Η Φινλανδία έχει ένα από τα πιο πετυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Το κλειδί της επιτυχίας είναι απλό: ισότητα ευκαιριών, απαιτητική κατάρτιση δασκάλων, άφθονη δημόσια χρηματοδότηση. Αλλες σκανδιναβικές χώρες έχουν αναπτύξει παρόμοια συστήματα με υψηλή απόδοση.
H δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις 23-24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου τίθεται επίσης ο στόχος να δημιουργηθούν έξι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας την τριετία 2005-2007, ώστε το ποσοστό ανεργίας στην Ένωση να πέσει κατά μία μονάδα - στο 8%.
Είναι δυνατόν η πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου να σημαίνει συρρίκνωση του ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων και κατ’ επέκταση ακόμη περισσότερη ενίσχυση της ήδη υπερτροφικής εκτελεστικής-νομοθετικής εξουσίας;
Εμείς που υπογράφουμε για την Επιτροπή Πολιτικής Πρωτοβουλίας, μέλη και στελέχη του ΣΥΝ Θεσ/νίκης, στρατευμένοι στο ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις κοινές μας ανησυχίες, για την πορεία του κόμματος μας.H Eπιτροπή Πολιτικής Πρωτοβουλίας του ΣYN Θεσσαλονίκης
Παράδοξο: Εδώ και κάποια χρόνια, οι νέες γενιές που βγαίνουν στην αγορά εργασίας έχουν όλο και περισσότερα προσόντα, μορφωτικά και άλλα, σε σχέση με τους νέους προηγούμενων εποχών, αλλά βρίσκουν όλο και πιο δύσκολα μια θέση εργασίας κι όταν τη βρίσκουν είναι, συνήθως, αναντίστοιχη με τις προσδοκίες και τα προσόντα τους.
Το μαζικό φοιτητικό και μαθητικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νέο και, συνεπώς, να ταυτιστεί με το Μάη του ’68. Από πολλές απόψεις μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «αντι-Μάης». Με την έννοια ότι δεν αγωνίζεται για μετα-υλιστικές αξίες (φεμινισμός, οικολογία, ειρήνη, κ.λπ.), αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στις διεκδικήσεις του παραδοσιακού εργατικού κινήματος.
Λέγαμε την προπερασμένη Τετάρτη ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο βιβλίο του «Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς» υποστηρίζει με πολλά και πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα τη θέση ότι οι εκσυγχρονιστές αναπαράγουν το ισχύον σύστημα, το οποίο οφείλουμε να απορρίψουμε στο όνομα κάποιων αξιών που ταυτίζονται με την Αριστερά.
Δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πολίτες της χώρας. H δυσαρέσκεια αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στη συνεχή, από το καλοκαίρι του 2004, και έντονα πτωτική πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών, όπως τον μετρά κάθε μήνα η σχετική ευρωπαϊκή έρευνα, στις καθημερινές συζητήσεις όλων μας.
Με ομόφωνη απόφασή της η Π. Γραμματεία του ΣΥΝ επιβεβαίωσε την οριστική επιλογή της για τους επικεφαλής του αυτοδιοικητικού σχήματος που θα διεκδικήσει την ψήφο στην Υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς. Γιάννης Πανούσης, Σπύρος Λυκούδης και Εύη Καρακώστα θα είναι οι υποψήφιοι για την Υπερνομαρχία , Νομαρχία Αθηνών και Πειραιώς αντιστοίχως.
Η Π. Γρ/εία του ΣΥΝ αποφάσισε μια σειρά οργανωτικών κια πολιτικών μέτρων για την οργάνωση του προεκλογικού αγώνα.
Το σχήμα αυτό δεν θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις συνιστώσες μόνο οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο θα στηρίξουν το σχήμα.
Οι τελικές αποφάσεις για την Υπερνομαρχία ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ στην Π. Γρεί/α της Τρίτης
Δημοσιευμένο: 2006-03-20
Με την ψήφιση του σχεδίου-Απόφασης με τις προτάσεις του ΣΥΝ για την ΑΝΕΡΓΙΑ έληξαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Το σχέδιο Απόφασης δεν ψήφισε (λευκή ψήφος) το σύνολο της μειοψηφίας του ΣΥΝ.
Για την Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης (21/03/06) παραπέμφθηκαν οι σημαντικές εκκρεμότητες σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΝ για το ψηφοδέλτιο της Υπερνομαρχίας Αθηνών -Πειραιώς με επικεφαλής τον Γ. Πανούση.
Όλες οι πληροφορίες, μέχρι στιγμής, συγκλίνουν στο ότι καμμία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, πλην ίσως των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του Μανώλη Γλέζου, δεν πρόκειται να στηρίξει το προτεινόμενο σχήμα.
Στην Ελευθεροτυπία στο φυλλο της 18/03/2006 δημοσιευτηκε ένα εξαιρετικο αρθρο του σ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη με τιτλο «Με τα λεφτά μου και την κυρά μου;» για την αναγκη προστασιας των υδατικων πορων, Το αρθρο που ακολουθει, δημοσιευτηκε στην εφημεριδα ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Πατρας και θα ελεγα ότι αποτελει «πρακτικο παραδειγμα» των οσων ο Μιχάλης ευστοχα επισημαινει.
Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Χρήστο Μαχαίρα, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Δημοσιευμένο: 2006-03-19
Tελικά, τι είναι ο Συνασπισμός; Eνα μικρό KKE ή, μήπως, ένα μεγάλο KKE εσωτερικού; Tο ερώτημα δεν προέκυψε εξ ουρανού. Tο θέτουν η ίδια η επικαιρότητα, τα συντροφικά μαχαιρώματα, οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί, η καχεξία των αριθμών στις δημοσκοπήσεις... O Mιχάλης Παπαγιαννάκης δείχνει να το σκέφτεται...