Η αυτοκριτική και η επόμενη μέρα για τη ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Huffington Post, Δημοσιευμένο: 2015-06-11

Η Δημοκρατική Αριστερά αρχικά προσπάθησε να εκφράσει τους πολίτες, που αναζητούσαν ένα κόμμα σύγχρονο στη δράση του, ανανεωτικό στην πολιτική του, που χωρίς αμφισημίες στον πολιτικό του λόγο απαντάει στις προκλήσεις της εποχής, αγνοώντας τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Με τα στοιχεία αυτά συναντιόμαστε ξανά σήμερα. Στο κόμμα μας έχει γίνει ισχυρή αυτοκριτική στα προηγούμενα Συνέδρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει λάθη κυρίως ως προς την έλλειψη σχεδιασμού για τη συμμετοχή και αποχώρηση από την κυβέρνηση. Αλλά όλα αυτά πλέον έχουν κριθεί στις πρόσφατες εκλογές. Τώρα πρέπει να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο για την χώρα. Είναι φανερό ότι μετά το πρόσφατο Συνέδριο μας, το κλίμα έχει αλλάξει. Υπάρχει πλέον αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Η Δημοκρατική Αριστερά θα ακολουθήσει νέα πολιτική στη βάση των συλλογικών αποφάσεων που πήραμε στο Συνέδριο. Χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο λέγοντας αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Το πρόσφατο Συνέδριο έδωσε εντολή ανανέωσης και επανεκκίνησης. Εντολή για μία νέα προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική στραμμένη προς το μέλλον. Με ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών.

Επιδίωξή μας είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η εθνική συνεννόηση σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Οι παθογένειες του κομματικού συστήματος της χώρας δεν έχουν ανατραπεί. Είναι αναγκαίο να σταματήσουν τα κόμματα προεκλογικά να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και μετά να αναιρούν τις υποσχέσεις τους. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο υπάρχει θέση για μία προοδευτική δύναμη που θα απαντάει στις προκλήσεις της εποχής. Η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει να προσφέρει στη χώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει πολλά αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως ανανεωτική και μεταρρυθμιστική δύναμη της αριστεράς.

Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Σήμερα, όχι αύριο, απαιτείται ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στη χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα. Αφορά πρωτίστως τη χώρα και όχι τους εταίρους. Για να γίνουν όμως οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως και αυτό το θέμα δεν το προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης. Η υπέρβαση της κρίσης όμως απαιτεί οριστική συμφωνία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται άμεσα μία προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική μακριά από λογικές κρατισμού και αντιμετώπισης των πολιτών ως πελατών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Δημοκρατική Αριστερά δεν δεχόμαστε την άσκηση μίας αδιέξοδης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν έχει θέση στην χώρα ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μεταφέρει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην προηγούμενη προβληματική κατάσταση και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες μία συντηρητική πολιτική που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα. Η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς. Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές και για αυτό επιδιώκουμε αλλαγές στην Ε.Ε., για να κατοχυρωθεί το κοινό μας μέλλον. Αλλαγές που θα περιλαμβάνουν μία νέα αναπτυξιακή πολιτική μακριά από την δογματική λιτότητα με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να προωθήσουμε αυτή την προοδευτική αριστερή και μεταρρυθμιστική πολιτική αντιλαμβανόμενοι τις κρίσιμες στιγμές για την χώρα. Για τον σκοπό αυτό γυρίζουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Κάνουμε το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Γιώργος Λακόπουλος

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ο εταίρος που θα ήθελαν όλοι

Γιώργος Λακόπουλος, 2015-09-08

Αν κάποιοι στην πολιτική έχουν αστέρι ανάμεσα τους βρίσκεται...

Περισσότερα
Θωμάς Ψύρρας

Θριαμβόλεθρος

Θωμάς Ψύρρας, 2015-07-12

Στην ελληνική γλώσσα υπάρχει μια περίεργη λόγια λέξη: “θριαμβόλεθρος”....

Περισσότερα
Ισμήνη Μώρου

Δικαίωμα για την Δημοκρατική Αριστερά

Ισμήνη Μώρου, 2015-07-12

Το γνωρίζω, θα μου πείτε, πως αυτός ο δρόμος είναι μοναχικός,...

Περισσότερα

Ποιος μπορεί να ξαναστήσει το «Lego» της ΔΗΜΑΡ

Ανδρέας Δεληγιάννης, 2015-06-23

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και για αρχηγούς μικρών κομμάτων...

Περισσότερα
Κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους  διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν.

Κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν.

2015-06-20

Θα ήθελα να καλέσω από αυτό το βήμα όλες και όλους που ανά...

Περισσότερα
ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ 11μελούς  ΕΚΤΕΚΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ 11μελούς ΕΚΤΕΚΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

2015-06-20

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε η εισήγηση του Προέδρου...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσει νέα πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-14

Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αυτοκριτική και η επόμενη μέρα για τη ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-11

Η Δημοκρατική Αριστερά αρχικά προσπάθησε να εκφράσει τους...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Αλέξης Τσίπρας: Η ανατομία μιας επανεκκίνησης

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-06-21

Τι συνέβαλε ώστε η ΕΛΑΣ να έχει αποκτήσει αξιόλογο (δημοσκοπικό)...

×
×