Το ποδόσφαιρο στα 11 μέτρα.

Η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη

Πάνος Τσορμπατζόγλου, Δημοσιευμένο: 2011-07-19

Η πρόκληση της πρόσκλησης που έλαβα ήταν ο ευρηματικός τίτλος της εκδήλωσης. Και βεβαίως το θέμα της που υπαινίσσονταν την πρόθεση των διοργανωτών να τιμωρήσουν το δημοφιλέστερο μαζικό «παιχνίδι» με την εσχάτη των ποινών.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλώντας ανθρώπους του χώρου, και όχι μόνο, να συζητήσουν μια ακόμη πτυχή της συνολικής παθογένειας που ταλαιπωρεί τον τόπο το τελευταίο διάστημα, έπραξε το αυτονόητο.

Που είναι η υποχρέωση κάθε πολιτικού φορέα να αφουγκράζεται, να συμμετέχει και να προτείνει λύσεις σε, μικρά ή μεγαλύτερα, προβλήματα. Προβλήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και μας ταλανίζουν παροξύνοντας την γενική δυσθυμία που έχει πλησιάσει επικίνδυνα τα όρια της απελπισίας και αγανάκτησης, όταν δεν τα έχει ξεπεράσει.

Εισηγητές της συζήτησης ο Γρηγόρης Ψαριανός βουλευτής, ο Πάνος Θεοδωρίδης συγγραφέας, και ο Μάκης Βοϊτσίδης, δημοσιογράφος και αθλητικογράφος. Την κουβέντα συντόνιζε ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου, διευθυντής του «Αγγελιοφόρου».

Η εκδήλωση έγινε σε υπαίθριο καφενείο της Θεσσαλονίκης και η κουβέντα που ακολούθησε είχε, επιτέλους, τον καφενειακό χαρακτήρα, τη σοφία εν ολίγοις της αμεσότητας και της γνώσης των ανθρώπων του ανεπιτήδευτου λόγου.

Τι κι αν κάποιοι με καλλιεπή κενολογία προσπάθησαν να καλύψουν την ανυπαρξία γνώσης του συζητούμενου θέματος προσπαθώντας να «στολίσουν» μ’ αυτό τον τρόπο το τίποτα των επιχειρημάτων τους.

Τι κι αν άλλοι ανέσυραν από το οπλοστάσιο της οπαδικής αφασίας επιχειρήματα που επικαλούνταν συμψηφισμούς στην ανομία «αφού όλοι τα ίδια κάνουν».

Τι κι αν, τέλος, πολλοί επικαλέστηκαν το «ανέφικτο» των αλλαγών που ζητήθηκαν καθώς το υστερόβουλο «αυτά δεν γίνονται» είχε αφετηρία του μικροοπαδικά ή μεγαλοπαραγοντικά συμφέροντα.

Οι «πολλοί» της σύναξης συμφώνησαν ότι στο ποδόσφαιρο, όπως και σε άπειρους τομείς της καθημερινότητας μας, η απαξίωση έχει πιάσει πάτο.

Ως εκ τούτου και λόγω της ανάγκης ανατροπής της κατεστημένης, βλέπε εφιαλτικά ακατάστατης, τάξης επιβάλλεται να τολμήσουμε, εμείς, η σιωπηρή και ευνουχισμένη πλειοψηφία, αλλαγές.

Τέτοιες που θα κάνουν την εικόνα του ποδοσφαίρου, και της «άλλης» ζωής μας, ελκυστική και πολύχρωμη.

Που θα μας επιτρέψουν να ξαναβαφτίσουμε τα πράγματα με τα

ονόματα που τους πρέπουν. Τη δικαιοσύνη δικαιοσύνη, την άμιλλα άμιλλα, την αξιοκρατία αξιοκρατία, το παιχνίδι παιχνίδι και το ποδόσφαιρο ποδόσφαιρο.

Για να κερδίσουμε τον χαμένο αυτοσεβασμό μας που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στο μέλλον εμείς αλλά, κυρίως για οι γενιές που ακολουθούν.

Έτσι η πρόταση του Γρηγόρη Ψαριανού για την απόσυρση των ομάδων μας από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την αναβολή της έναρξης των πρωταθλημάτων έως ότου παρθούν αποφάσεις που θα ορίζουν κανόνες τίμιας και απρόσκοπτης διεξαγωγής τους, προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο.

Το ότι κάποιοι από τους παρευρισκόμενους συμφώνησαν μεν για την αναγκαιότητα των αλλαγών αρκεί όμως αυτές να είναι «κάποιες άλλες», ελάχιστα ξενίζει. Το φαινόμενο είναι παγιωμένο στην Ελληνική πραγματικότητα

Πού τολμήθηκαν προτάσεις που ανατρέπουν κατεστημένα και δεν υπήρξε ανάλογος αντίλογος;

Είναι αυτό που λέμε οι ποδοσφαιρόφιλοι «πετάνε την μπάλα στην κερκίδα». Όμως, πλέον, δεν τους παίρνει. Η καθυστέρηση που επιδιώκουν, τώρα πια, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη διακοπή του ματς πράγμα που δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

Γι αυτό η πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει και μπορεί να προχωρήσει. Είναι καθήκον όλων μας.

Θέματα επικαιρότητας: Ποδόσφαιρο

Η Μέκκα των Εμπαπέ

Μανώλης Πιμπλής, 2022-12-19

Παλιότερα λεγόταν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο...

Περισσότερα

Μουντιάλ 2022 / Η «μεγάλη μπάλα» παίζεται εκτός γηπέδων

Κώστας Αργυρός, 2022-11-20

Tο ποδόσφαιρο εντός του γηπέδου είναι σχετικά απλό, είχε...

Περισσότερα

Ενα Μουντιάλ χειρότερο από τ’ άλλα

Παντελής Μπουκάλας, 2022-11-06

Είμαστε πια στον μήνα του Μουντιάλ. Και του Κατάρ. Οι εθνικές...

Περισσότερα

Πολυπολιτισμικό ποδόσφαιρο

Χρήστος Κοντός, 2021-07-06

Σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ, στον πολύχρωμο ποδοσφαιρικό...

Περισσότερα
Γιώργος Θ. Τζιάς

Ποδοσφαιροαθλητικές κυβερνητικές γελοιότητες

Γιώργος Θ. Τζιάς, 2011-09-02

Κάθαρση στο ποδόσφαιρο μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος...

Περισσότερα

Το ποδόσφαιρο στα 11 μέτρα.

Πάνος Τσορμπατζόγλου, 2011-07-19

Η πρόκληση της πρόσκλησης που έλαβα ήταν ο ευρηματικός...

Περισσότερα

Στον καθρέφτη της μπάλας

Παύλος Τσίμας, 2011-06-25

Το ποδόσφαιρο, έγραφε κάποτε ένας σοφός, από το κελί της...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Γιώργος Σταθάκης

Η «τελευταία ευκαιρία» για την προοδευτική αντιπολίτευση

Γιώργος Σταθάκης, 2025-04-03

...Η παραδοσιακή «πολυσυλλεκτικότητα» πέθανε μαζί με την...

Σωτήρης Βαλντέν

Πόσο νέα είναι η εθνική πυξίδα Τσίπρα;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-03-26

O Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε προ ημερών μακροσκελές κείμενο...

×
×