H ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσει νέα πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Φ. Πεταλίδη, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-06-14

Από γραμματέας τώρα πρόεδρος στην Δημοκρατική Αριστερά και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Μία νέα προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική στη βάση των συλλογικών αποφάσεων του Συνεδρίου μας. Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Να συμβάλλουμε στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος και πεπεισμένος για την ανάκαμψη. Γυρίζουμε σελίδα με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις.

Συμμετείχατε στην τρικομματική κυβέρνηση και ο ιδρυτής του κόμματος Φώτης Κουβέλης είχε άποψη για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Τώρα πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται καλύτερα ή χειρότερα;


Διατέλεσα για ένα έτος Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθώντας να συμβάλλω στην περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη, τομέα που αποτελεί και την επαγγελματική και επιστημονική ειδικότητά μου. Παραιτήθηκα μόλις αποχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά από την κυβέρνηση πριν 2 χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα success story, σε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Δεν πέτυχε αλλαγή των δυσμενών όρων του μνημονίου. Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από προθέσεις. H σημερινή κυβέρνηση ορθά δεν δέχεται μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά κακώς δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η διαπραγμάτευσή της χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις με δηλώσεις για ρήξη που δεν βοηθούν. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έχει επιφέρει σοβαρές ζημιές στην πραγματική οικονομία της χώρας. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχατε φτάσει κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικώς επειδή δεν ενστερνιστήκατε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αυτή δεν προχώρησε. Πιστεύετε τώρα ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις ή θα επιμείνει σε αυτό το πρόγραμμα;

Πράγματι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά επέλεξε να συνεργασθεί μόνο με όσους συμφωνούσαν απόλυτα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν ανήκαμε και δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία και η προγραμματική συζήτηση των δύο κομμάτων δεν είχε αυτό ως στόχο. Σήμερα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εύρεση επιπρόσθετων 11,36 δις ευρώ που απαιτεί το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ανέφικτος στόχος καθώς η χώρα παλεύει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και εξωτερικό. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Για το καλό της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά με τομές και μεταρρυθμίσεις. Για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος ελπίζω να “μην βαφτίσει το κρέας ψάρι” και επιτέλους να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κομματικό κόστος.

Πως κρίνετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την μέχρι σήμερα πορεία της. Που τα πήγε καλά και που όχι;

Η κυβέρνηση αρχικά ορθά προχώρησε σε ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση και πολιτικοποίησε το ελληνικό ζήτημα, κακώς όμως δεν προετοιμάσθηκε κατάλληλα και για τις τεχνικές συζητήσεις. Η επικέντρωση σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης και ο μη αποκλεισμός του ενδεχομένου πιστωτικού γεγονότος δεν βοήθησαν στην διαπραγμάτευση. Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και οι πόροι, έστω και λίγοι, που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν μέτρα σε θετική κατεύθυνση. Έως σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Υπάρχουν εθνικολαϊκιστικά φαινόμενα στη νέα κυβερνητική πολιτική που προέρχονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, από τους ΑΝΕΛ. Υπάρχουν αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά όπως αυτά που συνιστούν οι αλλαγές στην παιδεία οι οποίες γυρνούν την χώρα 33 χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής μόνο λίγο μηνών, περιμένουμε συνεπώς βελτίωση, όμως οι αρνητικές πτυχές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μη αντιστρεπτές συνέπειες.

Θα στηρίξετε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιες περιπτώσεις και πάνω σε ποιο πρόγραμμα;

Όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στην σωστή κατεύθυνση τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι όχι. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας. Εξάλλου στηρίξαμε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στην συνέχεια δεν την στήριξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν την πίστευε. Διεκδικούμε την αλλαγή πολιτικής με ευθύνη απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, με διαπραγμάτευση σε ρεαλιστική βάση και με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, με προώθηση ενός προγράμματος αναγκαίων εκσυγχρονισμών, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και δίκαιων αλλαγών. Η κυβέρνηση δεν θα έχει τη στήριξή μας αν συνεχίζει να διολισθαίνει σε παλινδρομήσεις, που αντικειμενικά θα δημιουργήσουν κίνδυνο για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αν συνεχίζει να αναπαράγει συντεχνιακές ρυθμίσεις, αν συνεχίζει να προωθεί ένα μη συμβατό με τις διεθνείς εξελίξεις οικονομικό μοντέλο.

Με τον χώρο της κεντροαριστεράς πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης ή συνεργασίας;


Δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνεργασίες αν δεν αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα ώστε να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Στη συνέχεια μπορούμε να συνομιλούμε και με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει φοβικά σύνδρομα, είναι ανοιχτή σε συνεννοήσεις και συνεργασίες στη βάση όμως αρχών και προγραμματικών θέσεων. Η πορεία της χώρας, στη βάση και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και για τις συνεργασίες. Το περιθώριο των συνεργασιών μας με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό.

Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ένα πολιτικό κόμμα όπως τη ΔΗΜΑΡ και γιατί;

Το πιστεύω ακράδαντα. Αν δεν το πίστευα δεν θα είχα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο χρήσιμος ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς που είναι η ανανεωτική και μεταρρυθμιστική δύναμη της Αριστεράς. Για μία νέα προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική. Να συμβάλλει στη δημιουργία μίας νέας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας που θα κυβερνήσει τον τόπο. Να συμβάλλει στην εθνική συνεννόηση. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από αυτές τις πολιτικές τις οποίες θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Αριστερά.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Γιώργος Λακόπουλος

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ο εταίρος που θα ήθελαν όλοι

Γιώργος Λακόπουλος, 2015-09-08

Αν κάποιοι στην πολιτική έχουν αστέρι ανάμεσα τους βρίσκεται...

Περισσότερα
Θωμάς Ψύρρας

Θριαμβόλεθρος

Θωμάς Ψύρρας, 2015-07-12

Στην ελληνική γλώσσα υπάρχει μια περίεργη λόγια λέξη: “θριαμβόλεθρος”....

Περισσότερα
Ισμήνη Μώρου

Δικαίωμα για την Δημοκρατική Αριστερά

Ισμήνη Μώρου, 2015-07-12

Το γνωρίζω, θα μου πείτε, πως αυτός ο δρόμος είναι μοναχικός,...

Περισσότερα

Ποιος μπορεί να ξαναστήσει το «Lego» της ΔΗΜΑΡ

Ανδρέας Δεληγιάννης, 2015-06-23

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και για αρχηγούς μικρών κομμάτων...

Περισσότερα
Κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους  διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν.

Κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν.

2015-06-20

Θα ήθελα να καλέσω από αυτό το βήμα όλες και όλους που ανά...

Περισσότερα
ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ 11μελούς  ΕΚΤΕΚΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ 11μελούς ΕΚΤΕΚΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

2015-06-20

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε η εισήγηση του Προέδρου...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσει νέα πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-14

Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αυτοκριτική και η επόμενη μέρα για τη ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-11

Η Δημοκρατική Αριστερά αρχικά προσπάθησε να εκφράσει τους...

Περισσότερα

Άρθρα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

×
×