Αναζητώντας την ανάπτυξη: από τις δυνατότητες στις ματαιώσεις

Αλέξης Χαρίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-01-19

«Σε κάθε μεταρρύθμιση της νέας κυβέρνησης διακρίνει κανείς ένα ιδεοληπτικό υπόστρωμα που παραπέμπει στις χειρότερες μέρες της μνημονιακής επιτήρησης», υπογραμμίζει, κατηγορώντας ότι «η ΝΔ αδυνατεί να ομολογήσει ότι στραβά αρμενίζει γιατί είναι συνεπής στον ιδεολογικό χάρτη που υπαγορεύει την πορεία της».

Ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζει ότι «η ανάκαμψη και η σταθεροποίηση της χώρας επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και αναφέρεται στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της «την αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και την αξιοποίηση κάθε πηγής χρηματοδότησης που οδήγησε στην πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ». «Πολλοί που ομνύουν στην υγιή επιχειρηματικότητα αντιδρούν έντονα όταν αυτή από ρητορική εξαγγελία αποκτά σάρκα και οστά». Επί ΣΥΡΙΖΑ «τομές που το παλιό πολιτικό σύστημα απέφευγε επί μακρόν, όπως η θέσπιση ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων για προμήθειες και δημόσια έργα σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, έγιναν πράξη μόλις σε τέσσερα χρόνια».

Και επισημαίνει ότι η ρητορική της κυβέρνησης της ΝΔ περί ανάπτυξης είναι απλά «ένα προπέτασμα καπνού για την εξυπηρέτηση των ήδη ισχυρών». «Αποδέσμευση λογαριασμών όσων ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα, ασυλία τραπεζικών στελεχών, ρυθμίσεις όπου ελεγκτής και ελεγχόμενος ταυτίζονται, φωτογραφικές διατάξεις για την εξυπηρέτηση ημετέρων», είναι τα έργα της κυβέρνησης, που αγνοεί ανησυχητικά σημάδια όμως «την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορικού τζίρου της εορταστικής περιόδου έως την επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρεται και στο έργο του υπουργείου Εργασίας, που «παραπέμπει σε μια πολιτική απορρύθμισης που εν τέλει υπονομεύει την ανάπτυξη, ενώ το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό: ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο, με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας». Προειδοποιεί, δε, ότι «η χώρα κάτω από τις πρακτικές αυτές, οδηγήθηκε στη χρεοκοπία».

«Τα τελευταία χρόνια, η συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν νέες δυνατότητες για ένα ποιοτικό άλμα της ελληνικής οικονομίας προς τα μπροστά», υπενθυμίζει, «το οποίο η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθετεί». Και καταλήγει: «Οφείλουμε να πορευτούμε με όραμα την ανάπτυξη, με κανόνες που οδηγούν στη δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προστασία του περιβάλλοντος, και την ευημερία των πολλών».

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Χρήστος Σπίρτζης

Εμείς μιλάμε με έγγραφα, η κυβέρνηση με λόγια του αέρα

Χρήστος Σπίρτζης, 2023-03-12

×