο: 33 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι